Cum putem ajuta la stingerea incendiilor?

0 Shares
0
0
0

Incendiile de vegetatie fac in fiecare an ravagii fie din cauza temperaturilor extrem de ridicate sau a neglijentei oamenilor care lasa focurile nesupravegheate ori arunca tigari fara sa le stinga.

De aici nu mai este decat un singur pas pana la o catastrofa care omoara atat animale, cat si insect sau pasari, iar ca ecosistemul sa isi revina, ii trebuie zeci de ani. Cele mai devastatoare incendii de vegetatie se intind pe zeci de hectare si este nevoie chiar si de cateva zile pentru stingerea lor. In aceste situatii, ajutorul si interventia pompierilor sunt de nepretuit.

Cu ajutorul cisternelor, dar si a elicopterelor, vegetatia aprinsa poate fi stinsa intr-un timp mai scurt. In unele situatii grave, pompierii se pot simti depasiti de situatie si doar o ploaie zdravana ii poate ajuta pe acestia, insa astfel de situatii ce nu pot fi controlate sunt intalnite foarte rar. Vantul este un real pericol cand vine vorba de arderea vegetatiei cu repeziciune.

Nu putine sunt cazurile in care de la o tigara aprinsa s-a ajuns la adevarate tragedii care au curmat vieti nevinovate. Este important ca atunci cand plecam de acasa sa nu uitam sa oprim gazul. Este bine sa stim si cum putem stinge un incendiu pana la venirea pompierilor.

Daca va puteti apropia de foc, turnati cat mai multe galeti cu apa si incercati sa stingeti incendiul cu ajutorul unei paturi sau sa puneti pamant peste foc. In primul rand, victimele sunt cele care trebuie salvate, insa nu intrati in incapere neprotejati.

Acoperiti-va cu o patura, iar gura si nasul cu o carpa umeda pentru a nu inhala fum si a deveni urmatoarea victima. Este bine sa stiti si sa acordati primul ajutor, deoarece puteti ajuta o persoana sa traiasca pana la venirea ambulantei.

Dati o mana de ajutor

Chiar daca nu aveti aceeasi pregatire ca a pompierilor, nu stati deoparte cand vine vorba de stingerea incendiilor, ci acordati o mana de ajutor.

Nu va apropiati prea tare de foc, ci incercati sa il stingeti de la departare cu apa sau pamant. In cazul in care sunteti martorul unui incendiu de vegetatie, puteti turna cativa pumni de pamant, daca nu aveti la indemana o lopata sau o galeata. Anual, mii de hectare de vegetatie ard pana la venirea pompierilor din cauza neglijentei si neatentiei oamenilor.

Nu ramaneti indiferenti la astfel de situatii si incercati sa va mobilizati cand vine vorba de a salva natura.

Nu va jucati cu focul si nu lasati aprins gazul cand plecati de acasa pentru ca va paste o nenorocire.

Invatati-i pe copii cum sa se fereasca de astfel de situatii, iar in felul acesta veti putea preveni o nenorocire. Educatia joaca un rol extrem de important in salvarea si protejarea vietii, dar si a naturii.

0 Shares
You May Also Like