Ce sunt NFT-urile? Tot ce trebuie sa stiti

0 Shares
0
0
0

Jetoane nefungibile. Nu suna bine. Dar uneori valoreaza milioane. Acum suna bine, nu?

NFT-urile sunt extrem de cautate in aceste zile, au devenit obiectul interesului tuturor in domeniul schimbului digital; trupe precum Kings of Leon au lansat urmatorul album ca „bilete de aur” in editie limitata, iar obiectele de colectie digitale NBA au fost vandute cu milioane de dolari.

Sunt interesante atat pentru colectionari, cat si pentru fanii criptomonedelor, dar au un viitor? Cu alte cuvinte: ar trebui sa cheltuiti niste dolari reali pentru a investi intr-un bibelou digital?

Cei de la Kings of Leon s-au alaurat deja celor entuziasmati si creatori de NFT. Credit: Kings Of Leon

Cei de la Kings of Leon s-au alaurat deja celor entuziasmati si creatori de NFT. Credit: Kings Of Leon

Ce sunt NFT-urile?

NFT-urile, sau jetoanele nefungibile, sunt un tip de jeton criptografic creat pe o platforma de contract inteligent, cum ar fi Ethereum, Avalanche sau Solana. Sunt obiecte digitale unice care pot fi interesante de detinut sau chiar profitabile de comercializat. Ganditi-va la ele ca la carduri digitale de colectie. De obicei, acestea incep ca obiectul interesului celor pasionati, dar daca obtineti unul rar, ar putea valora mult intr-o zi.

Ce este fungibil vs. nefungibil?

Criptomonedele pot fi fungibile, ceea ce inseamna ca toate unitatile monedei (adica, jetoanele) sunt aceleasi si egale, cum ar fi (de exemplu) dolarii sau actiunile comune ale unei companii. Tu imi dai un dolar, eu iti dau un alt dolar inapoi si am revenit exact de unde am inceput.

Jetoanele nefungibile sunt opusul – fiecare unitate de criptomoneda sau jeton este unica si nu poate fi replicata.

Aceasta proprietate „nefungibila” poate fi folosita pentru multe lucruri, chiar si pentru anumite tipuri de monede. Dar entuziasmul actual fata de NFT-uri este alimentat in mare parte de arta digitala si obiectele de colectie. Oamenii si-au dat seama ca un obiect digital unic poate fi interesant, cool si chiar poate avea o valoare monetara semnificativa. Acesta este motivul pentru care spatiul a inflorit recent, cuprinzand mii de proiecte care implica lucrari de arta, jocuri si sport.

Cum functioneaza NFT-urile?

Depinde foarte mult de platforma. Dar avand in vedere ca marea majoritate a NFT-urilor sunt create si tranzactionate pe Ethereum, ne vom concentra pe aceasta.

NFT-urile sunt create pe blockchain-ul Ethereum, care este imuabil, ceea ce inseamna ca nu poate fi modificat. Nimeni nu va poate anula dreptul de proprietate asupra unui NFT sau recrea exact acelasi NFT. De asemenea, sunt „fara permisiune”, astfel incat oricine poate crea, cumpara sau vinde un NFT fara a cere permisiunea. In cele din urma, fiecare NFT este unic si poate fi vizualizat de oricine.

Asadar, da — este ca un card de colectie unic intr-o vitrina mereu deschisa, pe care oricine il poate admira, dar o singura persoana (sau portofelul cu criptomonede, mai exact) il poate detine la un moment dat.

Intr-un sens practic, un NFT este de obicei reprezentat de o lucrare de arta digitala, cum ar fi o imagine. Dar este important sa intelegeti ca nu este vorba doar de acea imagine (care poate fi reprodusa cu usurinta). Existenta sa ca obiect digital pe blockchain este ceea ce il face unic.

Cum cumpar sau schimb NFT-uri?

NFT-urile sunt cumparate si tranzactionate la fel ca orice alta criptomoneda dezvoltata pe Ethereum, doar ca in loc sa cumparati o anumita cantitate de jetoane, cumparati un singur token.

Pentru a face asta, ar trebui sa incepeti prin a instala Metamask, o extensie de browser care va permite sa interactionati cu diverse fatete ale Ethereum, cum ar fi schimburile si dApps (aplicatii descentralizate). MetaMask este, de asemenea, un portofel digital pentru Ethereum si toate jetoanele create pe Ethereum (atat fungibile, cat si nefungibile).

Dupa instalarea extensiei, ar trebui sa cumparati niste Ethereum (o puteti face direct in MetaMask cu un card de debit sau Apple Pay facand clic pe „Adaugati fonduri”). Dar fiti foarte atent cu fondurile dvs.- pastrati parola MetaMask si cheia privata a portofelului intr-un loc sigur. Apoi, cand vizitati un site web care vinde NFT-uri (cum ar fi NBA Top Shot) sau o piata unde le puteti tranzactiona (cum ar fi OpenSea), conectati-va portofelul MetaMask la site (faceti asta doar pe site-urile despre care stiti ca sunt sigure), si cumparati primul dvs. NFT.

De ce au valoare NFT-urile?

