Istoria Cardano(ADA) in date. Drumul pana in 2023 si viziunea de viitor

0 Shares
0
0
0

Cardano este una dintre cele mai discutate criptomonede de pe piață, cunoscută pentru abordarea sa științifică și pentru viziunea sa de a aduce un impact pozitiv la nivel global prin tehnologia blockchain. O componentă cheie a evoluției Cardano sunt hard fork-urile, care pot fi înțelese ca actualizări majore ale rețelei.

Aceste actualizări sunt esențiale pentru introducerea de noi funcționalități și pentru îmbunătățirea performanței globale a sistemului. Însă ce înseamnă aceste hard fork-uri pentru prețul ADA, moneda nativă a rețelei Cardano?

Ce sunt Hard Fork-urile Cardano?

Înainte de a ne scufunda în detaliile istoriei mainnet-ului Cardano, să avem o introducere rapidă despre hard fork-uri.

În limbajul specific criptomonedelor, un hard fork este în esență o actualizare a rețelei care împarte o rețea existentă în două căi divergente.

În timp ce un lanț urmează regulile vechi, un fork mai nou dansează pe un ritm ușor diferit și implementează o arhitectură blockchain îmbunătățită și reguli operaționale.

Hard fork-urile Cardano sunt tranziții armonioase, având ca scop infuzarea rețelei cu noi funcționalități, o scalabilitate mai mare și pentru a descentraliza și mai mult rețeaua.

Aceste schimbări ajută Cardano să-și îndeplinească misiunea de a crea un ecosistem blockchain care este robust, securizat, versatil și adaptabil, capabil să răspundă cerințelor diverse și în evoluție ale lumii descentralizate.

Erele Blockchain-ului Cardano și Evenimentele Cheie

Nu ar fi un roadmap pentru o criptomonedă fără nume la modă care să stimuleze imaginația și creativitatea. Inspirându-se din originile sale academice, erele de dezvoltare ale Cardano sunt, în general, denumite după matematicieni și figuri istorice celebre.

cardano biron

Byron

Era Byron a fost caracterizată printr-un focus singular asupra construirii unei platforme sigure și robuste, o adevărată fortăreață tehnologică în care principiile blockchain-ului ar putea prospera și evolua. A început în 2015, când fondatorii și primii dezvoltatori Cardano încercau să găsească modalități unice de a rezolva trilema blockchain-ului.

A fost era în care s-au pus pietrele de temelie fundamentale, rețeaua a fost introdusă primilor săi utilizatori, iar comunitatea Cardano a început să prindă contur. Rețeaua a fost lansată în 2017 alături de primele aplicații pentru portofelul Cardano, Daedalus și Yoroi.

Era Byron a introdus și prima instanță a Ouroboros, mecanismul de consens proof-of-stake iconic al Cardano. În aceste etape timpurii, rețeaua nu putea oferi altă utilitate reală decât cumpărarea și vânzarea de ADA.

În timpul erei Byron, Cardano a funcționat sub un model federat, cu un grup select de noduri care mențineau rețeaua. A fost un punct de plecare necesar, un mediu controlat în care stabilitatea și securitatea platformei blockchain ar putea fi asigurate și unde s-ar putea pune bazele pentru descentralizarea viitoare.

cardano shelley

 

Shelly

Shelly a fost un punct de cotitură cheie în istoria Cardano, marcând o tranziție de la stabilitatea fundamentală a erei Byron către un peisaj în care părțile interesate puteau participa la funcționarea rețelei.

În această eră, au fost introduse staking-ul și delegarea, permițând deținătorilor de ADA să obțină recompense contribuind la securitatea și consensul rețelei.

Era Shelly a fost concentrată pe descentralizarea rețelei Cardano. Membrii comunității au fost încurajați și motivați să creeze piscine de staking independente, care au ajutat la distribuirea arhitecturii rețelei și au pus bazele pentru modelele de guvernanță viitoare.

Această perioadă a găzduit și unul dintre upgrade-urile cheie ale rețelei care a pus în mișcare ecosistemul viitor DeFi al Cardano, hard fork-ul Mary.

