Cum întreții parchetul din lemn masiv

0 Shares
0
0
0

Deloc complicată, întreținerea parchetului din lemn masiv reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru o utilizare îndelungată a acestuia.

Există câteva precauții care trebuie luate în calcul și unele indicații pe care ar fi bine să le respecți cu strictețe pentru a putea avea o podea din lemn masiv cu un aspect impecabil pentru perioade îndelungate, aflăm de la AlmaParchet.ro.

Întreține parchetul din lemn masiv în funcție de tipul finisajului

Modul de curățare sau de întreținere a unei podele din lemn masiv depinde de tipul finisajului pe care îl are aceasta. Parchetul poate fi uleiat, cerat sau chiar lăcuit. Pentru fiecare tip de finisaj, sunt detergenti speciali, astfel încât finisajul să-și păstreze frumusețea pentru mult timp.

Întreținerea parchetului uleiat

Podelele uleiate au nevoie de un tratament inițial, astfel încât să crească rezistența finisajului. După montare, acest parchet are nevoie de aplicarea unui strat de protecție, însă ulterior curățarea regulată poate lua forma ștergerii cu o lavetă umedă cu detergent pentru parchet uleiat, respectând direcția fibrelor de lemn.

Dacă este vorba despre o curățare temeinică necesară din cauza petelor profunde de murdărie, sau urme de uzură, este indicată aplicarea unui nou strat de ulei.

Pentru a-i reda strălucirea, la fiecare câteva luni este indicată curățarea profesională și tratarea podelei din lemn uleiat cu un strat de protecție sau un strat de ulei.

Este foarte importantă alegerea soluției de curățare (chiar dacă este profesională), aceasta să fie specială pentru parchetul finisat cu ulei, pentru a se evita ca pe suprafața lemnului să se formeze un strat greu de îndepărtat ulterior.

Întreținerea parchetului lăcuit

În cazul unui parchet din lemn masiv finisat cu lac nu mai este nevoie de întreținerea inițială a acestuia, iar curățarea și întreținerea regulată devine extrem de simplă. Stratul de lac aplicat pe lemn are rolul de a închide porii lemnului, iar apa nu poate pătrunde ușor și podeaua nu se poate păta.

După aspirare, curățarea regulată a acestui tip de parchet se face cu un produs de curățare special conceput în acest sens. Simpla curățare cu un mop cu talpă cu laveta umedă este suficientă, iar parchetul din lemn lăcuit își păstrează aspectul strălucitor pentru perioade îndelungate.

Important este, de asemenea, să fie prevenită deteriorarea unei podele din lemn de esență tare, pentru că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. O curățare și îngrijire adecvate pot ajuta la menținerea parchetului din lemn masiv în cea mai bună stare.

 

 

0 Shares
You May Also Like