Ce este Elrond: Un blockchain securizat pentru noua economie a internetului

0 Shares
0
0
0

Rezumat

  • Elrond este un blockchain public axat pe securitate. Este un protocol revolutionar de sharding Secure Proof-of-Stake (SPoS) care transforma rapid spatiul cripto.
  • Scopul lui Elrond este de a crea o retea descentralizata care ofera o experienta imbunatatita si mai eficienta decat spatiul traditional al serviciilor financiare.

Economia globala dezvolta necontenit produse inovatoare in spatiul retelelor fara permisiuni. Cererea pentru retele descentralizate securizate a crescut in ultimii ani, iar Elrond, un blockchain public axat pe securitate, se afla in centrul acestei schimbari de paradigma. Elrond este un protocol revolutionar de sharding Secure Proof-of-Stake (SPoS) care transforma rapid spatiul cripto.

Cu functii precum adaptive state sharding si motorul VM compatibil WASM integrat, Elrond este proiectat sa transforme complet spatiul blockchain, incurajand o mai mare interoperabilitate, scalabilitate si viteza. Creata atat pentru dezvoltatori, cat si pentru pasionatii de blockchain, platforma Elrond urmareste sa construiasca o noua economie pe internet bazata pe aplicatii digitale scalabile si fara incredere.

Ce este jetonul EGLD?

Tokenul sau nativ, EGLD, se mandreste cu valori puternice intr-un ecosistem cripto infloritor, iar scopul Elrond este de a crea o retea descentralizata care ofera o experienta imbunatatita si mai eficienta decat spatiul traditional al serviciilor financiare. In plus, pentru a obtine o scalabilitate mai mare fara a compromite confidentialitatea, reteaua foloseste un sistem Adaptive State Sharding impreuna cu un mecanism de consens Secure Proof of Stake (SPoS).

Cine se afla in spatele retelei  Elrond?

Construit de o echipa de inovatori ambitiosi si experimentati, Elrond este sustinut de unii dintre cei mai realizati oameni din industrie, inclusiv veterani de la firme precum Google si Microsoft. Printre numele notabile asociate cu proiectul se numara CEO-ul sau, Beniamin Mincu, un expert experimentat in blockchain, si Lucian Todea, un antreprenor in tehnologie foarte cautat.

Elrond se angajeaza sa ofere comunitatii cripto o solutie extrem de scalabila pentru tranzactii cu latenta aproape zero, la costuri foarte mici. Reteaua incearca sa rezolve provocarile care afecteaza spatiul blockchain prin trei metode principale.

Prima este asigurarea descentralizarii depline a retelei. Cu interoperabilitatea incrucisata, designul lui Elrond incearca sa elimine orice nevoie de mediere terta parte, care, la randul sau, elimina reteaua de un punct central de esec. A doua este un cadru de securitate robust pentru a se asigura ca toate activele aflate in joc in retea nu sunt redirectionate sau utilizate gresit de catre un atacator.

Utilizatorii rau intentionati ameninta existenta multor retele blockchain, iar capacitatea de a se apara chiar si impotriva celor mai avansate atacuri este cruciala pentru a avea impact, atractivitate pe termen lung. Elrond’s este conceput pentru a permite tranzactii pe deplin sigure, pregatindu-se pentru potentiali vectori de atac si imbunatatind protectia impotriva celor cunoscuti.

A treia provocare pe care incearca sa o depaseasca este stocarea imbunatatita. Cu preturi competitive pentru stocarea si sincronizarea datelor, structurile avansate de gestionare a datelor Elrond sunt cu mult superioare solutiilor existente.

Arhitectura proiectului Elrond

Elrond are o arhitectura sofisticata bazata pe doua componente principale: mecanismul sau de consens Adaptive State Sharding si Secure Proof of Stake (SPOS). Aceste doua sunt pietrele de temelie ale designului stralucit al lui Elrond si sunt cele care permit retelei sa fie scalabila, interoperabila, eficienta si foarte sigura.

Reteaua Elrond are multe componente, fiecare cu propriul rol si importanta. Cu toate acestea, nodurile si utilizatorii sunt cele doua elemente principale ale retelei care mentin sistemul in miscare. Utilizatorii posteaza tranzactii si executa contracte inteligente pe blockchain, in timp ce nodurile proceseaza acele tranzactii fie intr-un mod activ sau pasiv.

Nodurile speciale, cunoscute sub denumirea de validatori, sunt, de asemenea, folosite pentru a aproba tranzactii in retea in schimbul recompenselor, iar utilizatorii pot deveni validatori prin miza de jetoane pentru a fi nominalizati de alte parti interesate. Ca parte a solutiilor de scalare Elrond, reteaua este, de asemenea, impartita in „shards” sau sectiuni ale lantului responsabile pentru anumite conturi, blockchain-uri si contracte inteligente.

