Cat de vechi si periculoase sunt cauciucurile tale?

0 Shares
0
0
0

Ani de zile, oamenii s-au bazat pe adancimea benzii de rulare pentru a determina cand sa inlocuiasca o anvelopa. Daca banda de rulare trece „testul monedei”, ei presupun ca anvelopa mai are viata, indiferent de varsta, ceea ce poate fi o greseala fatala.

Anvelopele vechi sunt periculoase, indiferent de adancimea benzii de rulare. Desi nu exista indicatii de siguranta sanctionate legal cu privire la momentul in care o anvelopa este prea veche pentru a fi in siguranta, multi producatori auto recomanda inlocuirea la sase ani de la data fabricarii.

Anvelopele vechi au fost cauza unor accidente fatale. Iata doar doua exemple:

In 2008, proprietarul unui Ford Explorer din 1998, in Georgia, avea nevoie de o anvelopa noua pentru SUV-ul sau si a cumparat una folosita. In timp ce conducea (doua saptamani mai tarziu), rulajul s-a despartit brusc de pneu. Soferul a scapat masina de sub control si a lovit o motocicleta, omorandu-l pe motociclist. O analiza a anvelopei uzate a relevat faptul ca aceasta avea aproape 10 ani.

Intr-un exemplu mai recent si de anvergura, ancheta privind cauza accidentului din 2013, care l-a ucis pe actorul Paul Walker a dezvaluit ca Porsche Carrera GT pe care il conducea actorul, avea pneuri vechi de 9 ani.

Patrula de autostrazi din California a mentionat ca varsta anvelopelor ar fi putut compromite grav caracteristicile de conducere si de manevrabilitate, potrivit Los Angeles Times.

Aceste incidente ilustreaza pericolul potential de cumparare a anvelopelor uzate si pericolele la care ne supunem, atunci cand conducem un automobil cu anvelopele imbatranite – inclusiv cele care nu au petrecut niciodata o zi pe drum. Compusii de cauciuc dintr-o anvelopa se deterioreaza in timp, indiferent de starea benzii de rulare.

Pentru unii oameni, anvelopele vechi s-ar putea sa nu fie niciodata o problema. Daca conduceti un numar obisnuit de kilometri, undeva in jur de 12.000-15.000 de mile pe an, banda de rulare a unei anvelope se va uza in trei-patru ani, cu mult inainte ca acei compusi din cauciuc sa-si epuizeze durata de viata. Dar daca conduci mult mai putin decat atat, sau ai o masina pe care o conduci doar in weekend, anvelopele invechite ar putea fi o problema.

In mod similar, daca vrei sa cumperi o masina folosita, exista sanse ca aceasta sa aiba anvelope vechi. Avertismentul pentru varsta se aplica si in cazul anvelopelor de rezerva si a celor aparent noi, care nu au fost niciodata folosite, dar au fost produse cu mai multi ani in urma.

Ce se intampla cu un pneu pe masura ce imbatraneste

Ce se intampla cu un pneu pe masura ce imbatraneste?

Sean Kane, presedintele Safety Research & Strategies Inc., compara o anvelopa imbatranita cu o banda de cauciuc veche. „Daca luati o banda de cauciuc care sta de mult timp si o intindeti, veti incepe sa vedeti fisuri in cauciuc”, a spus Kane, a carui organizatie este implicata in cercetare, analiza si monitorizare pentru probleme de siguranta, pentru public si clienti: inclusiv avocati, firme de inginerie, companii furnizoare, mass-media si guvern.

Fisurile din cauciucul unei anvelope incep sa se dezvolte in timp, aparand la suprafata si in interiorul anvelopei. Aceasta fisura poate provoca separarea centurilor de otel din banda de rulare, de restul anvelopei. Intretinerea necorespunzatoare accelereaza procesul.

Kane si organizatia sa au identificat peste 250 de incidente in care anvelopele mai vechi de sase ani au cunoscut separatii ale benzii de rulare si ale centurilor – cele mai multe ducand la pierderi de control si accidente. Aceste incidente au fost cauzele a 233 de victime si 300 de raniri in 2012.

Fiecare anvelopa care este pe drum suficient de mult timp, la un moment dat va ceda, fiind expusa la imbatranire. Anvelopele care au o capacitate de kilometraj mai mare au compusi chimici antiozonanti integrati in cauciuc, care vor incetini procesul de imbatranire, dar nimic nu opreste efectele timpului asupra cauciucului.

Ce durata de viata are un pneu?

Producatorii, fabricantii de pneuri dar si cei care produc cauciuc, au opinii diferite cu privire la durata de viata a unei anvelope. Administratia nationala de siguranta a traficului rutier (NHTSA) din SUA, nu are linii directoare specifice cu privire la imbatranirea anvelopelor si se refera la recomandarile producatorilor de automobile si ale producatorilor de anvelope, in acest sens.

Multi producatori auto, inclusiv Ford, Nissan si Mercedes-Benz, spun proprietarilor sa inlocuiasca anvelopele la sase ani de la data producerii lor, indiferent de durata de rulare. Producatorii de anvelope, cum ar fi Continental si Michelin, spun ca o anvelopa poate dura pana la 10 ani, cu conditia sa faceti inspectii anuale ale anvelopelor, dupa al cincilea an de folosire.

