Ce inseamna sa aveti compania certificata ISO?

0 Shares
0
0
0

In cazul in care veti vedea anunturi de genul “Certificare ISO – Avem Cel Mai Bun Pret la Certificate ISO – AlCl“, cu siguranta tentatia va fi mare de a citi continutul anuntului, pentru a afla ce inseamna o certificare ISO, si de ce aveti nevoie de ea, sau mai bine spus, de ce este important sa aveti compania certificata ISO.

Certificare ISO

ISO este Organizatia Internationala pentru Standardizare. Este o organizatie internationala independenta, al carui scop este de a crea diferite standarde care se intind pe intregul sector de afaceri, care ajuta la imbunatatirea si asigurarea calitatii, eficientei, consecventei si sigurantei operatiunilor si a produselor si serviciilor acestora.

Sectoarele de afaceri relevante includ sanatatea si siguranta, securitatea informatiilor, managementul energiei, managementul mediului, aerospatial si de aparare, dispozitive medicale si multe altele.

Standardele sunt facute in mod deliberat pentru a fi atat cuprinzatoare, dar suficient de generice pentru a fi incorporate in orice afacere, indiferent de dimensiune, sector sau context.

Este important de mentionat aici ca Organizatia Internationala pentru Standardizare nu este cea care va certifica. ISO dezvolta standardele, dar procesul de certificare este realizat de organisme de certificare externe si ISO nu poate certifica direct o companie sau o organizatie.

In ciuda acestui fapt, comitetul lor de evaluare a conformitatii (CASCO) a elaborat un set de linii directoare si standarde pe care aceste organisme de certificare externe este de asteptat sa le foloseasca drept referinta pentru a ajuta la masurarea adecvata a conformitatii si a calitatii in timpul procesului de certificare.

ISO 9001 este un sistem de management al calitatii recunoscut si de incredere international, care a fost adoptat de companii din intreaga lume pentru a ajuta la realizarea standardizarii si a asigurarii calitatii. Primul pas catre certificarea ISO 9001 este intelegerea standardului.

Veti dori mai intai de toate sa descarcati documentul standard pentru a va familiariza cu cerintele certificarii. Standardul ISO 9001 este practic o carte de reguli care precizeaza ce trebuie sa ai sau sa faci.

Standardul are o natura generica, astfel ca ii permite oricarei organizatii din orice industrie sa beneficieze de aceasta. ISO 9001: 2015 este in prezent cea mai recenta versiune a standardului si este versiunea pe care ar trebui sa o utilizati pentru a va dezvolta sistemul de management al calitatii.

Respectand aceste cerinte, inseamna ca „respectati standardul ISO 9001 si, prin urmare, puteti fi recomandat pentru certificare de catre organismul dvs. de certificare.

Cand alegeti un organism de certificare (CB) care sa ofere servicii de certificare si audit companiei dvs., verificati daca este acreditat. Acest lucru inseamna ca CB-ul respecta propriul set de standarde pentru a fi CB, in special ISO 17021.

Respectarea ISO 17021 inseamna ca cerintele standardului sunt evaluate de o agentie externa numita Organism de acreditare care este membru al IAF-MLA in regiunea CB.

Luati in considerare aceasta licenta pentru eliberarea de certificate sau un grad pentru a face o anumita munca, fara de care nu sunteti calificat. Pentru a elibera o certificare de conformitate la ISO 9001: 2015, CB-ul dvs. ar trebui sa fie acreditat la ISO 17021.

Ce inseamna sa fii certificat ISO?

Fiind certificat ISO 9001 inseamna ca organizatia dvs. a implementat un sistem de management al calitatii care foloseste cele mai bune practici internationale pentru a standardiza procesele si sistemul dvs. folosind standardul ISO 9001: 2015 pentru a va asigura ca produceti constant produse si servicii care satisfac si depasesc asteptarile clientului.

Intrucat liniile directoare ale ISO 9001 sunt destul de cuprinzatoare, iar procesul de implementare a unui sistem, care are mai multe audituri si mentinerea conformitatii este destul de strict, obtinerea certificarii este recunoscuta ca o faza impresionanta si vorbeste despre volumul angajamentului companiei dvs. de a oferi clientilor dvs. un nivel ridicat de servicii de calitate.

Ce este auditul intern ISO 9001?

Auditul intern este necesar pentru certificarea ISO 9001 in conformitate cu clauza 8.2.2. pentru a stabili daca sistemul de management al calitatii:

  • Indeplineste cerintele ISO 9001;
  • Satisface cerintele QMS ale organizatiei;
  • Indeplineste planificarea realizarii produsului;
  • Este implementat si intretinut in mod eficient.

Organizatia trebuie sa planifice programul de audit intern. Criteriile de audit, domeniul de aplicare, frecventa si metodele trebuie definite in procedura de audit intern. Auditorii interni trebuie sa fie instruiti, competenti si nu pot verifica propriile lor activitati.

De asemenea, acestia trebuie sa inregistreze rezultatele auditului, care sunt apoi mentinute in conformitate cu procedura de control al inregistrarilor.

Daca apar probleme de neconformitate in timpul auditului intern, compania este responsabila sa efectueze imediat toate corectiile necesare pentru a rectifica neconformitatile si cauzele acestora.

Acestea sunt in mare parte informatii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea e priveste certificarea ISO. In functie de standardul pe care doriti sa il implementati insa, fie ca este vorba despre standardul ISO 9001: 2015 sau despre alte standarde, veti putea afla mai multe detalii de la organismul de certificare iso, cu care alegeti sa colaborati.

0 Shares
You May Also Like