Aplicatii native vs. aplicatii Web

0 Shares
0
0
0

Scoate-ti putin iPhone-ul din buzunar si priveste home-screen-ul. Cel mai probabil, vei observa acolo aplicatii precum Facebook, Flickr, Twitter, Google, doar ca sa numim cateva dintre ele. Cauti programatori pentru aplicatii desktop si web la cerere? Intra pe FluxSoft.ro.

Vei vedea de asemenea si nume de firme – Amazon, Target sau Walmart, care isi vand produsele cu ajutorul internetului (paginilor web oficiale). Ca si tine, aceste companii stiu cum sa-si construiasca un website eficient, care foloseste ultimele tehnologii in materie de web design. Browserul Safari (de pe iPhone), suporta si el HTML 5 impreuna cu CSS 3, avand la dispozitie si un puternic motor bazat pe JavaScript. In concluzie, de ce prolifereaza asa de mult aplicatiile normale, cand sunt o multime de pagini web care pot face aceleasi lucruri?

Apple iubeste standardele.

Din punctul de vedere al celor de la Apple, iPhone OS si tehnologiile web, sunt la fel de importante. Cand vizitezi site-ul developerilor, te intampina centrul de dezvoltare online Safari Dev Center. iPhone beneficiaza de obicei de majoritatea articolelor din presa si de toata atentia noastra, dar atunci cand dai un click pe Safari Dev Center, exista o tona de informatii foarte folositoare, care iti explica cum sa folosesti HTML, CSS sau Javascript, pentru a crea aplicatii de iPhone.

Daca stai sa te gandesti la primele tale experiente cu un iPhone, probabil ca iti vine cu siguranta in minte o anumita aplicatie, prezenta si acum pe acest device – browserul Safari. Acesta a fost revolutionar la momentul aparitiei si este unul dintre cele mai bune si in ziua de astazi, desi acum este o concurenta mult mai mare.

La momentul aparitiei, modul cum il puteai folosi si mai ales faptul ca era la indemana oricand (fiind instalat pe telefonul tau), a schimbat modul cum folosesti internetul. Apple continua sa investeasca sume foarte mari in dezvoltarea motorului WebKit Browser folosit pe Safari.

Acest browser este instalat in momentul de fata pe toate dispozitive de la Apple – iPhone, iPad si iPod dar si pe unele dispozitive cu sistem de operare Windows. Rezultatul – un browser care exceleaza la capabilitatile HTML 5 si CSS3. Deoarece este “open source”, webkit rendering engine este folosit si pe alte browsere, de pe multe platforme mobile

Daca faci surfing pe web folosind un smartphone gen BlackBerry, cu Android sau Symbian, vei afla ca poti vizualiza continutul la aceeasi calitate ridicata, ca pe iPhone – si asta deoarece folosesti browserul Safari.

Au inceput sa apara aplicatii care se folosesc de aceleasi principii, cu suport foarte bun pentru HTML, CSS si Javascript, dezvoltatorii reusind sa creeze lucruri incredibile cu ajutorul iPhone-ului. PieGuy de exemplu, este o aplicatie cu suport HTML 5 care poate functiona si in modul offline – atunci cand nu esti conectat la internet, adica exact cam ceea ce se doreste de la o astfel de aplicatie.

O data cu aparitia acestui trend, s-ar putea ca in curand sa renuntam la aplicatiile native pentru device-uri mobile si sa le folosim exclusiv pe cele web. Ramane de vazut.

0 Shares
You May Also Like