Hard Fork-ul Mary

Cu multe proiecte crypto emergente dorind să construiască pe ecosistem, rețeaua avea nevoie disperată să abordeze cererea în creștere pentru active digitale personalizate și personalizabile.

Finalizat pe 1 martie 2021, hard fork-ul Mary a fost o trezire creativă care a permis utilizatorilor să-și emită propriile token-uri și să creeze active digitale unice pe blockchain-ul Cardano. ADA a reacționat pozitiv la actualizare, cu prețuri care au crescut de la aproximativ 0,30 dolari SUA la peste 1 dolar în anticiparea fork-ului.

Deși rețeaua încă nu suporta dezvoltarea contractelor inteligente, token-uri native ale ecosistemului puteau fi create și transferate de la un portofel la altul.

Goguen

Odata cu venirea erei Goguen, entuziasmul și anticiparea Cardano au atins apogeul. După ani de dezvoltare și glume nesfârșite de la rivali despre faptul că este o “Ghost Chain” (Lanț Fantomă), rețeaua urma să primească în sfârșit contracte inteligente și să lanseze dApps (aplicații descentralizate) pe Cardano.

Acest succes se datora în mare parte dezvoltării și implementării lui Plutus, un limbaj de programare dedicat, conceput special pentru contractele inteligente ale Cardano. Un exemplu bun este contractul de echilibrare care menține valoarea DJED, stablecoin-ul algoritmic al Cardano.

Era Goguen promitea un teren de joacă pentru dezvoltatori și vizionari să creeze, să experimenteze și să își reconfigureze imaginea Cardano. Introducerea contractelor inteligente a fost un factor de schimbare, facilitând crearea de dApps și cultivarea unui ecosistem vibrant.

Goguen a fost martorul nașterii platformelor DeFi, al NFT-urilor Cardano și al unei vieți noi în lumea on-chain. Ca și Renașterea, această perioadă a fost despre depășirea granițelor, explorarea unor teritorii necartografiate și redefinirea a ceea ce era posibil pe blockchain-ul Cardano.

Hard Fork-ul Alonzo

Dacă a existat vreodată un eveniment de tipul “vinde știrea” în lunga istorie a Cardano, hard fork-ul Alonzo a fost acesta. Acest upgrade, un capitol semnificativ în cadrul erei Goguen, a marcat sosirea mult așteptată a capabilităților de contract inteligent, deblocând un nou domeniu de oportunități și aplicații pe platforma Cardano.

Hard fork-ul Alonzo a fost evenimentul crucial care a transformat Cardano dintr-un blockchain de bază pentru trimiterea și primirea de active, asemănător cu Bitcoin (BTC), într-o platformă capabilă de contracte inteligente cu puterea de a reinventa aplicații financiare. Fork-ul a fost finalizat pe 12 septembrie 2021.

Pregătirea pentru acest hard fork Cardano a impulsionat euforia, entuziasmul și prețul ADA la noi maxime istorice. Vânzarea ulterioară a fost brutală, cu lichiditatea token-ului și ADA scăzând continuu de atunci.

Basho

Următoarea pe listă este era Basho. Această perioadă simbolizează o călătorie către optimizare și scalabilitate. Deși rețeaua era bine descentralizată și compatibilă cu contractele inteligente, performanța ei pălea în fața competitorilor.

Era Basho a adus discuții privind implementarea Hydra, soluția de scalare de nivel 2 a Cardano. Concepută pentru a îmbunătăți vitezele rețelei și debitul de tranzacții, aceste adăugări vor ajuta Cardano să-și atingă potențialul.

Unul dintre evenimentele fundamentale ale erei Basho a fost încă un hard fork Cardano, denumit Vasil.

Hard Fork-ul Cardano Vasil

Unul dintre cele mai fierbinți subiecte de discuție în memoria recentă, hard fork-ul Vasil a făcut rețeaua Cardano infinit mai accesibilă. Numele acestuia vine de la Vasil Dabov, un membru pasionat al comunității Cardano, și a acționat pe baza mai multor CIP-uri (Cardano Improvement Proposals – Propuneri de Îmbunătățire Cardano) și a difuzării în etape.

