Ce este mamografia?

0 Shares
0
0
0

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului de san. Alaturi de examenele clinice periodice si autoexaminarile lunare ale sanului, mamografiile reprezinta un element cheie in privinta diagnosticarii precoce a cancerului de san.

Unii experti recomanda ca femeile care au 40 de ani si mai mari sa aiba mamografie la fiecare doi ani. In cazul in care aveti un istoric personal sau daca aveti pe cineva din familie care are sau a avut cancer la san, medicul va poate recomanda sa incepeti screeningurile mai devreme, sa le aveti mai des sau sa utilizati instrumente suplimentare de diagnostic.

Daca medicul dumneavoastra comanda o mamografie ca test de rutina pentru a verifica orice cancer sau modificari, trebuie sa stiti ca procedura respectiva este cunoscuta sub numele de mamografie de screening. In acest tip de test, medicul dumneavoastra va lua mai multe radiografii ale fiecarui san.

In cazul in care prezentati orice simptom al cancerului de san, mai mult ca sigur medicul dumneavoastra va comanda o mamografie de diagnostic. Daca aveti implanturi mamare, veti avea nevoie de o mamografie Cluj Napoca diagnostica.

Mamografiile diagnostice sunt mai extinse decat mamografiile de screening. De obicei, necesita mai multe raze X pentru a obtine vizualizari ale sanului din mai multe pozitii. Radiologul dvs. poate de asemenea mari anumite zone de ingrijorare.

Cum ma pregatesc pentru mamografie?

Va trebui sa urmati in ziua intalnirii dvs. pentru mamografie anumite indicatii. Nu puteti sa folositi deodorantul de exemplu, nu puteti sa folositi nici pudra de corp sau parfumurile.

De asemenea, este foarte important sa stiti ca nu trebuie sub nici o forma sa aplicati unguente sau creme pe sani, datorita faptului ca substantele din compozitia acestora pot denatura imaginile sau pot parea calcificari sau depuneri de calciu. Tinand cont de aceste detalii, este important sa le evitati pana cand este finalizata mamografia.

Asigurati-va ca ii aduceti la cunostinta radiologului dumneavoastra inainte de examen daca sunteti gravida sau alaptati. In general, nu veti putea primi o mamografie de screening in acest moment, dar in cazul in care este necesar, medicul dumneavoastra poate comanda alte metode de screening, cum ar fi o ecografie.

Ce se intampla in timpul mamografiei?

Dupa ce v-ati dezbracat de la talie in sus si v-ati indepartat bijuteriile, fiecare san vi se potriveste pe o placa de raze X. Un compresor va impinge apoi sanul in jos pentru a aplana tesutul. Aceasta ofera o imagine mai clara a sanului. S-ar putea sa fie nevoie sa va tineti respiratia pentru fiecare imagine.

In timpul procesului, medicul dumneavoastra va examina imaginile asa cum sunt facute, si va putea comanda imagini suplimentare care arata opinii diferite daca ceva nu este clar sau daca are nevoie de o atentie suplimentara. Acest lucru se intampla destul de des si nu ar trebui sa fie un motiv de suparare sau de panica.

Mamografiile digitale sunt uneori utilizate. Acestea sunt utile in special pentru femeile mai mici de 50 de ani, care au de obicei sani mai densi. O mamografie digitala transforma radiografia intr-o imagine electronica a sanului care se salveaza pe un computer.

Imaginile sunt vizibile imediat, deci radiologul dvs. nu trebuie sa astepte imaginile. Computerul va poate ajuta medicul sa vada imagini care s-ar putea sa nu fi fost foarte vizibile pe o mamografie obisnuita.

Ce complicatii sunt asociate cu mamografia?

Ca in orice tip de radiografie, primiti o expunere la o cantitate foarte mica de radiatii in timpul mamografiei. Cu toate acestea, riscul cauzat de aceasta expunere este extrem de scazut. Daca o femeie este insarcinata si are absolut nevoie de o mamografie inainte de data nasterii, va purta in mod obisnuit un sort de plumb in timpul procedurii.

Ce inseamna rezultatele?

Imaginile dintr-o mamografie va pot ajuta sa gasiti calcificari sau depuneri de calciu in sanii dvs. Majoritatea calcificarilor nu sunt un semn de cancer. Testul poate gasi, de asemenea, chisturi – saci plini de lichid, care pot aparea si disparea normal in timpul unor cicluri menstruale ale femeilor. De-asemenea, mamografiile pot depista si orice tumori canceroase sau necanceroase.

Medicul dumneavoastra va va examina rezultatele si va va explica urmatorii pasi in timpul unei intalniri ulterioare.

0 Shares
You May Also Like