Ce este Whisky?

0 Shares
0
0
0

Whisky-ul este definit ca o bautura alcoolica distilata din cereale si imbatranita in butoaie de lemn, pe care o puteti achizitiona din supermarket, de pe https://www.24drinks.ro/whisky, sau pe care o puteti savura la bar. Nu trebuie sa se adauge aroma pentru ca un whisky sa fie un whisky; toata aroma trebuie sa provina din butoiul in care whisky-ul este imbatranit.

Asta inseamna ca whisky-urile cu scortisoara, ciocolata, bere cu radacina etc., aromele adaugate la acestea nu sunt whisky-uri tehnice. Tipul de bob utilizat in procesul de distilare si tipul de butoi utilizat in timpul imbatranirii determina tipul de whisky care va fi produs. Locatia joaca un rol important si in definirea unui whisky.

Ce este mash? O bezea de whisky este amestecul de boabe utilizate in procesul de distilare. O factura mash este o defalcare a ceea ce este in mash. Majoritatea whisky-ului are cerinte cu privire la ceea ce poate compensa factura sa. De exemplu, factura de mash a lui Bourbon trebuie sa fie de 51% porumb.

Secara, Barely, Porumb si Grau sunt cele mai frecvent utilizate boabe in tipurile de whisky, desi unele distilerii mai noi extind acel vocabular prin introducerea unor lucruri precum ovazul, meiul si quinoa in facturile lor de mash. Un mash acru este atunci cand o portiune dintr-un lot anterior de mash este utilizata la realizarea unui lot nou.

Unele distilerii folosesc acest lucru pentru a asigura o aromare uniforma, ca un tip de control al calitatii. In ciuda numelui, acest lucru nu adauga gustul profilului de aroma al whisky-ului final.

Care este dovada unui whisky?

Dovada se refera la cantitatea de alcool dintr-o bautura si direct legata de ABV (alcool in volum). Dovada va permite sa stiti cat de puternica va fi bautura. Majoritatea whisky-urilor variaza intre 80-100. O modalitate usoara de a descifra ceea ce inseamna este sa va amintiti ca ABV este exact jumatate din dovada. Asadar, o sticla de 80 de probe este 40% alcool, iar o sticla de 100 de probe de 50% alcool.

Ce este un dram?

Un dram este numele standard pentru o portie de whisky. Acest termen a fost asociat in mod traditional cu whisky-ul Scotch, desi alte tari l-au adoptat pentru a descrie propriile whisky-uri.

Tipuri de whisky

Bourbon

Desi este facut mai ales in Kentucky, poate fi facut oriunde in SUA, dar trebuie facut in SUA. Legile federale reglementeaza ceea ce se poate si nu se poate numi whisky bourbon. Cerintele includ: sa fie obtinut dintr-o factura de mash care este de cel putin 51% porumb, distilat pana la cel mult 160 de dovezi, intrat in butoiul de imbatranire la cel mult 125 de dovezi, trebuie sa fie imbatranit in butoaie noi de stejar carbonizat si trebuie imbuteliat la 80 de probe sau mai mult. Bourbon, din cauza muschiului de porumb, este de obicei mai dulce decat alte tipuri de whisky si are o senzatie corporala completa.

Whisky Tennessee

Este foarte similar cu Bourbon. De fapt, majoritatea whisky-urilor din Tennessee indeplinesc toate cerintele pentru a fi numite Bourbon. Singurele diferente intre cele doua stiluri sunt ca Whiskey-ul Tennessee trebuie, desigur, sa fie facut in Tennessee, si trebuie sa treaca si printr-un proces numit Procesul Lincoln County.

Procesul Lincoln Country este un proces de filtrare in care whisky-ul este filtrat printr-un strat gros de carbune de artar inainte de a fi introdus intr-un nou butoi de stejar carbonizat pentru imbatranire. Distileriile care folosesc acest proces sustin ca imbunatateste aroma whisky-ului si creeaza o experienta de baut mai moale.

Whisky-ul Rye

Dupa ce a disparut practic in timpul Prohibitiei, este piata de whisky in crestere rapida din America. Whisky de secara trebuie facut cu o factura de mash care este de cel putin 51% Secara. Restul cerintelor pentru American Rye Whisky sunt identice cu Bourbon.

Avand o factura de mash de cel putin 51% Secara creeaza un profil de aroma mult mai picant si ofera o alternativa distincta si un compliment la dulceata Bourbon.

Inainte ca Bourbon sa castige popularitate in restul tarii, cocktail-uri de whisky clasice precum Manhattan, Old Fashioned si Whisky Sour au fost facute cu Rye Whisky.

Barmanii de astazi incep sa reintroduca Rye Whisky in scena cocktailului national. Whisky-ul canadian se mai numeste whisky Rye, chiar daca nu exista niciun Rye prezent in factura de mash. Aceasta este din motive istorice si practici care nu mai sunt urmate pe scara larga.

Whisky-ul irlandez

Acesta a fost candva cel mai popular spirit din lume, dar din cauza cresterii este scotch si schimbarea puterii comerciale, capitala whisky a lumii a trecut de la 30 de distilerii la doar 3. Acum, whisky-ul irlandez se bucura de o renastere si exista planuri pentru aproape 20 de distilerii noi care vor fi construite in Irlanda.

Singurele reguli comune pentru toate tipurile de whisky irlandez sunt ca trebuie sa fie distilat si imbatranit pe teritoriul Irlandei. Aceasta include atat Irlanda de Nord, cat si Republica Irlanda. Whisky-ul irlandez poate fi facut intr-o serie de stiluri precum: un singur malt (desi acest lucru este mai comun cu whisky-urile Scotch), un singur pot in continuare si amestecat.

Whisky-ul irlandez este in general considerat cel mai neted dintre stilurile de whisky si unul dintre cele mai complexe. Whisky-ul irlandez trebuie sa fie imbatranit timp de cel putin 3 ani in butoaie de lemn.

Whisky scotian

A fost cel mai popular stil de whisky de mai multe decenii, desi alte stiluri precum irlandezul si japonezul se prind rapid. Scotch trebuie, de asemenea, imbatranit timp de cel putin 3 ani in butoaie de stejar. Multe distilerii scotiene folosesc foste butoaie Bourbon pentru a imbatrani scotch-ul.

Scotch-ul este de obicei introdus la turba in timpul procesului de distilare, ceea ce ii confera scotianului fumatul sau distinct. Desi exista diferite stiluri de scotch, cum ar fi maltul simplu si amestecat, Scotch are, de asemenea, caracteristici distincte, in functie de regiunea Scotiei in care a fost distilat. Scotch a fost singura forma de whisky care si-a facut publicitate fara „e”. Au facut asta pentru a se diferentia de whisky-ul irlandez.

Whisky-ul japonez

Este cea mai rapida piata mondiala pentru whisky. Boom-ul a inceput cand distilatorii japonezi au incercat in mod constient sa recreeze whisky-ul scotian in Japonia. Distilatorii pionieri japonezi au studiat intens procesul scotian si au importat echipamente scotiene pentru a-si putea recrea in mod fidel propriul whisky.

Datorita calitatii apei si a boabelor care au fost utilizate in Japonia, whisky-ul lor a luat o aroma unica, care a diferentiat-o de scotch. De la boom-ul initial, a castigat aclamari la nivel mondial si a castigat premii care, de obicei, au fost castigate de cele mai bune whisky americane si scotch. Whisky-ul japonez este fabricat in diverse stiluri precum amestecul si maltul unic.

0 Shares
You May Also Like