Ce trebuie sa stim despre Benidorm?

0 Shares
0
0
0

Benidorm este un oras si municipalitate din provincia Alicante (Comunitatea Valencia), pe coasta mediteraneana a Spaniei.

Benidorm a fost o destinatie turistica in Spania din 1925, cand portul sau a fost extins si primele hoteluri au fost construite. Cu toate acestea, adevaratul „boom” al Benidormului ca statiune de coasta nu s-a intamplat pana in anii 1950, cand a devenit o destinatie de vara faimoasa pentru persoanele care provin din Spania interioara, in special din Madrid.

Astazi, statiunea este cunoscuta pentru industria hoteliera, plajele si zgarie-norii sai si primeste la fel de multi (sau chiar mai multi) turisti straini ca si cei spanioli. Conform recensamantului din 2014, Benidorm are o populatie permanenta de 69.010 locuitori, ceea ce il face al cincilea cel mai populat oras din provincia Alicante.

Istorie

Se crede ca au existat asezari in zona Benidorm, posibil pana in 3000 i.Hr., inclusiv dovezi de resturi romane si punice. Cu toate acestea, asezarile din zona erau mici si nu foarte dezvoltate, pana la sosirea maurilor. Populatia locala a inceput sa creasca in timpul erei dinastiei Umayad.

Regele crestin James I din Aragon a recucerit regiunea in 1245, iar Benidorm a devenit cunoscut oficial in 1325, cand amiralul Bernat de Sarrià din Polop i-a acordat un statut de oras, ca un mod de a indeparta maurii si de a permite crestinilor sa locuiasca in zona.

James I din Aragon

Istoria Benidormului pentru secolele urmatoare a fost afectata de atacuri de pe mare, ale piratilor otomani si berberi. Secolul al XVII-lea a vazut conditii imbunatatite pentru Benidorm si oamenii sai, in special prin construirea unui sistem avansat de irigatii in 1666, pentru canalizarea apei in regiune.

Pana in secolul 18 pescarii din Benidorm devenisera renumiti si cautati in toata Spania (si nu numai). Tonul a fost principala lor captura si au perfectionat tehnica antica de capturare a tonului “almadraba”, care dateaza din timpurile islamice.

Succesul industriei pescuitului, impreuna cu agricultura locala imbunatatita, au contribuit la alimentarea unei economii locale puternice. Traficul costier a crescut si el, aducand mai multa bogatie in regiune, orasul devenind o baza pentru capitanii maritimi si pentru construirea navelor lor.

In 1952 industria pescuitului din Benidorm a intrat in declin; acesta a fost un factor in incurajarea consiliului orasenesc sa aprobe mai multe planuri de dezvoltare, care vizeaza in principa piata turistica. Astazi, orasul este cea mai mare statiune de vacanta din Europa si Spania  si este responsabil pentru o bucata semnificativa din industria turistica din Spania, cu cinci milioane de turisti pe an.

Geografie

Orasul este impartit in cinci parti: Poniente (Ponent sau „apusul soarelui”) si Levante (Levant sau „rasaritul soarelui”), fiecare avand o plaja cu acelasi nume; orasul vechi (numit si El Castel); La Cala situat in partea de vest a Poniente; si El Rincón de Loix (sau El Racó de l’Oix) situat in partea de est a Levante. Intre cele doua plaje se afla un promontoriu stancos si portul.

Orasul vechi ocupa promontoriul si zona imediat interioara, in timp ce majoritatea hotelurilor ocupa sectiunile mai recent dezvoltate in interiorul celor doua plaje. La cativa kilometri de tarm se afla o insula nelocuita cunoscuta sub numele de Insula Benidorm sau Insula Peacock (din cauza existentei anterioare a unei populatii de pauni), care ofera o piesa centrala dramatica peisajului marin.

In 1954, Pedro Zaragoza Ortis, tanarul primar de atunci al Benidormului, a creat Planul General de Ordenación (planul de construire a orasului) care asigura, printr-o formula de constructie complexa, ca fiecare cladire va avea o zona de teren liber, garantand un viitor liber de excese ale constructiilor inghesuite, asa cum se poate vedea in alte zone din Spania.

Este singurul oras din Spania care inca respecta aceasta regula rigida. Majoritatea strazilor din oras poarta numele unor locuri precum Avenida Uruguay, Avenida del Mediterráneo, Calle Pekín, etc. Avenida del Mediterráneo este un larg bulevard care traverseaza Levante si leaga orasul vechi cu Rincón. Avenida Europa traverseaza Levante in unghi drept si leaga limitele orasului de vest cu plaja Levante.

Avenida del Mediterráneo

Benidorm este conectat la linia de cale ferata FGV intre Alicante (Alacant) si Dénia. Sectiunea spre Alicante este acum transformata pentru functionarea tramvaielor, iar tramvaiele circula cel putin la fiecare jumatate de ora intre Benidorm si Alicante (vezi Tramvaiul Alicante). Trenurile circula la fiecare ora din Benidorm spre Dénia (via Altea si Calpe), facand conexiunea cu tramvaiele din statia Benidorm.

Climat

Benidorm are o clima semi arida calda, cu ierni foarte blande si veri calde. Orasul primeste precipitatii cu valori de 300 mm pe an, iar sezonul cel mai umed este toamna – mijlocul toamnei, ceea ce il impiedica sa fie clasificat drept mediteranean. Se bucura de mai mult de 3.000 de ore de soare pe an, iar temperatura medie anuala este in jur de 19-20 ° C (66-68 ° F). Temperaturile maxime tipice in timpul iernii variaza intre 16 si 22 ° C, in timp ce valorile minime variaza intre 6 si 12 ° C.

