Viitorul sună bine atunci când este vorba de agricultură: dronele agricole vor înlocui munca fermierilor în mare măsură

0 Shares
0
0
0

Agricultura este un sector foarte important al economiei, iar în țara noastră are loc un fel de revoluție în agricultură. Din ce în ce mai des, fermele își extind suprafața și se specializează într-un anumit domeniu de producție.

Oameni tineri, educați preiau și modernizează fermele, introduc cele mai noi tehnologii și agricultura de precizie ca alternativă la agricultură bazată pe o cantitate mare de substanțe chimice și îngrășăminte. În fermele mai mici, se concentrează pe agroturism și pe promovarea delicateselor tradiționale create în mediul rural românesc.

De ce sunt dronele un aliat pentru fermieri?

Dronele sunt un dispozitiv pe care cel mai adesea oamenii îl asociază cu jucăriile, zburând și fotografiind, nimic prea serios. Cu toate acestea, de fapt, acestea sunt instrumente de lucru noi, specializate, care înlocuiesc oamenii în locuri periculoase sau greu accesibile. Acestea îți permit să privești zonele invizibile de la sol sau să evaluezi starea tehnică a infrastructurii.

Aplicațiile agricole includ variantele de mai jos:

  • Sunt foarte utile pentru documentarea daunelor provocate de animalele sălbatice. Locurile greu accesibile pot fi inspectate cu atenție și fotografiate în prealabil, ceea ce va facilita obținerea de despăgubiri (ex. mistreți care distrug câmpurile cu porumb, iar amploarea pagubei poate fi văzută doar în timpul recoltării), căci zborul cu drona și crearea unei hărți oferă posibilitatea de a prezenta dimensiunea documentată a pierderilor.
  • Apariția camerelor multispectrale face posibilă evaluarea nivelului de vegetație, determinarea nevoilor plantelor de nutrienți și apă. Aplicațiile speciale care utilizează spectre de culori diferite fac posibilă reducerea semnificativă a consumului de îngrășăminte și apă, scăzând costurile de producție și făcând agricultura de precizie prezentă.
  • Urmărind modificările imaginii culturilor, se pot detecta și localiza rapid dezvoltarea bolilor sau răspândirea dăunătorilor, ceea ce reduce utilizarea produselor de protecție a plantelor. Detectarea și localizarea buruienilor și aplicarea punctului de erbicid sunt acum disponibile.
  • Devine la modă folosirea celulelor fotovoltaice care economisesc energie. Și aici, un dispozitiv de neprețuit care îți permite să controlezi eficiența instalației este o dronă cu o cameră de termoviziune. Elementele celulare deteriorate se încălzesc, iar acesta este ceea ce permite detectarea și localizarea acestor drone profesionale industriale echipate cu camere cu infraroșu.
  • În culturile specializate și pomicultura, dronele sunt folosite pentru pulverizare țintită.
  • În sere cu suprafețe mari, se încearcă utilizarea dronelor pentru polenizarea plantelor și pulverizarea precisă împotriva bolilor și dăunătorilor.
  • Drona poate fi de ajutor la fermele de animale pentru a inspecta gardurile de pe pășuni mai mari, mai ales atunci când acestea se află în zone umede care sunt greu accesibile pe jos sau cu mașina.
  • Pentru fermele agroturistice, poate fi o modalitate excelentă de a face publicitate evenimentelor sau atracțiilor organizate. Postând videoclipuri și fotografii pe forumurile sociale care documentează diverse activități ale vizitatorilor, poate fi o altă atracție oferită clienților.
  • Utilizarea camerelor de termoviziune face posibilă găsirea locurilor unde căldura scapă din hambare sau locurile amenajate pentru porci sau găini. Ca urmare, modernizarea termică efectuată va fi mai eficientă și mai ieftină, iar resursele necesare încălzirii instalațiilor vor fi reduse semnificativ.
  • Multirotoarele includ și inspecții ale stării tehnice a acoperișurilor, silozurilor, rezervoarelor fără a fi necesară trimiterea oamenilor la înălțime și fără a suporta costurile de protecție personală a angajaților.

Drone inovatoare la un preț rezonabil – este posibil

Pentru a rezuma: dronele sunt o oportunitate de a economisi mijloace de producție și o modalitate de a îmbunătăți siguranța umană, așa că de ce să nu le folosești? Dacă ai propria fermă, atunci trebuie să iei în calcul eliminarea multor sarcini ce pot fi realizate de acest gadget util.

0 Shares
You May Also Like