CIP-31 (Referințe pentru Inputuri)

CIP-32 (Datume Inline)

CIP-33 (Scripturi de referință)

CIP-40 (Outputuri colaterale)

În esență, upgrade-ul Vasil a ajutat la creșterea dimensiunii blocului Cardano, permițând rețelei să includă mai multe tranzacții într-un singur bloc. A simplificat, de asemenea, procesul de creare a dApps în rețea și a catalizat creșterea rapidă a platformelor și protocoalelor din ecosistemul Cardano.

Acest hard fork a fost cea mai recentă îmbunătățire adusă rețelei Cardano, finalizat pe data de 22 septembrie 2022.

Voltaire

Scena este acum pregătită pentru era finală în evoluția Cardano. Rețeaua a luat naștere în Byron, a fost descentralizată în Shelley, dezvoltată în Goguen și scalată în Basho. Ultima piesă a puzzle-ului este era Voltaire.

Voltaire reprezintă guvernarea descentralizată, chiar ethosul tehnologiei blockchain. Sub conducerea Voltaire, orice membru al comunității Cardano poate prezenta Propuneri de Îmbunătățire Cardano (CIP-uri) pe care deținătorii de ADA le pot sprijini sau respinge, așa cum s-a văzut în timpul hard fork-ului Vasil.

Pe lângă asta, era Voltaire va introduce și un tezaur Cardano care va fi utilizat pentru a finanța dezvoltarea viitoare. IOHK se va retrage din rolul său de management de lungă durată, iar Cardano va deveni în cele din urmă rețeaua cu adevărat descentralizată pe care a promis întotdeauna că va fi.

Avantaje și dezavantaje ale Hard Fork-urilor Cardano

Istoria lungă și profundă a erelor de dezvoltare și a hard fork-urilor Cardano este plină de beneficii pozitive, dar și de momente de frustrare și dezamăgire. Să examinăm avantajele și dezavantajele hard fork-urilor Cardano.

Avantaje

Inovație și Funcționalitate – Fiecare hard fork introduce noi funcționalități și caracteristici, îmbunătățind versatilitatea și adaptabilitatea blockchain-ului Cardano.

Împuternicirea Comunității – Hard fork-urile oferă comunității un glas, permițând deținătorilor de ADA să participe activ la modelarea viitorului ecosistemului Cardano.

Generează Interes și Discuție – Fiecare hard fork aduce un nou val de entuziasm și dezbatere în legătură cu blockchain-ul Cardano și cu viziunea sa.

Dezavantaje

Dezvoltare Lentă – Ritmul de dezvoltare al Cardano este notoriu de lent, utilizatorii blockchain-ului și deținătorii de ADA fiind adesea frustrați de lipsa de progres.

Probleme Potențiale – Introducerea hard fork-urilor rețelei poate aduce probleme și vulnerabilități neprevăzute, necesitând teste și validări meticuloase.

Fork-uri Incomplete – Hard fork-urile Cardano nu sunt neapărat un comutator pentru o rețea mai bună. De exemplu, a durat mai multe luni pentru ca contractele inteligente să devină utilizabile și comune după hard fork-ul Alonzo.

De ce Este Important?

Cardano este una dintre cele mai populare rețele de nivel 1 din industria criptomonedelor. Îndrăznesc să spun că rețeaua reprezintă tot ceea ce ar trebui să fie un blockchain, adică scalabil, descentralizat și sigur. Aflarea despre hard fork-urile cheie din istoria Cardano vă va oferi o înțelegere mai bună a rețelei.

Poate Cardano să ajungă la 100 de dolari?

Dacă Cardano ar ajunge la 100 de dolari SUA, ADA ar avea o capitalizare de piață de 3,5 trilioane de dolari. Acest lucru este improbabil, având în vedere că ar face ca ADA să fie mai mare decât capitalizarea de piață a întregii piețe de criptomonede.

0 Shares
You May Also Like