Cum poți recâștiga accesul la un portofel cripto inaccesibil?

0 Shares
0
0
0

Portofelele inaccesibile reprezintă conturi blockchain condamnate să acumuleze praf virtual pentru eternitate. În puțin peste un deceniu de când primul Bitcoin (BTC) a fost emis, aproape 20% din monede sunt acum inaccesibile.

Acestea sunt blocate în portofele care nu pot fi deblocate și, prin urmare, sunt pierdute pentru totdeauna. Aceste monede Bitcoin moarte vor rămâne încuiate în purgatoriul cripto pentru totdeauna.

Sau nu vor rămâne?

Chiar și în cele mai întunecate timpuri, se poate întâmpla magia. Portofelele pot renaște din morți pentru a interacționa cu lumea vieții. Totul este posibil când proprietarii sunt bine pregătiți pentru cel mai rău scenariu.

Ce este un portofel crypto mort?

Portofelele cripto moarte sunt adrese de criptomonede care au fost inactive timp de mai mulți ani. Ele dețin întotdeauna fonduri, dar nu au tranzacții de intrare sau de ieșire, și majoritatea dintre ele nu vor avea niciodată.

Motivele pentru o astfel de inactivitate variază. Uneori, proprietarii sunt deținători pe termen lung care așteaptă răbdători cinci sau mai mulți ani pentru cel mai bun moment de a vinde. Unii pur și simplu si-au pierdut cheile private și nu mai pot accesa fondurile.

Uneori, portofelele moarte aparțin persoanelor care au decedat, deținând milioane de USD în BTC, Ethereum (ETH) și alte active digitale ca NFT-urile care nu pot fi atinse. Putem găsi aceste portofele pe exploratoarele blockchain, cum ar fi Etherscan, dar fără cheile private ale unui portofel, este complet inutilizabil.

Acest lucru nu trebuie confundat cu o adresă de ardere sau adrese nule, care sunt concepute deliberat pentru a fi inaccesibile și servesc drept coșurile de gunoi ale blockchain-ului.

Poate cineva să acceseze un portofel după moartea proprietarului său?

Portofelele de criptomonede folosesc criptografia pentru a securiza activele digitale. Ele conțin o parolă imutabilă numită cheie privată.

Cheia privată este generată împreună cu adresa portofelului în momentul creării. Arată ca un șir de caractere aleatoare și este singura modalitate de a confirma proprietatea și de a deschide portofelul.

Datorită criptării, nimeni în afara proprietarului nu poate accesa fondurile blocate. Acesta este un avantaj imens al mecanismului, dar numai atâta timp cât proprietarul criptomonedei nu este decedat.

Dacă nu au lăsat undeva o cheie privată, monedele vor rămâne blocate în acel portofel pentru totdeauna.

Cum poate un portofel crypto să aibă viață după moartea proprietarului?

Crypto pierdute și blocate pot fi totuși extrase înapoi în lumea celor vii, mai ales dacă proprietarul s-a pregătit pentru ca acestea să fie accesibile după moartea sa.

Iată câteva recomandări despre cum se poate face acest lucru.

Scrieți cheile private și ascundeți-le: Toți supraviețuitorii știu că este obligatoriu să fii pregătit pentru ziua judecății, astfel încât, când se întâmplă lucruri rele, să fii pregătit. Înainte de a părăsi acest plan al realitatii, lăsați un traseu de indicii pentru cei dragi să urmeze.

Niciodată nu știi ce ți se poate întâmpla sau când. De aceea, pentru a face activele tale cripto accesibile celor dragi în cazul cel mai rău, este cel mai bine să faci portofelul cripto disponibil după moartea ta. Ei vor trebui să creeze un cont MetaMask sau TrustWallet și să importe vechile tale chei private.

Fie că deții monedele tale pe o bursă sau într-un portofel necustodial, scrie logările, parolele și cheile private. Ascunde-le în siguranță offline astfel încât să nu poată fi exploatate de catre hackeri sau aruncate la gunoi cu laptop cu tot.

