Clasificarea masinilor de gaurit speciale

0 Shares
0
0
0

In momentul in care discutam despre masini de gaurit, trebuie sa mentionam faptul ca acestea sunt destinate diferitelor operatiuni, precum burghiere, adancire, largire, lamare, alezare, zencuire sau filetare.

Referitor la masinile de gaurit, este important faptul ca acestea pot sa fie de mai multe tipuri, astfel ca avem de exemplu masina de gaurit de masa sau masina de gaurit de banc, folosita in diferitele ateliere mecanice, scularii sau ateliere de imtrebuintare.

Aceste echipamente se folosesc pentru gaurirea cu avans a pieselor mici, si de multe ori aceste masini de gaurit sunt prevazute cu un dispozitiv de avans automat.

Tot in aceasta categorie de masini de gaurit, se regasesc si masinile de gaurit orizontale, care se folosesc pentru a executa gauri adanci, si folosesc binecunoscutele burghie de tun, sau burghie pentru arborii principali. In cazul acestor masini, miscarea este executata de catre semifabricat, iar burghiul are doar avansul longitudinal.

Se pot gasi deasemenea si masini de caurit in coordonate, iar aceste masini de gaurit sunt renumite datorita faptului ca sunt masini de gaurit de mare precizie. De cele mai multe ori, acest tip de masini de gaurit se foloseste in ateliere de scularie, pentru a confectiona diferite matrite sau diferite dispozitive.

Performantele acestor masini sunt foarte mari, si se datoreaza atat rigiditatii cat si preciziei constructiei, dar si dispozitivelor optice de reglaj.

Este important de mentionat si faptul ca se pot gasi masini de gaurit vertical, care sunt ideale pentru a exegura gaurile din plin, sau gaurile existente. Referitor la aceste masini de gaurit, este important de amintit faptul ca din punct de vedere constructiv, ele pot sa fie masini de gaurit cu coloanal, sau masini de gaurit cu montant.

Masina de gaurit cu coloanal este ideala pentru acele operatiuni de gaurire a pieselor de greutate si dimensiune mica, in timp ce masina de caurit cu montant se foloseste pentru a prelucra gaurile ce au diametrul de 25.80 mm.

Tot referitor la masinile de gaurit, este important de amintit faptul ca se pot gasi si masini de gaurit speciale, acestea fiind construite pentru a prelucra gaurile din anumite semifabricate. Aici este important de amintit faptul ca forma masinii este dependenta in mod difect de configuratia semifabricatului.

Se pot gasi deasemenea si masini de gaurit cu cap revolver, care sunt ideale pentru prelucrarea pieselor de mare serie din cursul unei operatii. Aceste masini de gaurit folosesc diferite burghie de diametre diferite, care se aseaza in arborii port – scula, in ordinea in care este nevoie sa fie executate operatiunile de gaurit.

Un alt tip de masina de gaurit, este masina de gaurit multiax, care se foloseste in mod exclusiv pentru a fabrica anumite piese cu mai multe gauri, care sa fie executate concomitant. Din acest motiv, masina de gaurit este prevazuta cu unul sau cu mai multe baituri, pe care se monteaza cate un cap prevazut cu mai multe axe port burghie, acestea fiind actionate in comun prin legaturile cardanice, sau mai pot fi actionate de angrenaje de roti dintate.

Nu in ultimul rand, se mai pot gasi masini de gaurit pentru realizarea gaurilor de centrare, folosite pentru productia I nserie, sau pentru gaurirea semifabricatelor care se prelucreaza intre varfuri.

0 Shares
You May Also Like