Ce este Java?

0 Shares
0
0
0

De ce să alegi Java ca starting point pentru cariera ta în IT?

Ești pe cale să scrii prima ta linie de cod spre o carieră în IT, dar nu știi cu ce limbaj să începi? Cursurile Java Development îți oferă oportunitatea de a deveni programator entry-level într-un limbaj de programare „prime-time” cu una dintre cele mai mari arii de aplicabilitate. Vei fi un candidat cu șanse foarte bune pentru un job de top cu salariu chiar peste media salariilor în domeniul IT Software și vei avea oportunitatea de a dezvolta aplicații dintre cele mai interesante atât pentru segmentul corporativ, cât și proiecte custom pentru serverele Web.

Java este limbajul de programare OOP sau orientat pe obiect, care a fost dezvoltat la începutul anilor 1990 și lansat în anul 1995 de către James Gosling la Sun Microsystems (care în prezent este filială Oracle).

Înainte să înveți acest limbaj de programare alături de mentori practicieni și după un orar convenabil, este foarte important să știi ce înseamnă OOP. Acest lucru te va ajuta să înțelegi cum funcționează, și care este structura unui program de acest fel. De asemenea, este important să știi despre acest limbaj că a împrumutat o mare parte a sintaxei C și C++, însă are și un modul mai simplu, al obiectelor.

Așadar, fără a intra în termeni de specialitate, Java este un limbaj care te ajută să produci aplicații care pot rula pe majoritatea sistemelor de operare (OS), cum ar fi de exemplu Mac OS, Windows sau Linux. Java este ideal pentru dezvoltarea aplicațiilor complete care să ruleze fie pe un singur PC, fie partajate între serverele și clienții unei rețele. De asemenea, Java se folosește și pentru a programa mini-aplicații sau applets care nu sunt independente, ci sunt parte a unei pagini web.  Acestea ușurează interacțiunea utilizatorilor cu interfața grafică.

De ce se bucură Java de o popularitate atât de mare?

Java este mereu pe primele locuri, indiferent că discutăm despre numărul utilizatorilor, cel al programatorilor sau al joburilor disponibile, deci este firesc ca din ce în ce mai multe persoane să-și dorească să participe la cursuri Java. În continuare vei descoperi motivele datorită cărora Java se bucură de o popularitate atât de mare.

 1. Portabilitate

Unul dintre marile avantaje pe care le are Java este că poate rula pe aproape orice tip de sistem, iar acest lucru se datorează platformei JFM. Trebuie menționat faptul că Java este cel mai popular limbaj de Android, motiv datorită căruia aproape toate aplicațiile Android au fost construite în Java.

 1. Versatilitate

Al doilea motiv datorită căruia Java se bucură de o popularitate atât de mare este versatilitatea, iar aici menționăm faptul ca Java este disponibil pe majoritatea dispozitivelor (laptop-uri, PC-uri, console, tablete, smartphone-uri, centre de date, etc.).

 1. Scalabilitate

Începem prin a menționa faptul că unul dintre fondatorii RedMonk (James Governor), avea obiceiul de a face următoarea afirmație: “Când companiile web cresc, devin shop-uri Java”. Ei bine, Java a fost construit pentru ca extinderea să se poată face cu ușurință, motiv datorită căruia atât companiile de top cât și start-up-urile scalabile folosesc Java. Un bun exemplu este Twitter, care din motive de scalare a renunțat la Ruby și s-a mutat la Java.

 1. Error – freedom

Un alt motiv al popularității Java este că acest limbaj de programare a fost special creat astfel încât să elimine cele mai multe erori de programare (bug-uri).

 1. O mare comunitate

Când discutăm despre Java, discutăm despre o mare comunitate. Există foarte mulți utilizatori care se bucură de aplicațiile construite în Java, dar și mulți programatori Java care mereu sunt dispuși să te ajute atunci când întâmpini o problemă.

 1. Siguranța

Când discutăm despre Java, discutăm de asemenea despre un limbaj de programare foarte sigur, motiv datorită căruia, programele care rulează pe internet, nu riscă să fie infectate.

 1. Compatibilitate

Java este un limbaj de programare care garantează faptul că și aplicațiile vechi vor funcționa pe noile dispozitive.

Acestea sunt așadar 7 motive pe care le considerăm a fi “vinovate” de faptul că Java este un limbaj de programare atât de popular. Datorită popularității sale, acest limbaj de programare este folosit în foarte multe domenii de activitate. În continuare vei putea descoperi câteva exemple.

Domenii în care limbajul de programare Java este folosit

Așadar, aplicațiile Java sunt folosite în foarte multe domenii de activitate, iar următoarele sunt doar câteva exemple:

 • Banking: se folosește acest limbaj de programare pentru gestionarea tranzacțiilor.
 • Retail: cel mai probabil nu știai, dar un număr mare de aplicații de facturare/ bonuri din magazine sau restaurante sunt scrise în Java.
 • Servicii financiare: în acest domeniu, se foloseste Java în aplicațiile server-side.
 • Server Side: un număr mare din aplicațiile corporate pentru business-urile foarte mari au fost scrise în Java. De exemplu, IBM și Oracle se bazează pe acest limbaj de programare pentru aplicațiile pe care le dezvoltă.
 • Mobile – Android: aici menționăm faptul că aplicațiile au fost scrise în Java, sau utilizează API Java.
 • Bursa de valori: în acest domeniu de activitate se folosește Java cu scopul de a scrie algoritmi care să identifice companiile în care este rentabil să se investească.
 • Știință și cercetare: în acest caz Java ajută la gestionarea bazelor foarte mari de date.
 • PC- desktop: aici se folosește acest limbaj de programare cu scopul de a dezvolta aplicații populare, iar ca exemple putem aminti Gmail sau VLC Media Player printre altele.

Ținând cont de numărul mare de domenii de activitate în care se folosește acest limbaj de programare, cursurile Java sunt la mare căutare, mai ales pentru cei care își doresc să scrie prima linie de cod.

0 Shares
You May Also Like