Ce este incontinenta urinara?

0 Shares
0
0
0

Incontinenta urinara este pierderea controlului vezicii urinare sau scurgerea urinei. Urina este produsa de rinichi si depozitata in vezica. Vezica urinara are muschi care se strang atunci cand trebuie sa urinati.

Cand muschii vezicii urinare se strang, urina este fortata sa iasa din vezica printr-un tub numit uretra. In acelasi timp, muschii sfincterului din jurul uretrei se relaxeaza pentru a lasa urina sa iasa din corp.

Incontinenta se poate intampla atunci cand muschii vezicii urinare se strang brusc si muschii sfincterului nu sunt suficient de puternici pentru a ciupi uretra. Acest lucru provoaca o dorinta brusca si puternica de a urina pe care este posibil sa nu o puteti controla.

Presiunea cauzata de ras, stranut sau exercitii fizice va poate cauza scurgeri de urina. Incontinenta urinara se poate intampla de asemenea, daca exista o problema cu nervii care controleaza muschii vezicii urinare si uretra.

Incontinenta urinara poate insemna ca scurgeti o cantitate mica de urina sau eliberati multa urina dintr-o data.

Cine se confrunta cu incontinenta urinara?

Incontinenta urinara afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbatii, care pot merge la un urolog Tg Mures cand se confrunta cu o astfel de problema. Acest lucru se datoreaza faptului ca evenimentele de sanatate a reproducerii, unice pentru femei, cum ar fi sarcina, nasterea si menopauza, afecteaza vezica urinara, uretra si alti muschi care sustin aceste organe.

Incontinenta urinara se poate intampla femeilor la orice varsta, dar este mai frecventa la femeile in varsta. Acest lucru se datoreaza probabil modificarilor hormonale din timpul menopauzei. Mai mult de 4 din 10 femei cu varsta de 65 de ani si peste 65 de ani au incontinenta urinara.

De ce incontinenta urinara afecteaza mai multe femei decat barbati?

Femeile au evenimente de sanatate unice, cum ar fi sarcina, nasterea si menopauza, care pot afecta tractul urinar si muschii din jur. Muschii pelvisului care sustin vezica, uretra, uterul si intestinele pot deveni mai slabi sau deteriorati.

Cand muschii care sustin caile urinare sunt slabi, muschii din caile urinare trebuie sa lucreze mai mult pentru a tine urina pana cand sunteti gata sa urinati. Acest stres sau presiune suplimentara asupra vezicii urinare si uretrei poate provoca incontinenta urinara sau scurgeri.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca uretra feminina este mai scurta in comparatie cu uretra masculina. Orice slabiciune sau deteriorare a uretrei la o femeie este mai probabil sa provoace pentru aceasta, incontinenta urinara. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista mai putini muschi care mentin urina pana cand sunteti gata sa urinati.

Care sunt tipurile de incontinenta urinara care afecteaza femeile?

Incontinenta de stres. Acesta este cu siguranta, cel mai frecvent tip de incontinenta urinara, care afecteaza femeile mai tinere. Incontinenta la stres se intampla atunci cand exista stres sau presiune pe vezica.

Incontinenta la stres se poate intampla atunci cand muschii slabi ai podelei pelviene pun presiune asupra vezicii urinare si uretrei, facandu-i sa lucreze mai mult.

Cu incontinenta de stres, actiunile de zi cu zi care utilizeaza muschii pelvisului, cum ar fi tuse, stranut sau ras, pot provoca scurgeri de urina. Miscarile bruste si activitatea fizica va pot provoca, de asemenea, scurgeri de urina.

In caz de incontinenta urgenta, scurgerea de urina se intampla de obicei dupa o dorinta puternica, brusca de a urina si inainte de a ajunge la baie. Unele femei cu incontinenta urgenta pot ajunge la baie la timp, dar simt nevoia de a urina de mai mult de opt ori pe zi.

De asemenea, nu urineaza prea mult dupa ce ajung la baie. Incontinenta urgenta este uneori numita „vezica hiperactiva”. Incontinenta urgenta este mai frecventa la femeile in varsta. Se poate intampla atunci cand nu va asteptati, cum ar fi in timpul somnului, dupa ce ati baut apa sau cand auziti sau atingeti apa curenta.

Multe femei cu incontinenta urinara au atat stres, cat si urgenta. Aceasta se numeste incontinenta „mixta”.

0 Shares
You May Also Like