Ce trebuie sa stiti despre angajarea unui muncitor strain fara permis in Israel?

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta, angajarea unui lucrator strain fara permis nu este un fenomen nou in Israel. Pentru angajator, principalul obiectiv pentru angajarea ilegala este, fara indoiala, incercarea de a-si reduce cheltuielile. Insa recent, guvernul israelian a consolidat setul penal de reglementare si sanctiunile suportate de angajatori.

In acest articol, vom aborda acest subiect, pentru ca multi angajatori din Israel practica aceasta activitate, pentru a-si reduce cheltuielile. Cei care vor fi depistati insa, vor avea probleme cu legea, si cu siguranta vor accesa www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu avocatul Samy Ilie, care ii va apara in fata legii.

ANGAJAREA ILEGALA A LUCRATORILOR STRAINI IN ISRAEL

Motivul unei politici restrictive privind angajarea ilegala este dublu. Pe de o parte, pastrarea drepturilor lucratorilor straini prin protejarea acestora impotriva exploatarii si abuzurilor de catre angajatorii locali israelieni.

Pe de alta parte, aplicarea pedepselor aplicate angajatorilor lucratorilor straini ii va incuraja sa angajeze cetateni israelieni si va actiona ca un element de descurajare.

Aplicarea tot mai mare a procedurilor penale impotriva angajatorilor lucratorilor straini fara permis in Israel este evidenta prin amenda aplicata acestora. In ultima perioada a ajuns la 1 milion de INS pe luna.

Problema angajarii lucratorilor straini fara permis afecteaza toate sectiunile societatii israeliene. In 2011, sotia lui Ehud Barak, Nili Priell, a fost pusa sub acuzare cu acuzatii penale pentru angajarea unui lucrator ilegal ca doamna de curatenie (menajera).

Sotia fostului premier a recunoscut ca a angajat-o pe numita Virginia Navaro pentru a-i curata casa timp de sapte luni, desi viza angajatului a expirat.

Asa cum se intampla deseori in aceste cazuri, Priell nu a semnat niciun contract de munca cu menajera si nu a reusit sa asigure asigurarea medicala a acesteia. Instantele israeliene considera cu asiduitate aceste infractiuni, rezultatul caruia in cele mai multe cazuri este o condamnare penala si plata unei amenzi.

CINE ESTE CONSIDERAT ANGAJATORUL LUCRATORULUI STRAIN?

Anul trecut, in Israel erau aproximativ 96.500 de lucratori straini ilegali, dintre care marea majoritate lucreaza ca menajeri sau ingrijitori privati pentru familiile locale. In astfel de cazuri, condamnarea penala este pronuntata impotriva ambilor membri ai cuplului.

CE LEGI SUNT INCALCATE ATUNCI CAND ANGAJATI UN MUNCITOR ILEGAL IN ISRAEL?

Este important de mentionat ca legile multiple sunt incalcate prin angajarea unui lucrator strain in Israel fara permis. In primul rand, infractiunea de interzicere a angajarii lucratorilor straini fara permis; In al doilea rand, obligatia de a asigura o asigurare medicala pentru angajatul sau (Legea lucratorilor straini – 5761 – 1991).

De asemenea, acuzatiile penale sunt de obicei plasate atat pe sotie, cat si pentru sot, in cazul in care angajarea a fost facuta la o locuinta locala din Israel.

INTERZICEREA ANGAJARII UNUI MUNCITOR STRAIN FARA PERMIS DE MUNCA

Interdictia angajarii unui lucrator strain fara permis este stabilita in Legea lucratorilor straini – 5761 – 1991, in sectiunea 2 litera (a) (1). Aceasta este o infractiune, luata foarte in serios de instante, iar mai multe detalii veti afla cand veti accesa www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu avocatul Samy Ilie, care este unul dintre cei mai renumiti avocati din Israel.

Conform amendamentului 15 la Legea lucratorilor straini, intervalul de sanctiuni este cuprins intre 10.000 NIS si 58.400 NIS. De cele mai multe ori, angajarea unui lucrator strain fara permis este urmata de infractiunea din sectiunea 2 (b) (3) a Legii lucratorilor straini.

Acesta prevede obligatia unui angajator israelian sa asigure o asigurare medicala pentru angajatul sau. Combinarea ambelor infractiuni complica situatia condamnatului si ingreuneaza dovedirea nevinovatiei sale. Atunci cand reprezinta angajatorii unui muncitor strain fara permis, nu este usor sa primesti o achitare sau calitatea de condamnare.

CARE ESTE PEDEAPSA PROBABILA ATUNCI CAND ANGAJATI UN LUCRATOR STRAIN FARA PERMIS?

Sentintele impuse celor condamnati pentru infractiunea de angajare a unui lucrator strain fara permis sunt in mare parte amenzi.

Examinarea diferitelor cazuri arata ca intervalul amenzii efective a fost in general intre 10.000 NIS si 20.000 NIS. Cu privire la incalcarea obligatiei de a asigura o asigurare medicala pentru salariatul sau, se aplica amenzi intre 5.000 si 6.000 NIS.

Mai mult, instanta face un studiu de la caz la caz, care tine cont de specificul fiecarei situatii. De exemplu, instanta a luat in considerare marturisirea imediata a inculpatului, chiar daca angajarea ilegala a durat cativa ani (State of Israel c. Nurit Buchowitz).

In anumite circumstante, instanta relevanta va lua in considerare existenta unor circumstante atenuante care sa demonstreze clementa la impunerea pedepsei, cum ar fi varsta inculpatului, vatamarea familiei sale, caracteristicile sale pozitive si contributia la comunitate etc.

CARE ESTE RESPONSABILITATEA SOTULUI IN CAZUL ANGAJARII UNUI LUCRATOR STRAIN FARA PERMIS?

Asa cum am spus anterior, majoritatea lucratorilor straini ilegali lucreaza ca menajeri sau ingrijitori in cadrul unei case locale. In astfel de cazuri, apare o noua problema: care membru al cuplului este responsabil pentru angajarea lucratorului strain fara permis? De cele mai multe ori, motiunea de rechizitoriu include atat sotii, cat si cei doi sunt condamnati de instanta.

Pentru a stabili cine trebuie condamnat, instanta isi bazeaza logica pe analiza elementului psihologic sau mental. Cerinta de condamnare este constientizarea infractiunii comise, care este mentinuta inca daca sotul este „in mod voluntar ignorant”A crimei.

Instanta va examina daca sotul a avut suficiente elemente pentru a cunoaste infractiunea sau in ignoranta deliberata a acesteia. In unele cazuri exceptionale, cuplul poate oferi dovezi ca sotul nu a fost implicat in treburile gospodaresti pentru a obtine achitarea sau calitatea condamnarii.

De asemenea, instanta a dat dovada de mila atunci cand s-a dovedit ca condamnarea membrilor unui cuplu i-ar dauna reputatiei sau capacitatii sale de a trece printr-un proces administrativ.

Daca sunteti condamnat pentru angajarea ilegala a unui muncitor strain in Israel fara permis de munca, exista remedii legale. Primul pas pe care il aveti de facut, este acela de a accesa www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu avocatul Samy Ilie, care va va apara in fata legii.

0 Shares
You May Also Like