Retelele opereaza pe aproape 2200 de noduri de validator impartite in patru fragmente – trei fragmente de executie (capabile sa proceseze aproape 6000 de tranzactii pe secunda fiecare) si un fragment de coordonare cunoscut sub numele de „Metachain”. Metachain-ul este folosit pentru procesarea tranzactiilor, dar poate fi folosit si pentru a facilita comunicarea intre shard-uri, notarizarea si finalizarea antetelor blocurilor shard procesate, declansarea de noi epoci, stocarea si mentinerea unui registru de validatori, recompensarea si slashing-ul (pedeapsa) si procesarea provocarilor pescarilor.

Adaptive State Sharding a existat ca o modalitate inovatoare de implementare a tehnologiei de sharding de ceva timp, dar modelul actual se confrunta cu diverse provocari legate de probleme precum penalizarile de latenta. Cu toate acestea, reteaua Elrond rezolva aceste probleme pentru a indeplini o multitudine de functii.

Blockchain-ul Elrond este impartit in epoci modificabile si runde. In timp ce epocile au o durata fixa, ele pot fi modificate indirect prin modificarea arhitecturii sistemului. In plus, pe langa faptul ca permite determinarea instantanee a destinatiei unei tranzactii, facand-o mai usor de urmarit si mai compatibil cu politicile de reglementare, Adaptive State Sharding de la Elrond reechilibreaza, de asemenea, fragmentele si gestioneaza modificarile fara a afecta viteza sau securitatea retelei.

Elrond foloseste un mecanism de consens Secure Proof-of-Stake (SPoS), care imbunatateste alte solutii Proof-of-Stake prin reducerea latentei retelei si permitand oricarui nod din shard sa determine membrii grupului de consens. Reteaua are, de asemenea, functii de randomizare incorporate si utilizeaza semnatura agregata din ultimul bloc pentru a reduce timpul necesar pentru a alege un grup de consens.

Reteaua foloseste schema cu semnaturi multiple Bellare si Neven, care realizeaza un echilibru favorabil intre securitatea retelei si cererea de energie si promoveaza o meritocratie intre noduri, luand in considerare si miza fiecarui nod. Acest lucru functioneaza prin reducerea numarului de runde de comunicare necesare in algoritmul de semnare si, combinat cu versiunea sa sofisticata a Proof of Stake, asigura o distributie corecta a fragmentelor.

Limita initiala de aprovizionare a EGLD trebuia sa fie de 20 de miliarde de jetoane, dar echipa Elrond a facut o schimbare de ultima ora, reducand limita de aprovizionare la doar 20 de milioane de jetoane. Cu toate acestea, echipa a anuntat ca in urmatorii zece ani vor fi emise un total de 11.415.927 de jetoane noi, ducand oferta maxima la 31.415.927 EGLD.

Aceste modificari au fost facute pentru a-si imbunatati modelul economic in ceva mai asemanator cu modelul deflationist al Bitcoin si pozitioneaza jetonul atat ca unitate de cont cu cost redus, cat si ca activ de miza. In timpul lansarii retelei principale, echipa a implementat un sistem inchis de mizare si delegare pentru a ajuta la pornirea retelei. Stakingul si delegarea au fost implementate pentru a securiza reteaua de atacuri si este de asteptat sa treaca prin patru faze.

Elrond are o abordare dubla a mecanismelor sale de simboluri, in care utilizatorii pot castiga atat din recompense de miza, cat si din comisioane. Pentru miza, recompensele sunt platite folosind o emisie avansata de furnizare monetara. Algoritmul de furnizare a emisiilor combina numarul de fragmente, noduri si suma mizata pentru a determina suma data ca recompensa.

In ceea ce priveste taxele, Elrond foloseste un model similar cu Bitcoin si Ethereum, modelul de licitatie la primul pret. Acest lucru necesita o taxa minima pentru a fi utilizata ca gaz pentru a alimenta tranzactia. Cu toate acestea, sistemul avansat de transfer al Elrond se straduieste sa mentina taxele la cel mai scazut nivel posibil.

Blockchain-ul principal Elrond a fost lansat pe 30 iulie 2020 cu intentia de a construi o retea descentralizata robusta pentru a alimenta o economie digitala globala, fara permisiune, fara granite si pe deplin accesibila. Echipa Elrond a reusit acest lucru prin dezvoltarea unei platforme care realizeaza nu doar scalabilitate si debit ridicat, ci si implementarea usoara a contractelor inteligente si a aplicatiilor descentralizate (DApps).

Vitezele mari de tranzactie ale protocolului contribuie, de asemenea, la cresterea acestuia, iar adaugarea de noi noduri imbunatateste scalarea liniara a retelei. Acest lucru, pe langa cerintele reduse de stocare si procesarea paralela, permite chiar retelei Elrond sa depaseasca capacitatile unor sisteme centralizate.

Pentru ce este folosit jetonul EGLD?

EGLD a fost initial numit token ERD si a fost lansat pe Binance Smart Chain ca al doilea token listat pe Binance Launchpad. Este criptomoneda nativa a retelei si a fost lansata sub forma unei loterii de capital initiala care s-a incheiat la 1 iulie. Reteaua a strans 3,25 milioane USD prin emiterea a 5 miliarde de jetoane ERD, sau 25% din totalul ofertei.

