Ce trebuie sa stim despre o chitara?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vorbim despre chitare, ar trebui sa stim si cum au aparut ele si o mica parte din istoria lor fascinanta, dar si detaliile tehnice ce tin de ele.

O chitara este un instrument construit in general din mai multe tipuri de lemn. Sunt si alte materiale utilizate pentru a construi chitara precum plasticul si metalul si care in general sunt utilizate in zona hardware. In legatura cu corzile, materialul cel mai des utilizat este otelul ori nilonul.

Aparitia instrumentului acestuia dateaza chiar din secolul XVI chiar daca acest cuvant provine dintr-un termen latin, chitara nu este legata cu definitia respectiva.

Chitarele sunt impartite si ele pe doua categorii: acustice si electrice. O diferenta clara se poate vedea si intre o chitara standard si una bass care un numar mai mic de corzi si o tonalitate mult mai joasa. Partile principale din chitara sunt corpul dar si gatul si acesta este deliitat cu ajutorul unor taste.

Corpul este responsabil cu propagarea sunetului creat de vibratiile corzilor dar in cazul chitarelor electrice procesul se datoreaza amplificatorului ce creste dar si modeleaza intensitatile sunetelor tinand cont de preferintele interpretului.

Semnalele ce vin de la chitara sunt preluate de dozele electromagnetice. In legatura cu numarul de corzi, o chitara poate sa aiba pana la 12 corezi. Si basului ii pot fi aplicate sase corzi.

Chitara este instrumentul responsabil pentru modul in care evolueaza creatia a mai multro genuri muzicale precum blues, country, rock, metal, jazz, bluegrass sau punk si de ce nu, chiar si muzica pop. O foarte mare contributie a chitarei este in lumea rockului unde a inspirat generatii intregi de muzicieni. Instrumentul acesta este unul important si in alte genuri muzicale.

Chitarele sunt facute atat pentru persoane dreptace cat si pentru cele stangace. Capul se situeaza la o extremitate si este dotat si cu chei care au rolul de a mari sau de a micsora tensiunea de pe corzi pentru ca instrumentul sa poata fi acordat.

Modul in care se aranjeaza mecanismul acesta difera in functie de model. Griful este o parte de sus a gatului unde se integreaza benzi de metal. Corpul are forme tot mai diverse pentru ca trebuie sa functioneze ca si un amplificator al sunetelor. In legatura cu chitara electrica, instalatia se va monta in interiorul acestui corp.

Asa cum am spus inca de la inceput, chitara a aparut in epoca renascentista chiar daca tehnologia a aparut mai devreme. Chitarele se numara printre primele instrumente muzicale care au corzi facute din matase sau din intestine.

Primul pas in procesul de evolutie a instrumentelor care sau coarde a fost harpa acesta fiind un instument foarte vechi ce dateaza de acum mii de ani.

In secolul XVI apare si chitara care are patru corzi si care se acordeaza la unison. Modelele cu cinci corzi sunt dezvoltate in Italia si acordajul porneste de data aceasta de la corzile groase spre cele subtiri. Chitarile clasice pe care le intalnim si in prezent a aparut la jumatatea secolului XVII dupa ce au fost aduse unele modificari modelului deja implementat.

0 Shares
You May Also Like