Cum sunt ingropati decedatii in Germania?

0 Shares
0
0
0

Pentru cei care vor sa isi aduca rudele acasa exista repatriere decedati Germania.

Daca decideti asupra incinerarii, nu puteti pune pur si simplu o urna sau o cutie plina cu cenusa in bagaje sau sacul de transport si sa urcati intr-un avion. Dupa cum am mentionat si in alte articole, legea germana nu permite persoanelor fizice, chiar si celor apropiati, sa se ocupe de incinerare.

Fie ca zburati sau nu pe aceeasi aeronava ca si decedatul, trebuie sa va aranjati cu o casa de inmormantare sau un crematoriu, care va avea grija de logistica si documentele necesare pentru a transporta cenusa de incinerare din Germania.

Daca un cetatean german, un turist sau un expatriat moare, moartea oricarei persoane din Germania necesita un certificat oficial de deces. Daca moartea survine intr-un spital, personalul spitalului va avea grija de asta.

Daca moartea are loc intr-o resedinta privata, un medic trebuie sa elibereze un certificat de deces. Veti avea nevoie de certificatul german de deces inainte de a va contacta consulatul pentru un certificat de limba engleza (sau alta limba) de deces in strainatate. Acesta este un pas important, mai ales daca intentionati sa expediati resturile din Germania sau trebuie sa depuneti o cerere de asigurare de viata.

Va trebui sa contactati o casa de inmormantare germana (das Bestattungsinstitut) pentru a face aranjamente pentru inmormantare sau incinerare in Germania sau pentru a trimite bunurile ramase acasa. Ambasada sau consulatul dvs. va poate ajuta sa gasiti un Bestattungsinstitut potrivit, sau puteti dori sa primiti recomandari de la prieteni si cunostinte.

Amintiti-va ce am mentionat mai sus: Trebuie sa aveti o casa de inmormantare pentru a face orice aranjament pentru expediere sau inmormantare. Dar transformarea tuturor acestor lucruri la ele va fi o usurare binevenita in timpul unei perioade de stres.

Cine plateste costurile funerare?

In majoritatea cazurilor, legea germana face ca mostenitorul (declarat) al decedatului sa fie responsabil pentru costurile de inmormantare. In cazul in care mostenitorii nu sunt in masura sa plateasca, cine ar putea fi  responsabil pentru sprijinul financiar al persoanei decedate (inclusiv agentiile guvernamentale) ar trebui sa plateasca. Daca cineva a provocat moartea celui decedat, mostenitorii au dreptul sa recupereze costurile de inmormantare de la persoana sau persoanele respective.

Daca nu se gaseste nici o persoana responsabila sau supravietuitori, Gesundheitsamt (autoritatea sanitara) locala trebuie sa aranjeze si sa plateasca pentru inmormantare. In orice caz, in temeiul legii germane este necesara o inmormantare!

Este posibil sa cumparati o polita de asigurare care sa plateasca toate procedurile necesare in cazul unui deces (Das Sterbegeld), dar incepand cu 2004, societatile germane de asigurari de sanatate (Krankenkassen) nu mai sunt obligate sa plateasca niciun fel de indemnizatie pentru moartea in accident de circulatie de exemplu.

Protocolul de deces pentru accidentele de munca sunt limitate la un sfert din salariul victimei (determinat printr-o formula birocratica). Majoritatea angajatilor de stat (politisti, profesori, functionari etc.) si pensionarii au dreptul la un ajutor de deces. Intr-un caz tipic, ajutorul de deces nu va acoperi nimic aproape din cheltuielile de inmormantare si este nevoie de investitii suplimentare pe care de cele mai multe ori le fac urmasii.

0 Shares
You May Also Like