Cele mai importante motive care determină infertilitatea la femei

0 Shares
0
0
0

Infertilitatea la femei este o problemă complexă și poate avea multiple cauze. Această afecțiune afectează capacitatea unei femei de a rămâne gravidă și de a avea un copil sănătos.

  1. Probleme de ovulație

Unul dintre cele mai frecvente motive ale infertilității la femei sunt problemele legate de ovulație. Ovulația este procesul eliberării unui ovul din ovar în timpul ciclului menstrual. Dacă acest proces este afectat sau nu se produce regulat, poate fi dificilă conceperea. Cauzele problemelor de ovulație pot include sindromul ovarelor polichistice (SOP), tulburări ale glandei tiroide, stresul și anumite afecțiuni medicale. Vezi mai multe detalii despre procesul FIV.

  1. Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul (endometrul) crește în afara acestuia. Această condiție poate duce la blocarea trompelor uterine sau la leziuni ale ovarelor, ceea ce face dificilă fertilizarea oului. Endometrioza poate provoca, de asemenea, durere severă și disconfort, ceea ce poate afecta viața sexuală și, implicit, fertilitatea.

  1. Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală care poate cauza dezechilibre în nivelurile hormonale ale unei femei. Această tulburare poate provoca cicluri menstruale neregulate, infertilitate, creșterea excesivă a părului și schimbări ale greutății corporale. SOP poate afecta ovulația și poate duce la probleme de fertilitate.

  1. Anomalii ale uterului sau trompelor uterine

Anomalii congenitale ale uterului sau trompelor uterine pot interfera cu procesul de fertilizare și implantare a oului. Aceste anomalii pot include uteri cu septuri sau în formă anormală, blocarea trompelor uterine sau prezența fibroamelor uterine.

  1. Infecții pelvine sau boli cu transmitere sexuală

Infecțiile pelvine sau bolile cu transmitere sexuală (BTS) pot provoca inflamații și leziuni în zona pelviană. Aceste leziuni pot afecta trompele uterine sau alte structuri reproductive, conducând la infertilitate. Infecțiile cu clamidie și gonoreea sunt exemple de BTS care pot afecta fertilitatea.

  1. Factori de vârstă

Vârsta este un factor important în fertilitatea feminină. Orezervele de ouă ale unei femei scad odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face dificilă conceperea și crește riscul de complicații în timpul sarcinii. După vârsta de 35 de ani, fertilitatea începe să scadă semnificativ, iar riscul de sarcină ectopică și anomalii congenitale la copilul nou-născut crește.

  1. Stilul de viață și factorii de mediu

Stilul de viață și factorii de mediu pot juca, de asemenea, un rol în infertilitate. Consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea, stresul cronic și expunerea la substanțe toxice pot afecta negativ fertilitatea femeii.

  1. Alte condiții medicale

Există și alte condiții medicale care pot contribui la infertilitate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, hipotiroidismul sau hipertiroidismul și bolile autoimune.

  1. Factori emoționali și psihologici

Stresul, anxietatea și depresia pot influența hormonal și pot afecta ciclurile menstruale și ovulația, contribuind astfel la infertilitate.

  1. Factori necunoscuți

În unele cazuri, cauza infertilității rămâne necunoscută, chiar și după investigații și teste exhaustive.

Este important de menționat că infertilitatea poate fi cauzată de o combinație de factori, iar diagnosticul și tratamentul pot fi complexe. Dacă vă confruntați cu dificultăți în conceperea unui copil, este esențial să consultați un medic specialist în fertilitate. Cu ajutorul unui tratament adecvat, mulți cupluri pot depăși infertilitatea și pot deveni părinți.

 

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like