Găsește o modalitate de a le face aluzie celor dragi despre unde sunt ascunse datele. Altfel, ei s-ar putea să nu știe niciodată că le-ai lăsat o comoară digitală.

Adaugă crypto-ul tău în testamentul tău

Adaugă crypto-ul tău în testamentul tău: Chiar dacă familia ta nu este conștientă de deținerile tale de criptomonede, includerea activelor digitale în testamentul tău este utilă. Acest lucru le permite celor mai dragi să știe despre bogăția ta secretă și asigură că monedele nu vor fi pierdute pentru totdeauna după moartea ta.

Dacă ai lăsat un testament, beneficiarii nu vor trebui să treacă printr-un proces de probare, în care instanța distribuie bogăția ta conform legilor respective de moștenire. Cu toate acestea, ei vor trebui să plătească impozite pe moștenire, care pot fi costisitoare.

Nu uita că testamentele devin documente publice într-o oarecare măsură. Acest lucru înseamnă că este riscant și neînțelept să divulgi cheile private acolo.

Folosește o bursă crypto: Unele burse din spațiul crypto, cum ar fi Binance și Coinbase, au politici dedicate transferului postum de active. Verifică cu platforma ta preferată ce presupune politica lor și desemnează o adresă de primire pentru beneficiarii tăi pentru a asigura că bogăția ta digitală nu este pierdută pentru totdeauna.

Contracte inteligente descentralizate: Tehnologia blockchain nu încetează să ne uimească. Pentru o soluție de transfer de active cu adevărat descentralizată, contractele inteligente pot gestiona automat aprobările portofelului tău și pot trimite activele tale crypto către cei dragi dacă nu le atingi pentru o perioadă desemnată.

Alte soluții includ utilizarea contractelor cu semnătură multiplă pentru a oferi acces moștenitorilor tăi la portofelele tale dacă tu nu mai poți.

Folosește un Trust Post-Mortem: Unii deținători de crypto înființează un trust special în testamentul lor pentru a ocoli impozitele pe moștenire, care ar conține criptomonede și devine activ după moartea proprietarului.

Trusturile sunt o modalitate comună de a păstra bogăția familiei pentru generațiile viitoare. Ele sunt entități legale care gestionează active personale sau corporative pentru beneficiari. Deși un administrator gestionează acest lucru, fie că este o persoană sau o companie, unii creatori de trusturi își pot gestiona personal trusturile lor.

Pe lângă un testament, trusturile documentează doar existența deținerilor de criptomonede și unde să le cauți.

Pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță, este cel mai bine să păstrezi instrucțiunile de acces direct pe un document separat asigurat într-un loc sigur. Ar fi păcat dacă fraza ta seed ar fi pe rețelele sociale.

Folosește Seifuri Crypto: Numărul în creștere de milionari crypto a creat o nouă industrie de seifuri specializate pentru activele digitale. Seifurile crypto sunt soluții de stocare care oferă straturi suplimentare de securitate pentru portofelele criptomonedelor. De obicei, sunt folosite pentru capacitatea lor de a opri procesele imediate de retragere. Confirmarea tranzacției ar putea dura până la câteva zile, permițând proprietarilor să anuleze transferul.

Unele companii oferă custodie de chei private în stocare rece pe servere criptate accesibile de la distanță de proprietari 24/7. Unele chiar stochează cheile private pe dispozitive, ascunse în buncăre de grad militar.

Pe lângă aceasta, toți furnizorii de servicii de seifuri crypto aplică autentificare multi-pas, făcându-le mai sigure și mai greu de spart.

Criptomonedele sunt încă active larg nereglementate. Majoritatea țărilor din întreaga lume nu au legi care să guverneze moștenirea monedelor digitale.

Totuși, legile locale numesc impozitele pe moștenire pe care beneficiarii trebuie să le plătească. Suma impozitului depinde de valoarea bogăției moștenite. Deoarece criptomonedele sunt active extrem de volatile, există întotdeauna un risc ca acestea să scadă în preț după ce sunt evaluate pentru impozitele pe moștenire.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like