Pentru ce este folosit jetonul EGLD?

Jetoanele ERC-20 si BEP-2 ERD au fost migrate catre noi jetoane EGLD native fixate la o rata de 1.000:1 sau 1.000 de jetoane ERD schimbate pentru fiecare moneda EGLD. In distributia initiala ERD, 19% au fost alocati investitorilor privati, cu drepturi de investitii pe o perioada de 18 luni, 25% au fost alocati investitorilor IEO, iar 8,5% au fost alocati unui Marketing Growth Pool, investind pe o perioada de 12 luni.

2% urmau sa fie pastrait intr-un Fond comunitar, iar alti 2,5% sunt alocati consilierilor, care este blocat pana la un an de la OIE. 19% au fost alocati fondatorilor care au avut drepturi de investitii peste 42 de luni, iar ultimele 17% au fost alocati unei rezerve de trezorerie care au avut drepturi de investitii mai mult de 30 de luni.

EGLD a fost conceput pentru simplitate si adoptare globala prin introducerea blockchain-ului in cel mai simplu mod posibil. Echipa a proiectat un simbol puternic si stabil care poate fi folosit ca un depozit de valoare, iar deficitul sau incorporat asigura o cerere mare, mentinand in acelasi timp stabilitatea preturilor.

In plus, detinatorii de EGLD pot castiga recompense participand ca validatori pentru a securiza reteaua. Pentru a reduce inflatia si a mentine in continuare stabilitatea preturilor, echipa a decis sa inlocuiasca crearea de noi jetoane cu taxe de tranzactie pentru a reduce teoretic oferta de jetoane in timp.

In prezent, reteaua Elrond isi gestioneaza propriile upgrade-uri si imbunatatiri de protocol, iar baza de cod open-source permite oricarui participant la retea sa propuna modificari si sa voteze pe cele propuse de altii. Viitorul sau model de guvernanta in lant va permite detinatorilor de EGLD sa influenteze direct schimbarile si sa contribuie la modelarea viitorului retelei. Acest sistem de vot in lant este inca in curs de dezvoltare si este de asteptat sa apropie platforma de descentralizarea completa.

Elrond: Blockchain-ul la scala Internetului

Cu atat de multe proiecte bazate pe blockchain, nu este surprinzator ca multe dintre ele au aceleasi caracteristici. Elrond a imprumutat foarte mult de la reteaua Ethereum si vede platforma ca pe un concurent demn. Acestea fiind spuse, exista o gama larga de retele care folosesc o abordare similara cu cea a proiectului Elrond, inclusiv Ziliqa, Omniledger si Algorand. Cu toate acestea, cu algoritmul sau de consens SPoS si tehnologia adaptive state sharding de ultima generatie, arhitectura sofisticata a Elrond iese in evidenta.

In iulie 2018, echipa Elrond a lansat primul sau prototip, o aplicatie bazata pe Java, care includea un nod complet, un portofel si o sectiune pentru rapoarte de benchmarking si alte statistici. Modulele tehnice cheie din aceasta versiune au inclus un strat criptogenic, comunicare peer-to-peer, un nucleu blockchain, un motor de executie, un mecanism de fragmentare si stratul de consens Proof-of-Stake.

La mai putin de un an mai tarziu, in ianuarie 2019, echipa si-a mutat codul din Java in Golang inainte de a lansa reteaua de testare privata cu cinci fragmente. Mai tarziu, in iunie, echipa si-a lansat reteaua de testare publica dupa ce a atins un maxim teoretic de 12.500 TPS pe omologul sau privat. Reteaua a fost inregistrata procesand 263.000 TPS intr-un mediu public cu 1.500 de noduri din 29 de tari grupate in 50 de fragmente, iar echipa a lansat detaliile tokenomice ale retelei in august, inclusiv aprovizionarea sa totala si celelalte diverse alocari.

Elrond a publicat o carte alba bine conturata care ofera detalii bogate despre proiect. Mediul sau actual de testare pare promitator si ar putea oferi solutii practice la numeroasele provocari cu care se confrunta blockchain-ul. Suportul sau pentru mai multe limbaje de programare este un plus major in comparatie cu alte platforme din spatiu.

In septembrie, echipa Elrond s-a mutat de la VM-ul Elrond la un ecosistem bazat pe WebAssembly, iar reteaua principala Elrond a fost lansata in sfarsit in iulie 2020, aducand cu sine unul dintre cele mai revolutionare modele economice din spatiul criptomonedei. Elrond combina caracteristicile stratului 1, stratului 2 si blockchain-urilor interoperabile. Pe masura ce mai multi utilizatori si dezvoltatori realizeaza si profita de potentialul retelei, viziunea sa despre un ecosistem tehnologic scalabil si descentralizat ar putea veni mai devreme decat ne asteptam.

0 Shares
You May Also Like