Ce poţi şi ce nu poţi mânca dacă porţi aparat dentar?

0 Shares
0
0
0

Dacă sunteți una dintre multele persoane care vor purta aparat dentar pentru prima dată, este bine să știți ce alimente puteți mânca pe parcursul tratamentului ortodontic.

Prima săptămână va fi una importantă. Va trebui să vă gândiți bine înainte de a mânca orice, deoarece veţi putea simţi o senzaţie de disconfort. Mâncați doar alimente moi în primele 3-5 zile, iar după aceea, iată câteva opțiuni alimentare de luat în considerare.

Alimente ce pot fi consumate cu aparat dentar

Lactate

Acesta poate fi unul dintre momentele din viața dvs în care sunteţi încurajat să mâncaţi multe lactate. Așa că profitaţi, pentru că există atât de multe lucruri minunate de care să vă bucuraţi: brânză moale, băuturi pe bază de lapte, iaurturi și ouă.

Pâine

În loc de o bucată tare de aluat, gândiți-vă la tortilla. Vă încurajăm să mâncați cât mai multe burrito-uri! Apoi, există și alte soiuri de produse din aluat, cum ar fi clătite și brioșe, dar poate doriți să le evitați pe cele cu nuci.

Cereale

Dacă vă plac pastele și orezul, ambele alimente sunt ideale, deoarece nu sunt doar moi, dar vă vor face să vă simțiţi sătul și mulțumit. De asemenea, aceste alimente pot fi preparate în multe feluri, ca să nu vă plictisiţi niciodată.

Carne

Mulți oameni întreabă dacă pot mânca carne. Răspunsul este da. Trebuie doar să mâncaţi preparate mai moi de carne, precum chiftele, felii de carne moi pe care le puteți pune pe sandvișuri și orice carne gătită care este bună, moale și feliată subțire.

Fructe și legume

Legumele piure sau fierte sunt sănătoase și delicioase. Piureul de cartofi ar fi unul dintre cele mai bune alimente atunci când dinții sunt sensibili, deoarece nu va necesita mestecare excesivă. Bananele sunt, de asemenea, o gustare bună pe tot parcursul zilei. În plus, aceste alimente vă pot ajuta să mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată.

Alimente care nu trebuie consumate cu aparat dentar

Iată principalele tipuri de alimente pe care trebuie să le evitați când purtați aparat dentar

Alimente ce trebuie puternic mestecate

Alimente cum ar fi covrigii, batoanele muesli sau caramelele. Practic, orice are potențialul de a rămâne blocat în aparat și de a-l scoate din loc.

Alimente crocante

Consumul excesiv al alimentelor crocante vă poate rupe firele sau vă poate slăbi suporturile. Unele alimente crocante de evitat includ covrigei, gheață și alimente lipicioase de porumb.

Alimente lipicioase

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face în timp ce purtați aparat dentar este să mâncați frecvent alimente care se blochează pe aparatul dentar. Resturile alimentare nu numai că se vor bloca în fire, dar sunt și foarte greu de îndepărtat. Acest lucru poate duce la carii dentare. Așa că vă rugăm să stați departe de gumă de mestecat, caramele și orice altceva care ar putea să vă strice zâmbetul frumos.

Mâncare tare

Alimentele tari, cum ar fi nucile, bomboanele tari și pâinea cu crustă, vă pot rupe firele sau slăbi suporturile. Deci, cel mai bine este fie să le evitați, fie să le tăiați în bucăți mici.

Alimente/băuturi dulci

Bomboanele, plăcintele, băuturile răcoritoare și prăjiturile sunt, evident, pline de zahăr, care oricum nu este bun pentru dinți. Dacă aveţi aparat dentar, zahărul poate pătrunde în toate colțurile și poate provoca carii.

Dacă aveți întrebări despre sănătatea dumneavoastră orală sau despre un anumit tratament dentar sau ortodontic, faceţi o programare la cabinetele stomatologice Dent Plus.

0 Shares
You May Also Like