Desigur, inainte de a cumpara ceva, probabil ca veti dori sa stiti de ce este o achizitie buna. Intr-adevar, de ce ar cumpara cineva un NFT si de ce ar trebui sa existe vreodata un cumparator dispus sa cheltuiasca si mai multi bani in continuare?

In mod ideal, valoarea NFT-urilor nu vine doar dintr-un joc digital cu cartofi copti, in care cumparati ceva in speranta ca il veti vinde pentru mai mult mai tarziu. Si asa mai departe, pana cand totul se prabuseste. In mod ideal, NFT-ul ar trebui sa fie valoros pentru dvs. pentru ca… va place. Daca esti fan NBA, s-ar putea sa vreti sa aveti un NFT oficial care sa reprezinte jucatorul dvs. preferat. Sau, poate ca exista o pisica digitala care va place foarte mult.

Sigur, in anumite privinte, multe NFT-uri sunt doar o imagine digitala pe care o puteti salva cu usurinta cu clic dreapta pe computer. Dar NFT-urile se afla si pe blockchain, ceea ce face extrem de dificil sa le copiati cu adevarat in intregime. De asemenea, intrarea blockchain va spune in mod transparent cine a creat NFT. Daca un muzician celebru spune: „Da, adresa mea Ethereum a creat aceasta imagine digitala a unei opossum”. Apoi, acest lucru poate fi verificat pe blockchain.

Unele NFT-uri pot fi valoroase in alte moduri. Sa presupunem, de exemplu, ca cumparati un NFT legat de un joc online. Poate ca acel NFT va va oferi intr-o zi un prestigiu deosebit in joc, sau ar putea fi chiar baza pentru a obtine un alt obiect greu de obtinut; ceva ce doar dvs.  puteti avea pentru ca fiecare NFT este unic. Daca ati jucat vreodata World of Warcraft sau un joc similar, stiti cat de valoros poate fi un element de armura sau o arma. Acum, cu NFT-urile, nimeni nu vi le poate lua, nici macar proprietarii jocului.

Sa revenim pentru o secunda la acel joc digital cu cartofi copti. NFT-urile sunt un spatiu in curs de dezvoltare si exista mult entuziasm si escrocherie. S-ar putea sa vedeti un anumit NFT vandut cu milioane si sa va ganditi ca veti putea cumpara ceva pentru cativa dolari si veti deveni bogat vanzandu-l cuiva mai tarziu. Se poate intampla, dar foarte rar. Si aceste lucruri pot fi manipulate. De exemplu, o balena criptomoneda (cineva care detine cantitati mari de criptomonede) poate cumpara multe NFT-uri si apoi sa le „vanda” lui insusi (cealalta adresa de criptomoneda) pentru milioane, umfland artificial pretul. Asa ca aveti grija: doar pentru ca unele NFT au fost tranzactionate pentru multi bani, nu credeti ca acest lucru inseamna automat ca toate celelalte NFT similare sunt valoroase.

Care sunt cele mai scumpe NFT-uri?

In primele zile ale spatiului, un joc blockchain precum CryptoKitties vindea pisici virtuale pentru zeci sau chiar sute de mii de dolari. Producatorul muzical 3LAU a vandut o colectie de 33 de NFT editii limitate pentru mai mult de 11 milioane de dolari. Muzicianul Grimes (alias mama micutului X Æ A-Xii) si-a vandut chiar si colectia de arta digitala pentru 7.500 de dolari bucata, insumand vanzari de 6 milioane de dolari. CryptoPunks, care sunt printre cele mai ravnite NFT-uri, se vand in mod regulat cu milioane de euro. Da, aceste lucruri pot deveni foarte scumpe.

Sunt NFT-urile o investitie buna?

Cumpararea unui NFT pentru ca va place, sau poate chiar pentru a castiga (sau a pierde) cativa dolari rapid este un lucru. Dar investitia in NFT-uri este alta. Din nou, este un spatiu in curs de dezvoltare. Chiar si un tablou Van Gogh sau un cartonas rar de baseball Babe Ruth au devenit foarte valoroase dupa mult timp.

Avand in vedere natura digitala a NFT-urilor, este greu sa le compari cu opere de arta fizice pretioase, cum ar fi statui si picturi. Pe de alta parte, traim intr-o lume in care un Bitcoin valoreaza mai mult de 50.000 USD, asa ca lucrurile din domeniul digital pot fi cu siguranta foarte valoroase si chiar pot sustine aceasta valoare pe perioade mai lungi de timp.

In orice caz, daca intentionati sa investiti in NFT-uri, va trebui sa va cercetati atent aceasta lume complexa, deoarece fiecare piata NFT este usor diferita. De asemenea, este costisitor – tranzactionarea pe Ethereum poate fi destul de costisitoare, deoarece congestia recenta a retelei determina cresterea taxelor. In cele din urma, va trebui sa ganditi strategic si sa urmati tendintele in schimbare rapida a criptomonedelor.

Pe scurt, este posibil sa castigi bani investind in NFT-uri, dar va trebui sa faceti o analiza atenta.

0 Shares
You May Also Like