Cat de utile sunt panourile solare termice iarna?

0 Shares
0
0
0

In momentul in care vine vorba despre panourile solare, trebuie precizat faptul ca acestea se impart in panouri solare termice si panouri solare fotovoltaice.

Panourile solare termice sunt cele care transforma energia solara in caldura, in timp ce panourile solare fotovoltaice transfera energia solara in energie electrica.

Cei care isi doresc sa isi incalzeasca locuinta utilizand aceste panouri solare termice, trebuie in primul rand sa se intereseze cu privire la preturi pentru panouri solare incalzire casa, iar apoi trebuie sa tina cont de faptul ca aceste panouri sunt capabile sa asigure un aport de maxim 35 – 40 % din caldura necesara unei locuinte.

Se spune ca piata panourilor solare din Romania este in crestere, iar acest lucru este unul cat se poate de firesc, tinand cont de faptul ca ele pot sa asigure prepararea apei calde, dar pot sa aduca si un aport de energie in ceea ce priveste incalzirea unei locuinte pe timpul sezonului rece.

Specialistii in domeniu considera ca proprietarii de locuinte de la noi din tara, dar si proprietarii firmelor care au optat pentru aceste panouri solare termice, au apelat la panourile respective datorita faptului ca acestea pot ajuta considerabil la reducerea costurilor in ceea ce priveste prepararea apei calde menajere.

Nu in ultimul rand, utilizarea acestor panouri solare termice este foarte utila pentru mediul inconjurator, dat fiind faptul ca ele nu polueaza in nici un fel.

Cat despre costurile investitiei in achizitionarea acestor panouri solare termice, este foarte important de mentionat faptul ca acestea vor fi amortizate intr-o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 8 ani de zile.

Un alt amanunt foarte interesant referitor la aceste panouri este acela ca ele au o perioada de garantie de 10 ani de zile.

Despre panourile solare termice este foarte important de mentionat faptul ca au aparut o multime de mituri conform carora ele nu ar fi capabile sa functioneze si pe timpul iernii. Cu siguranta acestea sunt doar mituri, dat fiind faptul ca panourile respective pot functiona fara probleme si pe toata durata sezonului rece.

Este adevarat faptul ca ele functioneaza la parametrii mai redusi pe toata durata sezonului rece, tinand cont de unghiul mai redus sub care razele soarelui reusesc sa atinga pamantul. Un alt motiv pentru care aceste panouri nu functioneaza la capacitate maxima pe timpul iernii este acela ca zilele sunt mai mult mai mici decat noptile.

Chiar si in cazul in care cerul este innorat, panourile solare termice nu mai au randamentul dorit, dat fiind faptul ca razele soarelui sunt filtrate de nori iar radiatiile se reduc foarte mult.

Asadar, acestea fiind spuse, panourile solare termice sunt extrem de utile pe timpul toamnei si pe timpul primaverii, dat fiind faptul ca atunci ele reusesc sa ofere toata caldura necesara unei locuinte.

Pe timpul iernii insa, ele pot asigura cel mult 35 – 40 % din necesarul de caldura al unei locuinte, asa ca proprietarii locuintelor nu trebuie sa renunte la vechiul sistem de incalzire termica al locuintei.

 

 

0 Shares
You May Also Like