Ce trebuie sa stii despre planetara unei masini

0 Shares
0
0
0

Cu totii am auzit, in cazul in cre suntem soferi cu ceva experienta, despre expresii precum planetara sau cap de planetara, burduf sau ax cardanic. Chiar daca suntem posesori de autoturism de ceva vreme insa, putini stim si ce inseamna acesti termeni.

Daca este sa ne referim strict la planetara, atunci putem spune, in termeni mari, ca aceasta asigura transmiterea energiei cinetice de la volan la rotile autoturismului.

Cu alte cuvinte, este un ansamblu ce asigura miscarea masinii, dar totodata si pastrarea directiei acesteia pe sosea. Iar in momentul in care planetara iti face probleme inseamna ca este deja grav si trebuie sa te prezinti la mecanic.

Din ce sunt confectionate planetarele?

In principiu, planetara este o componenta metalica a unei masini, o piesa de legatura, daca doriti, alcatuita dintr-o parte fixa si una mobila. Cea fixa este de forma unei bare, a unui ax, care are doua terminatii mobile acooperite cu burdufuri din cauciuc, menite sa asigure miscarea la nivelul rotilor, respectiv al volanului.

Exista si altfel de planetare, pentru masinile cu punti rigide, care se regasesc insa in interiorul masinii si nu spre exterior. Practic, partile mobile ale acestor planetare sunt inchise intr-un alt ax cilindric, intr-o baie de vaselina.

Pentru acestea din urma, durata de viata se spune ca este aproape nelimitat, daca autoturismul este folosit in parametri normali.

Defecte posibile la planetara

Pentru celelalte tipuri de planetara insa, defectele ce pot aparea sunt destul de frecvente si ele pot pune in pericol siguranta pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic.

Una dintre cele mai frecvente probleme tine exact la partea din cauciuc, care are un rol de protectie a capetelor mobile ale planetarei. Aceasta componenta are forma unui burduf, fiind conceput sa asigure flexibilitate si, totodata, protectie capului mobil al planetarei.

Practic, craparea burdufului atrage dupa sine pierderea protectiei pentru partea mobila si uzura in timp.

Astfel, dat fiind ca dispare invelisul din vaselina si cauciuc protector, datorita variatiilor de temperatura, a prafului si umezelii, se instaleaza rugina si, in cazuri extreme, ruperea capului de planetara. Iar daca acest lucru se intampla in timpul mersului, poate conduce la accidente foarte grave.

Cum schimb planetara?

In cazul in care apar defectiuni la planetara, trebuie stiut ca aceasta poate fi inlocuita doar la service. Astazi, exista posibilitatea de a schimba si doar parti ale planetarei.

Prin urmare, se pote schimba doar burduful sau doar axul planetarei, insa manopera pentru aceste operatiuni este una foarte costisitoare. Prin urmare, mai avantajos pentru tine este sa schimbi planetara cu totul.

0 Shares
You May Also Like