Casa si gradina

Cum stim de unde sa ne oprim apa din casa?

Cum stim de unde sa ne oprim apa din casa?
4.81KViews

Pentru a putea ajunge la robinetul sau robinetii care va opresc apa din casa in primul rand trebuie sa intelegem ce inseamna camine vane. Caminul este locul unde gasim robinetul care ne intrerupe apa.

Stiind cum si de  unde sa inchideti alimentarea cu apa principala a casei  este la fel de importanta ca si cum ati sti cum si de unde sa opriti sau sa resetati un intrerupator electric sau sa inlocuiti o siguranta.

Fiecare casa avea nevoie de  un robinet principal de inchidere a apei instalat in interiorul casei in timpul constructiei initiale. Astfel, pentru majoritatea situatiilor de urgenta sau reparatii, inchiderea supapei adecvate din interior va fi in mod sigur primul pas pe care veti fi nevoiti sa il faceti.

Exista si supape de inchidere subterane instalate pe linia de proprietate. Daca este necesara oprirea acestei supape, va rugam sa apelati un instalator  daca simtiti ca nu va pricepeti. In general este necesar sa coborati in caminul vanelor si sa strangeti bine robinetul.

Este important sa intelegeti ca diferitele instalatii sanitare vor dicta locul unde este amplasat robinetul principal de alimentare:

Unele case au contorul de apa situat inauntru, in timp ce altele il au amplasat in afara, subteran intr-o “groapa” numita camin sau in apropierea liniei de proprietate sau undeca in dreapta casei. Unele case au, de asemenea, apometre, si ele sunt in mod obisnuit in interior, chiar daca principalul apometru este in afara / subteran.

Casele noi au sisteme de aspersoare de incendiu, in timp ce casele mai vechi, in general, nu.

Constructia de locuinte difera foarte mult: subsoluri, spatii de depozitare si alte camere speciale.
Robinetii de inchidere a apei pot avea manere rotunde sau manete de parghie.

Localizarea robinetului potrivit

A. Subsoluri – Robinetul de inchidere este situat in mod obisnuit in apropierea peretelui fundatiei din fata. Apa principala poate sa vina prin podeaua de beton sau prin perete. Valva este de obicei la 3 metri de locul pe unde intra apa. In unele cazuri, apa  poate intra intr-o zona diferita, ca o camera mecanica, pe podea, langa incalzitorul de apa sau cuptor.

B. Spatiul de depozitare si subsolul – valva de inchidere poate fi acolo unde apa intra in subsol sau in casele mai vechi in beci, intreruperea poate fi in interiorul spatiului de mascare a tevilor. Daca acesta este si cazul vostru, poate doriti sa luati in considerare o valva secundara situata in subsol.

Spatiul de mascare a tevilor fara subsol este tratat diferit de un spatiu cu subsol – valva de inchidere va fi localizata, in mod obisnuit, langa incalzitorul de apa sau sub chiuveta din bucatarie, dar ori de cate ori este posibil, se recomanda sa plasati o valva de inchidere cat mai la indemana. La fel ca si la punctul “B” de mai sus, valva poate fi in interiorul spatiului de mascare a tevilor. In acest caz, poate doriti sa luati in considerare o valva secundara situata in spatiul de locuit.

D. Constructie la nivelul pardoselii – valva de inchidere va fi localizata, in mod obisnuit, in apropierea incalzitorului de apa sau sub chiuveta de bucatarie, dar poate fi pusa oriunde este posibil.