Ce este bazaltul?

0 Shares
0
0
0

Bazaltul este o roca vulcanica extrusiva comuna. O roca inerta gasita la nivel mondial, bazaltul este termenul generic pentru lava vulcanica solidificata. Roca de bazalt sigura si abundenta este cunoscuta de mult timp pentru proprietatile termice, rezistenta si durabilitatea sa.

Ce este fibra de bazalt?

Fibra de bazalt sau vata bazaltica este un material format din fibre extrem de fine de bazalt, care este compusa din minerale plagioclaza, piroxen si olivina. Este similara cu fibra de carbon si fibra de sticla, avand proprietati fizico-mecanice mai bune decat fibra de sticla, dar fiind semnificativ mai ieftin decat fibra de carbon. Este utilizata ca material textil ignifug in industria aerospatiala si auto si poate fi folosita si ca compozit pentru a produce o mare varietate de produse.

Cum se fabrica fibra din bazalt?

Fibra de bazalt este fabricata dintr-un singur material, bazalt zdrobit, dintr-o sursa de cariera aleasa cu grija si spre deosebire de alte materiale precum fibra de sticla, in esenta nu se adauga materiale. Bazaltul este pur si simplu spalat si apoi topit. Fabricarea fibrei de bazalt necesita topirea rocii de bazalt din cariera.

Roca topita este apoi extrudata prin duze mici pentru a produce filamente continue ale fibrei de bazalt. Fibrele au de obicei un diametru de filament intre 9 si 13 microni. De asemenea, au un modul elastic ridicat, rezultand o rezistenta specifica excelenta – de trei ori mai mare decat cea a otelului.

De ce este special bazaltul?

Protectia termica superioara este cea mai mare calitate a bazaltului. Bazaltul cel mai des intalnit are o gama termica de -260 C pana la +982 C (1800 F) si punctul de topire de 1450 C. Fibrele sunt ideale pentru protectia impotriva incendiilor si aplicatii izolatoare.

Fibrele de bazalt sunt 100% naturale si inerte. Au fost testate si dovedite a fi non-cancerigene si non-toxice. Fibrele artificiale cu un diametru de sase microni sau mai putin sunt considerate un pericol de inhalare.

Durabilitatea este o alta calitate speciala a vatei bazaltice, aceasta fiind dura si de lunga durata. Fibrele furnizeaza rezistenta la acid, alcaline, umiditate si solventi care depasesc majoritatea fibrelor minerale si sintetice. Sunt imune la radiatiile nucleare, la lumina UV, la contaminarea biologica si fungica.

Fibrele si tesaturile pot sa ia caldura si sa ia o bataie. Sunt mai puternice si mai stabile decat fibrele minerale si de sticla alternative, cu tenacitate care depaseste de multe ori fibrele de otel.

Ce este bazaltul GEO MESH?

Gealtaria de bazalt ofera o serie de avantaje fata de fibrele de metal sau de sticla utilizate pentru armarea pavajului:

 • Siguranta din punct de vedere ecologic.
 • Rezista la temperatura foarte ridicata a asfaltului topit.
 • Rezistenta si durabilitate foarte mare. Rezistenta la alcali si inertie chimic.
 • Rezistent la coroziune. Nu va deteriora anvelopele daca sunt expuse pe suprafata drumului.
 • De 2,7 ori mai usor decat plasa metalica, pentru o manevrare mai usoara si costuri de transport reduse. Pana la 47%> cresterea duratei de suprafata a asfaltului pe drumuri si autostrazi.
 • Geo-ochiurile de bazalt sunt, de asemenea, ideale pentru stabilizarea solului si terasament si acoperirile de umplere datorita rezistentei sale ridicate si sigurantei ecologice si ecologice.

Pentru ce este uilizata fibra taiata de bazalt?

Folosita pentru consolidarea turnarii betonului vata de bazalt nu se taie si este mai puternica decat fibra de sticla. Fibra „tocata” de bazalt este filament continuu taiat la lungimi prestabilite pentru a se potrivi cu o anumita aplicatie.

 • De obicei aceste fibre sunt acoperite cu o dimensionare / liant pentru a le face compatibile cu alte materiale si elemente cu care trebuie sa coexiste produsul final primar (amestec de beton, de exemplu).
 • Capacitatea fibrei de bazalt de a accepta dimensionarea este buna. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de „uda”.
 • Rezistenta la tractiune ridicata_ Rezistenta alcalina_ Rezistenta termica ridicata.
 • Fara risc cancerigen sau alte riscuri pentru sanatate.
 • Complet inert, fara riscuri pentru mediu.
 • Rezistenta la acizi si substante chimice agresive.
 • Modulul E ridicat, rezultand o tenacitate specifica excelenta, de trei ori mai mare decat cea a fibrei de otel_ Rezistenta buna la oboseala_ Rezistenta electromagnetica.

Utilizari obisnuite ale firbelor de bazalt:

Bazaltul este cea mai buna armatura pentru beton datorita rezistentei la tractiune si rezistentei naturale la deteriorarea de la alcali.

 • Armare pentru compozite, rasini poliesterice / epoxidice si materiale plastice utilizate in panouri de caroserie auto, casti pentru barci si produse pultrudate, etc.
 • Materiale de frecare, cum ar fi placute si garnituri de frana;
 • Fabricare de mat / bazar de pasla;
 • Aplicatii de izolare la temperaturi ridicate;
 • Foc pasiv materiale de protectie;
 • Umplutura pentru gips si tabla de tabla care necesita o capacitate crescuta de arsura, pentru a respecta reglementarile de constructie;
 • Umplere de tobe de inalta performanta auto.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai mari curiozitati pe care de obicei le au oamenii atunci cand vine vorba despre bazalt si vata bazaltica.

0 Shares
You May Also Like