Cum stim de unde sa ne oprim apa din casa?

0 Shares
0
0
0

De unde se opreste apa la baie in caz de urgenta? Pentru a putea ajunge la robinetul sau robinetii care va opresc apa din casa in primul rand trebuie sa intelegem ce inseamna camine vane. Caminul este locul unde gasim robinetul care ne intrerupe apa.

Stiind cum si de  unde sa inchideti alimentarea cu apa principala a casei  este la fel de importanta ca si cum ati sti cum si de unde sa opriti sau sa resetati un intrerupator electric sau sa inlocuiti o siguranta.

Fiecare casa avea nevoie de  un robinet principal de inchidere a apei instalat in interiorul casei in timpul constructiei initiale. Astfel, pentru majoritatea situatiilor de urgenta sau reparatii, inchiderea supapei adecvate din interior va fi in mod sigur primul pas pe care veti fi nevoiti sa il faceti.

Exista si supape de inchidere subterane instalate pe linia de proprietate. Daca este necesara oprirea acestei supape, va rugam sa apelati un instalator  daca simtiti ca nu va pricepeti. In general este necesar sa coborati in caminul vanelor si sa strangeti bine robinetul.

De unde se opreste apa la baie

De unde se opreste apa la baie?

De unde se oprește apa la baie este o întrebare ce poate părea simplă la prima vedere, însă implică o înțelegere a sistemelor de plumbărie din locuințe. Apa este un element esențial în orice locuință, iar sistemele de distribuție și control al apei sunt concepute pentru a asigura un flux continuu și sigur către diferitele zone ale casei, inclusiv baia.

Sistemul de Plumbărie al Casei

Sistemul de plumbărie al unei case este format dintr-o rețea de țevi, robinete și vane care transportă apa din sursa principală către diferitele puncte de utilizare din locuință. Baia este una dintre zonele esențiale unde apa este necesară pentru toaletă, duș, cadă și chiuvetă. Sistemul de plumbărie este proiectat pentru a asigura un flux constant și la presiune adecvată pentru a satisface nevoile locatarilor.

Sursele Principale de Apă

Sursele principale de apă pot fi municipale sau private (cum ar fi un puț). În cazul aprovizionării municipale, apa este furnizată printr-o rețea de țevi sub presiune, iar în cazul surselor private, apa este pompată în sistemul de plumbărie al casei.

De unde se opreste apa la baie? Vanele de Oprire

Vanele de oprire sunt dispozitive esențiale în sistemele de plumbărie care permit controlul fluxului de apă. Există mai multe tipuri de vane de oprire:

Vana Principală de Oprire: Aceasta este localizată, de obicei, în apropierea punctului unde apa intră în casa și permite oprirea apei în întreaga locuință.

Vane Locale de Oprire: Acestea sunt situate în apropierea diferitelor fixturi și aparate, permitând oprirea apei în anumite zone fără a afecta restul casei.

De unde se opreste apa la baie?

Pentru a opri apa în baie, aveți următoarele opțiuni:

Utilizarea Vanei Principale de Oprire: Dacă există o problemă majoră de plumbărie sau dacă doriți să opriți apa în întreaga casă, puteți folosi vana principală de oprire.

Utilizarea Vanelor Locale de Oprire: În cazul unei probleme minore sau a lucrărilor de întreținere, puteți folosi vanele locale de oprire pentru a opri apa doar în baie.

În general, vanele locale de oprire se găsesc în spatele toaletei sau sub chiuvetă și sunt ușor accesibile. Aceste vane pot fi de tipul cu bilă sau cu clapetă și sunt operate prin rotirea unui mâner sau a unei manivele.

Oprirea apei în baie este un proces relativ simplu, dar necesită o înțelegere a sistemului de plumbărie al casei dumneavoastră. Este important să știți unde se află vanele de oprire și cum să le operați în caz de urgență sau pentru întreținere.

Cu o bună cunoaștere a sistemului de plumbărie și cu accesul la vanele de oprire corespunzătoare, puteți controla eficient fluxul de apă în baia dumneavoastră și puteți preveni sau remedia problemele potențiale de plumbărie cu mai multă încredere și siguranță.

Este important sa intelegeti ca diferitele instalatii sanitare vor dicta locul unde este amplasat robinetul principal de alimentare:

Unele case au contorul de apa situat inauntru, in timp ce altele il au amplasat in afara, subteran intr-o “groapa” numita camin sau in apropierea liniei de proprietate sau undeca in dreapta casei. Unele case au, de asemenea, apometre, si ele sunt in mod obisnuit in interior, chiar daca principalul apometru este in afara / subteran.

Casele noi au sisteme de aspersoare de incendiu, in timp ce casele mai vechi, in general, nu.

Constructia de locuinte difera foarte mult: subsoluri, spatii de depozitare si alte camere speciale.
Robinetii de inchidere a apei pot avea manere rotunde sau manete de parghie.

Localizarea robinetului potrivit

A. Subsoluri – Robinetul de inchidere este situat in mod obisnuit in apropierea peretelui fundatiei din fata. Apa principala poate sa vina prin podeaua de beton sau prin perete. Valva este de obicei la 3 metri de locul pe unde intra apa. In unele cazuri, apa  poate intra intr-o zona diferita, ca o camera mecanica, pe podea, langa incalzitorul de apa sau cuptor.

B. Spatiul de depozitare si subsolul – valva de inchidere poate fi acolo unde apa intra in subsol sau in casele mai vechi in beci, intreruperea poate fi in interiorul spatiului de mascare a tevilor. Daca acesta este si cazul vostru, poate doriti sa luati in considerare o valva secundara situata in subsol.

Spatiul de mascare a tevilor fara subsol este tratat diferit de un spatiu cu subsol – valva de inchidere va fi localizata, in mod obisnuit, langa incalzitorul de apa sau sub chiuveta din bucatarie, dar ori de cate ori este posibil, se recomanda sa plasati o valva de inchidere cat mai la indemana. La fel ca si la punctul “B” de mai sus, valva poate fi in interiorul spatiului de mascare a tevilor. In acest caz, poate doriti sa luati in considerare o valva secundara situata in spatiul de locuit.

D. Constructie la nivelul pardoselii – valva de inchidere va fi localizata, in mod obisnuit, in apropierea incalzitorului de apa sau sub chiuveta de bucatarie, dar poate fi pusa oriunde este posibil.

0 Shares
You May Also Like