Efectele terapeutice ale ceaiurilor

0 Shares
0
0
0

Desi s-au asumat beneficii pentru sanatate de-a lungul istoriei utilizarii ceaiului ca bautura obisnuita, nu exista dovezi de inalta calitate care sa releve beneficii semnificative.

In cadrul cercetarilor clinice de la inceputul secolului 21, ceaiul a fost studiat pe larg pentru potentialul sau de a reduce riscul de boli umane, dar niciuna din aceste cercetari nu este concludenta. Cu toate acestea, se mai fac studii si in ziua de astazi si totusi, chiar si in cercurile stiintifice, parerile sunt impartite.

In regiunile fara acces la apa potabila sigura, apa clocotita pentru a face ceaiul este eficienta pentru reducerea bolilor transmise de apa, prin distrugerea microorganismelor patogene.

Constituenti sau substante

Aluminiu, fier si alte metale

Bauturile pe baza de ceai reprezinta o proportie mare de aluminiu in dieta umana. Nivelurile sunt sigure, dar exista o anumita ingrijorare ca urmele de aluminiu pot fi asociate cu boala Alzheimer.

Un studiu din 2013 a indicat in plus ca unele ceaiuri contineau plumb (in mare parte cele chinezesti) si aluminiu (amestecuri de ceai indian / ceai din Sri Lanka, China). Exista inca dovezi insuficiente pentru a trage concluzii ferme pe acest subiect.

Majoritatea studiilor nu au gasit nici o asociere intre aportul de ceai si absorbtia fierului. Cu toate acestea, consumul de cantitati excesive de ceai negru poate inhiba absorbtia fierului si poate dauna persoanelor cu anemie.

S-au inregistrat ingrijorari cu privire la metoda traditionala de fierbere excesiva a ceaiului pentru a produce un decoct, care poate creste cantitatea de contaminanti de mediu eliberati si consumati.

Expunerea la fluor

Toate frunzele de ceai contin fluor; cu toate acestea, frunzele mature contin pana la 10 sau chiar 20 de ori nivelurile de fluor, pe care il contin frunzele tinere ale aceleiasi plante.

Continutul de fluor al unei frunze de ceai depinde de metoda de cules a frunzelor utilizate si de continutul de fluor din solul din care a fost cultivat; plantele de ceai absorb acest element intr-un ritm mai mare decat alte plante. Grija pentru alegerea locatiei in care planta este cultivata poate reduce riscul de hiper-fluorizare.

Se speculeaza ca ceaiul cules manual va contine mai putin fluor decat ceaiul recoltat automat, deoarece exista sanse mult mai mici de a recolta frunze mai vechi in timpul procesului de recoltare.

Un studiu britanic demonstreaza ca din 38 de ceaiuri selectate, s-a descoperit ca amestecurile mai ieftine de ceai din supermarketurile din Marea Britanie, au avut cele mai ridicate niveluri de fluor – cu aproximativ 580 mg pe kilogram, ceaiurile verzi aveau aproximativ 397 mg pe kg si amestecurile pure aproximativ 132 mg pe kg.

Cercetatorii au sugerat ca ceaiurile din supermaket-uri si alte magazine mari pot folosi frunze mai vechi, care contin mai mult fluor. Acestia au calculat ca o persoana care bea un litru de ceai pe zi ar consuma aproximativ 6 mg de fluor, peste nivelul mediu recomandat de 3–4 mg de fluor pe zi, dar sub cantitatea maxima tolerabila de 10 mg de fluor pe zi.

Efectele terapeutice ale ceaiurilor

Oxalati

Ceaiul contine oxalat, al carui consum in exces poate cauza pietre la rinichi, precum si eliberarea de calciu liber in organism. Biodisponibilitatea oxalatului din ceai este scazuta, deci un posibil efect negativ necesita un aport mare de ceai.

Consumul masiv de ceai negru, conform studiilor, a fost pus in legatura directa cu insuficienta renala, din cauza continutului ridicat de oxalati (nefropatie acuta de oxalat).

Theanina si cofeina

Ceaiul contine, de asemenea, teanina si cofeina stimulenta la aproximativ 3% din greutatea sa uscata, adica intre 30 mg si 90 mg la 8 oz (250 ml) cana, in functie de tip, marca si metoda de preparare. Ceaiul contine, de asemenea, cantitati mici de teobromina si teofilina.

Ceaiul uscat are mai multa cafeina in greutate decat cafeaua uscata; cu toate acestea, in preparatele tipice pentru bauturi se foloseste o cafea mai uscata decat cea normala, ceea ce duce la o ceasca de ceai cu un continut care are semnificativ mai putina cofeina, decat o cana de cafea de aceeasi dimensiune.

Cofeina din ceai este un diuretic usor. Cu toate acestea, British Dietetic Association a sugerat ca ceaiul poate fi folosit pentru a suplimenta consumul normal de apa si ca „tipul de ceai si cafea si cantitatile pe care le bem in Marea Britanie, este putin probabil sa aiba un efect negativ [asupra hidratarii]”

Efecte cognitive

Consumul de ceai cafeinat poate imbunatati vigilenta mentala. Exista dovezi preliminare conform carora cofeina din consumul de ceai pe termen lung (sau cafea) ofera o cantitate mica de protectie impotriva progresiei dementei sau a bolii Alzheimer in timpul imbatranirii, desi rezultatele din numeroase studii au fost incoerente.

Cancer

In 2011, US Food and Drug Administration (FDA) a raportat ca exista foarte putine dovezi care sa sustina afirmatia potrivit careia consumul de ceai verde poate reduce riscul de cancer de san si de prostata.

