Ce sunt controloarele si receptoarele DSM RC si ce fac?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand doriti sa va surprindeti copilul cu o masinuta cu RC cu suspensii independente, sau cand doriti sa ii oferiti un jeep masina de jucarie teleghidate sau o masina de curse 4×4 cu telecomanda RC, cu siguranta este indicat sa cunoasteti cateva amanunte foarte interesante, cum ar fi cele legate de controloarele si receptoarele DSM si RC, dar si ce fac acestea.

Pentru ca foarte probabil nu aveti idee ce reprezinta acesti termeni, vom discuta in urmatoarele randuri despre acest subiect. Iata asadar despre ce este vorba.

DSM sau „Modulul digital al spectrului” este o tehnologie radio relativ noua adaptata lumii vehiculelor RC si este gasita din ce in ce mai mult ca optiune in avioane, elicoptere, masini si camioane RC.

In geekspeak, tehnologia DSM este o versiune optimizata a spectrului de raspandire directa de secventa, denumita si tehnologia FHDSS „ frecventa care sari cu spectru de propagare digitala”. Aceasta tehnologie de comunicare digitala optimizata, fara doua cristale, elimina si este imuna la interferenta comuna cu emitatorii si receptoarele traditionale de frecventa radio.

Timpul de raspuns al controlerelor si receptorilor DSM este impresionant si fiabil. Acum ca tehnologia DSM a fost incorporata in lumea RC, pasionatii de RC se pot bucura de o experienta mai sigura, mai plina de satisfactie, cu control radio, fara frustrarea interferentelor de frecventa radio.

DSM in comparatie cu sistemele radio traditionale

Sistemele radio traditionale utilizate cu vehiculele RC incorporeaza un receptor (in masina) si un controler sau un emitator portabil care contine fiecare un set de cristal pe o banda si un canal de frecventa specific. Unul dintre efectele secundare ale acestei tehnologii pe baza de cristal este interferenta radio.

Acest lucru reprezinta o problema daca doua vehicule folosesc acelasi set de cristal si se afla in raza de radio una de cealalta si sunt ambele pornite. Unul sau ambii RC se pot comporta in mod eronat sau pot incepe sa ia instructiuni de la controlorul „gresit”.

Controlerele si receptorul DSM nu au aceasta problema de intersectie, ceea ce le face o solutie excelenta la cea mai frecventa problema cu sistemele radio RC pentru vehicule pana in prezent.

Cum functioneaza DSM

Exista doua metode principale de difuzare pe care le pot folosi producatorii de spectru raspandit: FHSS sau DSSS.

  • FHSS (Frecventa Hopping Spread Spectrum) este un tip de sistem in care controlerul transmite un semnal cu banda ingusta si salteaza rapid de la o frecventa la alta. Timpul necesar pentru a trece de la o frecventa la alta este de doar cateva milisecunde. Acest sistem FHSS este cel care a fost folosit pentru prima data si, desi este util, avea mai multe limitari care il faceau sa nu fie la fel de fiabil ca DSSS.
  • DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum) este solutia mai buna si este mult mai fiabila decat sistemele de tip FHSS. Sistemele DSSS functioneaza pe o singura frecventa, dar pe o banda foarte larga. Doar o mica portiune este utilizata pentru a transmite date codificate speciale catre emitatorul sau modulul receptor. De asemenea, cu DSSS exista cresteri semnificative ale capacitatii intervalului.

Pentru hobbyisti

Toate vehiculele RC ar beneficia de tehnologia DSM. Cu toate acestea, utilizarea acestei tehnologii este cea mai utila pentru pasionatii care zboara sau fac cursa in grupuri mari, unde interferenta de frecventa este o problema majora. DSM permite organizarea (sau improvizarea) competitiilor RC pentru a gazdui un numar mai mare de participanti la un moment dat.

O configurare de controler / receptor DSM cu un RC traditional

Desi in prezent exista doar cateva RC-uri pregatite care vin cu sistemele radio DSM, exista anumite module pe care le-ati putea cumpara pentru a adopta un sistem radio traditional pentru a utiliza tehnologia DSM. Controlerul DSM are un modul receptor care se instaleaza in linie cu receptorul traditional al radioului, astfel incat controlerul DSM sa comunice prin intermediul receptorului restul componentelor electronice instalate in vehiculul RC.

Transmitator si receptor DSM

Acum ca aveti aceasta noua tehnologie radio, nu o puteti doar sa o porniti si sa mergeti. Trebuie sa efectuati cativa pasi pentru ca dispozitivul dvs. de control sa se blocheze pe receptor. Procesul se numeste obligatoriu.

Receptorul DSM trebuie sa caute si sa recunoasca codul GUID al transmitatorului DSM si sa il blocheze in acesta. Acest proces trebuie facut pe fiecare modul pe care intentionati sa il utilizati cu acest emitator sau receptor. Odata ce receptorul sau emitatorul se blocheaza, un software special care ajuta la prevenirea unei coliziuni pentru frecventa data preia si ajuta in continuare la eliminarea interferentelor de frecventa.

Acest software, incorporat atat in ​​transmitator, cat si in receptor, este solicitat de FCC si trebuie instalat pentru a preveni coliziunea canalelor de frecventa si utilizarea ilegala a unui anumit canal de frecventa in acelasi timp de mai mult de un controler. Cu alte cuvinte, emitatorul / receptorul DSM si software-ul lucreaza pentru dvs. pentru a seta frecventa adecvata – nu este necesar sa schimbati cristale sau sa aflati ce frecvente sunt utilizate in prezent pe pista locala RC.

Alte caracteristici si accesorii:

Accesoriile disponibile pentru controlerele si receptoarele de tip DSM adauga cateva caracteristici utile, inclusiv:

  • Posibilitatea de a va spune cat timp de rulare a ramas bateria dvs. inainte de oprire.
  • Programeaza-ti turele pentru a-ti oferi o idee generala despre cum poti regla RC pentru conditii optime de curse.
  • Pentru toti proprietarii de nitro RC, aceasta optiune este pentru dvs.: Abilitatea de a va oferi feedback cu privire la cat de fierbinte functioneaza nitro dvs. pentru a va ajuta la ajustarea pentru performante optime.
0 Shares
You May Also Like