Europa introduce un “kill switch” pentru contractele inteligente – ce înseamnă asta pentru sistemele DeFi?

0 Shares
0
0
0

Legiuitorii europeni intensifică reglementarea criptomonedelor și a blockchainului, la fel ca omologii lor americani. Actul recent adoptat al Parlamentului European conține o secțiune care caută să implementeze un control mai strict asupra contractelor inteligente.

Articolul 30 din Actul Parlamentului European abordează liniile directoare privind reglementarea contractelor inteligente. Segmentul prevede ca părțile care oferă contracte inteligente să ofere controale solide care pot preveni manipularea de către terți sau erorile funcționale. Cu toate că acest segment pare bun și util, este a doua parte care ar putea fi contestată.

Comutatorul de oprire pentru contractele inteligente

Secțiunea B a articolului 30 cere furnizorilor de contracte inteligente să includă mecanisme de control pentru întreruperea execuției tranzacțiilor. Cu alte cuvinte, mecanismul va facilita un anumit nivel de control pentru a permite întreruperea sau oprirea contractului inteligent.

Astfel de funcții pot acționa ca o sabie cu două tăișuri. De exemplu, ele pot oferi un nivel de control al terților prin care reglementatorii pot dicta sau supraveghea utilizarii unui smart contract.

Secțiunea B vizează adăugarea unui strat suplimentar de securitate, în special împotriva exploiturilor nedorite. Acest accent poate oferi unele contradicții față de ceea ce ar trebui să reprezinte DeFi. Contractele inteligente sunt menite să ofere autonomie în tranzacții, eliminând astfel terții. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii trebuie să ia în considerare factori care previn exploatările ilegale.

Permiterea controlului din partea terților anulează întreaga idee a contractelor inteligente auto-executabile. Articolul 30 ar putea oferi în mod efectiv guvernului european posibilitatea de a închide DeFi. Ca atare, prevederea a generat noi preocupări în comunitatea DeFi.

Al doilea val al războiului împotriva pieței cripto

După cum s-a menționat anterior, reglementatorii din SUA au demarat un război împotriva criptomonedelor în februarie, cerând băncilor să înceteze tranzacțiile cripto. Acest proiect de lege recent aprobat ar putea sublinia următorul val al războiului împotriva cripto. De această dată, războiul se îndreaptă direct către tehnologia care stă la baza industriei cripto.

Încă nu se știe dacă aceste eforturi vor dăuna pieței. Acesta nu ar putea fi neapărat rezultatul, din cauza jurisdicțiilor. Va fi dificil pentru guverne să execute astfel de mandate asupra tehnologiilor descentralizate și și mai greu să închidă astfel de tehnologii.

Frica, incertitudinea și îndoiala asociate cu astfel de evoluții reprezintă cel mai mare pericol imediat. Dar, până în acest punct, piața a suportat deja lovituri grele și acest nou efort s-ar putea să nu aibă un impact semnificativ.

Sursa articol: AmbCrypto.com

 

0 Shares
You May Also Like