Oscilarea temperaturii este mica, fiind si mai mica in timpul verii; in timpul verii temperaturile maxime variaza in mod normal intre 28 si 32 ° C, in timp ce valorile minime sunt cuprinse intre 20 si 24 ° C. In aproape toate lunile de vara, temperaturile minime ale orasului raman peste 20 ° C (68 ° F), fenomen denumit „noaptea tropicala” de catre meteorologii spanioli.

Turism

Benidorm este popular in randul turistilor din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia si Olanda. Cresterea initiala a popularitatii Benidorm poate fi atribuita exploziei de pachete de vacanta si continua tot timpul anului, datorita vietii de noapte bogate, bazate pe concentratia centrala a barurilor si cluburilor.

Numarul mare de spectacole de cabaret gratuite, care incep in jurul orei 21:00 si continua pana la ore tarzii din noapte, face Benidorm o destinatie aparte, daca este sa-l comparam cu alte orase similare.

Autorul si jurnalistul Giles Tremlett, a identificat orasul ca locul de nastere al “turismului de pachete” in cartea Ghosts of Spain: Travels through a Country’s Hidden Past si a remarcat faptul ca orasul contrazicea notiunile conservatoare de national-catolicism, pe care generalul Franco le-a sustinut.

Accesibilitatea Benidorm catre un strat social mai larg a facut ca orasul sa devina o tinta tot atat de usoara pentru sarcasm, un exemplu fiind articolul lui Jani Allan in Sunday Times, in 1990: „In aceste zile trebuie doar sa te uiti la numarul de avioane de mare capacitate. Turistii – si ei destul de voluminosi, se indreapta catre Benidorm, si noi realizam astfel ca vacantele de tip “pachet turistic” fac distractiile la soare accesibile tuturor. ”

In anii ’80, Benidorm si-a dezvoltat o reputatie pentru turisti britanici imbibati de alcool si consumul de alcool sau droguri. Acest lucru nu s-a intamplat pe tot parcursul anului, in special in lunile de vara ale lunii Iulie si August. In anii 1980, familiile sau cuplurile evitau sa viziteze orasul.

Cu toate acestea, astazi, problema starii de ebrietate si alte astfel de probleme a disparut in mare masura, iar Benidorm s-a linistit. Acum exista o prezenta foarte buna a politiei in oras, care a imbunatatit mult siguranta si a asigurat o atmosfera buna. Viata de noapte este foarte populara si implica in principal acte de cabaret si alte activitati in baruri sau restaurante.

Orasul este acum foarte popular pentru familii. De asemenea, tot mai multi varstnici din Europa de Nord decid sa ramana acolo pe timpul iernii. Aceasta a facut ca „Benidorm” sa devina un sinonim pentru persoanele in varsta din aceste tari, asa cum se poate observa in reality-show-ul flamand “Benidorm Bastards”.

Benidorm are trei plaje majore: Playa de Levante (valenciana: Platja de Llevant), Playa de Poniente (valenciana: Platja de Ponent) si Playa de Mal Pas (valencian: Platja del Mal Pas); toate au purtat un steag albastru din 1987, standardul de calitate maxim, recunoscut de Uniunea Europeana.

Playa de Levante

Gran Hotel Bali, un hotel de patru stele situat in acest oras din 2002, este o cladire de 186 de metri inaltime si a fost cel mai inalt zgarie-nori din Spania timp de cinci ani, pana cand a fost depasit de turnurile CTBA din Madrid si cladirea Intempo , tot din Benidorm.

Evenimente si atractii

In fiecare vara, din 1959 pana in 2000, orasul a sarbatorit Festivalul International de Cantece Benidorm, un concurs de cantece in care celebritati internationale sau spaniole precum Julio Iglesias, Raphael sau Dúo Dinámico, au devenit faimoase.

Din 2010, in Iulie, Benidorm sarbatoreste un festival de muzica indie, cu grupuri de muzica nationale si internationale, numit „Benidorm Low Festival”.

In 2011, Benidorm a gazduit startul Vuelta a España, unul dintre cele trei mari tururi ale ciclismului.

Benidorm are trei parcuri tematice orientate spre familie: Terra Mítica se afla in interiorul orasului, la poalele muntelui, iar Aqualandia si Mundomar sunt situate la marginea orasului, in zona Levante. Exista o multime de lucruri de facut in Benidorm pentru toate varstele.

Cu toate atractiile familiale disponibile, Benidorm a fost descrisa ca una dintre cele mai orientate destinatii de vacanta, care se adreseaza familiilor din Spania si Europa. Un serial TV numit Benidorm a fost difuzat pe ITV (cu replici pe ITV2) in Marea Britanie. Dintre actori fac parte Jake Canuso, Steve Pemberton, Sheila Reid si comediantul Johnny Vegas. Productia celei de-a zecea serii, a inceput in Februarie 2018.

Etnii

Benidorm este unul dintre cele mai diverse orase culturale din Europa, cu o populatie mare de imigranti. In 2010, populatia era de 71.198. Aceste cifre ii descriu pe cei inregistrati ca rezidenti formali si nu sunt vizitatori pe termen lung.

0 Shares
You May Also Like