Asociatia Producatorilor de Cauciuc a spus ca nu exista nicio modalitate de a pune o data la care o anvelopa „expira”, deoarece factori precum caldura, stocarea si conditiile de utilizare pot reduce dramatic viata unei anvelope. Iata mai multe despre fiecare dintre acesti factori:

  • Caldura: Cercetarile NHTSA au descoperit ca anvelopele imbatranesc mai repede in climatele mai calde. NHTSA a constatat, de asemenea, ca in anumte conditii de mediu, precum expunerea la soare si la zonele de coasta, se poate grabi procesul de imbatranire. Persoanele care locuiesc in statele de coasta si in alte zone cu vreme calda, trebuie sa tina cont de acest lucru atunci cand decid daca trebuie sa-si cumpere anvelope noi.
  • Depozitare: se aplica anvelopelor de rezerva si anvelopelor care stau intr-un garaj sau magazin. O anvelopa care nu a fost montata si sta doar intr-un magazin de anvelope sau in garajul dvs. va imbatrani mai incet decat una care a fost folosita pe o masina. Dar imbatraneste totusi.
  • Piese de schimb: De obicei nu vad lumina zilei, dar se degradeaza in timp. Daca anvelopa a fost umflata si montata pe o roata, aceasta este considerata „in functiune”, chiar daca nu a fost niciodata folosita. Si daca rezerva unui camion este montata sub vehicul, fiind expusa caldurii, murdariei si intemperiilor mai multi ani – exista toate motivele pentru a planifica inlocuirea acesteia.
  • Conditii de utilizare: Aceasta se refera la modul in care este tratata anvelopa. Este umflata corespunzator? Inflatia provoaca o uzura mai mare a anvelopelor. A lovit bordura de prea multe ori? A fost vreodata reparata/a avut pana? Anvelopele de pe o masina care este condusa doar la sfarsit de saptamana vor imbatrani diferit fata de cele de pe o masina care se conduce zilnic pe autostrada. Toti acesti factori contribuie la cat de rapid sau incet se uzeaza o anvelopa.

Intretinerea corecta este cel mai bun lucru pe care o persoana il poate face pentru a asigura o viata lunga a anvelopelor. Este important sa mentineti presiunea adecvata a aerului in anvelope, sa le schimbati in mod regulat si sa efectuati inspectii de rutina.

Cum sa determinati varsta unui pneu

Cum sa determinati varsta unui pneu?

Peretele lateral al unei anvelope este acoperit cu numere si litere. Toate inseamna ceva, dar descifrarea lor poate fi o provocare. Anvelopele fabricate dupa 2000 au un cod DOT (valabil SUA) din patru cifre. Primele doua numere reprezinta saptamana in care a fost fabricata anvelopa. Al doilea doi reprezinta anul. O anvelopa cu un cod DOT din 1116 a fost fabricata in a 11-a saptamana a anului 2016.

Anvelopele fabricate inainte de 2000 au un cod format din trei cifre, care este mai dificil de decodificat. Primele doua cifre indica inca saptamana, dar a treia cifra va va spune anul din deceniul in care anvelopa a fost creata. Partea grea este sa stii care anume a fost acel deceniu.

Unele anvelope fabricate in anii ’90 (dar nu toate) au un triunghi dupa codul DOT, determinand acel deceniu. Dar pentru anvelopele fara acest triunghi, un cod „328” ar putea fi din a 32-a saptamana din 1988 – sau din 1978. Intr-adevar, puteti ignora toate aceste detalii: Daca vedeti un numar DOT care se termina in trei cifre, anvelopa a fost fabricata cu mult timp in urma si trebuie inlocuita cat mai curand posibil.

In mod clar, aceste numere DOT nu au fost concepute avand in vedere cumparatorii de zi cu zi. Au fost initial puse pe anvelope pentru a facilita NHTSA sa cunoasca anvelopele si sa tina evidenta datei lor de fabricatie.

Pentru a face lucrurile si mai complicate, este posibil sa nu gasiti intotdeauna numarul DOT complet pe partea exterioara a anvelopei. Din cauza modului in care este fabricata o anvelopa, este de fapt mai sigur ca tehnicianul care opereaza matrita sa imprime informatii pe partea interioara a anvelopei, astfel ca unii producatori vor opta sa puna numarul acolo.

Dupa verificarea datei de fabricatie a unei anvelope, faceti o inspectie vizuala a cauciucului. Unele dintre cele mai bune sfaturi pentru o astfel de inspectie provin de la Asociatia Producatorilor de Anvelope Britanice. Se recomanda consumatorilor sa verifice anvelopele in mod regulat pentru orice semn de imbatranire, cum ar fi denaturarea benzii de rulare sau crapaturile liniilor din peretele lateral.

Vibratiile sau modificarea proprietatilor dinamice ale anvelopei ar putea fi, de asemenea, un indicator al problemelor de imbatranire, a spus asociatia. Recomanda inlocuirea imediata a anvelopei daca apar astfel de simptome.

Nu cumparati anvelope folosite

Anvelopele sunt scumpe, mai ales cand tineti cont de pretul montarii si echilibrarii. De aceea, anvelopele uzate devin mai atractive pentru persoanele care doresc sa faca economii si astfel unele magazine continua sa ofere cauciucuri uzate ca alternativa.

Dar atunci cand cumparati o anvelopa uzata, nu veti sti cat de bine a fost intretinuta sau conditiile in care a fost folosita. Proprietarul anterior ar fi putut sa o conduca la o presiune scazuta sau ar fi putut lovi borduri in mod repetat. Puteti verifica varsta, dar este mai bine sa o evitati in intregime.

0 Shares
You May Also Like