Institutul National al Cancerului din SUA raporteaza ca in studiile epidemiologice si in putinele studii clinice cu ceai pentru prevenirea cancerului, rezultatele au fost neconcludente. Institutul „nu recomanda pentru sau impotriva utilizarii ceaiului pentru a reduce riscul aparitiei oricarui tip de cancer”. …

“Neconcordantele in rezultatele studiului privind ceaiul si riscul de cancer se pot datora variabilitatii in prepararea ceaiului, consumului de ceai, biodisponibilitatii compusilor de ceai (cantitatile care pot fi absorbite de organism), diferentelor de stil de viata si diferentelor genetice individuale. “Desi exista unele dovezi pozitive pentru reducerea riscului de cancer mamar, prostatic, ovarian si endometrial prin consumul de ceai verde, studiul este slab si neconcludent.

Metaanalizele studiilor observationale au ajuns la concluzia ca consumul de ceai negru nu pare sa protejeze impotriva dezvoltarii cancerului oral in populatiile asiatice sau caucaziene, dezvoltarea cancerului esofagian sau a cancerului de prostata in populatiile asiatice sau de dezvoltarea cancerului pulmonar.

Efectele terapeutice ale ceaiurilor

Boala cardiovasculara

In studiile clinice preliminare pe termen lung, consumul de ceai negru a aratat dovezi pentru a oferi un risc mic, redus de accident vascular cerebral, in timp ce, intr-o alta revizuire, ceaiul verde si ceaiul negru nu au avut efecte semnificative asupra riscului de boala coronariana sau alte boli de inima.

Doua recenzii ale studiilor controlate aleatoriu au concluzionat ca, consumul pe termen lung de ceai negru scade usor presiunile sistolice si diastolice (aproximativ 1-2 mmHg), o constatare bazata pe dovezi limitate insa. O revizuire Cochrane din 2013 a gasit cateva dovezi privind beneficiile consumului de ceai in cazul bolilor cardiovasculare, desi sunt necesare mai multe cercetari.

Risc de fractura

Consumul de ceai nu pare sa afecteze riscul de fractura osoasa, inclusiv fracturi de sold sau fracturi de humerus la barbati sau femei.

Pierdere in greutate

Desi se crede ca ceaiul verde este un ajutor pentru pierderea in greutate, nu exista dovezi bune ca consumul sau pe termen lung are vreun beneficiu semnificativ in a ajuta persoanele supraponderale sau obeze sa slabeasca sau ca ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Utilizarea ceaiului verde pentru incercarea de scadere in greutate are un risc mic de efecte adverse, cum ar fi greata, constipatie si disconfort stomacal.

Ceai de detoxifiere

Ceaiul Detox, denumit in mod alternativ teatox sau ceai slab, este o combinatie specifica de ierburi de ceai concepute pentru a curata toxinele din organism.

Substanta

In utilizarea moderna, ceaiurile de detoxifiere sunt create folosind o combinatie de ierburi, creand ceaiuri care vor interactiona unele cu altele pentru efectul de curatare dorit. Echinacea, de exemplu, poate fi inclusa pentru stimularea sistemului imunitar, in timp ce ghimbirul poate fi amestecat pentru a promova sanatatea digestiva.

Efectele terapeutice ale ceaiurilor

Efecte si critici

Se spune ca ceaiul Detox promoveaza sanatatea si ajuta la pierderea in greutate. Afectiunile de sanatate obisnuite la care ajuta ceaiul de detoxifiere includ constipatie, probleme digestive, spasme intestinale, producerea de drojdii si producerea de bacterii nedorite.

Utilizarea ceaiului de detoxifiere al unor marci anume, poate sprijini un sistem imunitar sanatos sau poate constitui un anti-inflamator. Intr-un studiu clinic, 43 din 50 de participanti au raportat ca se simt mai energici, in timp ce 42 de participanti au raportat niveluri mai mari de concentrare, folosind acest tip de ceai.

In plus fata de obiectivele generale privind sanatatea sau pierderea in greutate, ceaiul de detoxifiere este uneori utilizat impreuna cu tratamentul bolilor specifice. Printre aceste probleme de sanatate se numara sindromul intestinului iritabil (IBS), bolile inflamatorii intestinale, Crohn’s, reflexul acid si sindromul de oboseala cronica.

Principalele efecte secundare potentiale ale ceaiului de detoxifiere includ diaree (care duce la pierderea nutritiei), disconfort abdominal, anxietate (din cauza a prea multa cofeina) si deshidratare (ca urmare a diareei si a cafeinei). Efectele secundare suplimentare pot include intreruperea somnului din cauza cofeinei. Niciun studiu nu a confirmat ca ceaiurile de detoxifiere ajuta la promovarea pierderii in greutate.

Ceaiul de detoxifiere poate interactiona cu medicamentele prescrise sau fara prescriptie medicala. Din cauza simptomelor diareei, este posibil ca unele medicamente sa nu fi fost absorbite complet in organism, iar efectele acestuia ar putea fi diminuate, cum ar fi controlul hormonal al nasterii. Chiar si in absenta simptomelor diareice, anumite ingrediente utilizate in ceaiul de detoxifiere pot afecta interactiunea medicamentoasa.

Unele ierburi de ceai, in general, pot afecta de asemenea tensiunea arteriala, nivelul de zahar din sange si coagularea sangelui, in special atunci cand sunt amestecate cu anumite medicamente.

0 Shares
You May Also Like