Cum procedam cand este defecta turbina masinii?

0 Shares
0
0
0

Masinile aparute pe piata in ultimii ani, indiferent ca discutam despre cele cu motorizare pe benzina sau despre cele cu motorizare diesel, sunt echipate cu motoare turbo, care sunt din mai multe puncte de vedere mult mai avantajoase in comparatie cu motoarele care nu dispun de turbo.

Atunci cand turbo functioneaza perfect, soferii au parte doar de motive de bucurie, insa exista si soferi care nu sunt tocmai prieteni cu intretinerea motorului, ceea ce pentru turbosuflanta poate reprezenta o reala problema, care se poate strica.

O turbosuflanta este creata cu scopul de a functiona pe toata durata de viata a motorului, fara a fi necesar sa fie intretinuta special. Cu toate acestea, turbosuflantele se pot defecta datorita unor factori pe care ii vom enumera in randurile care urmeaza.

Nivel scazut de ulei

In momentul in care nivelul uleiului este scazut, are lor o reducere a presiunii uleiului, iar din acest motiv se produce uzura prematura sau se poate produce chiar griparea turbosuflantei.

Ulei cu impuritati

O alta posibila cauza a defectiunii turbosuflantei poate fi reprezentata de utilizarea unui ulei cu impuritati sau impropriu. Acest ulei duce la uzura prematura a componentelor turbosuflantei, dat fiind faptul ca nu are loc o lubrifiere corespunzatoare.

Motor supraturat

Atunci cand masina este condusa cu motorul supraturat pentru o perioada de timp indelungata, turbosuflanta este afectata, iar durata de viata a acesteia scade semnificativ. Soferii care au obiceiul de a conduce masina cu motorul la turatii extreme, au sanse foarte mari sa caute turbosuflante second hand sau sa opteze pentru reconditionare turbina Cluj Napoca.

Motor sub turat

In momentul in care masina este condusa cu motorul subturat, se depune calamina si funingine, iar din acest motiv, va avea loc blocarea partiala sau totala a paletelor turbosuflantei cu geometrie variabila.

Acestia sunt asadar, cativa factori care pot duce in cele din urma la defectarea turbinei, iar o asemenea defectiune cu siguranta nu este una ieftina. Masinile insa, transmit diferite semnale atunci cand exista diferite probleme ale acestei componente.

De exemplu, in momentul in care turbina are o defectiune, indiferent de cauza acesteia, se va aprinde senzorul motorului in bord. Acest lucru trebuie sa va determine sa mergeti cat mai repede cu masina in service.

De-asemenea, se poate verifica fumul scos pe evacuare, sau consumul crescut si lipsa puterii masinii, sunt alti factori care indica faptul ca turbina masinii are o problema, si ca este necesara o vizita cu masina in service.

Mergand cu masina in service, specialistii vor vedea daca 100% aceasta este problema, iar ulterior va pot recomanda cea mai buna solutie. De exemplu, la recomandarea specialistilor de la service, puteti alege sa va indreptati atentia spre o turbosuflanta noua, dar care cu siguranta costa multi bani.

Va puteti indrepta atentia de-asemenea spre o turbosuflanta second hand, care insa costa mult mai putin decat o turbosuflanta noua, aici insa va asumati un risc pentru ca o piesa second hand, nu puteti sti daca va tine 10 ani sau doua zile.

O alta solutie ar fi aceea de a opta pentru reconditionarea turbinei. Aceasta solutie poate fi mai ieftina si decat cumpararea unei turbine second hand, si cu siguranta este o solutie mai ieftina decat o turbina noua.

O solutie foarte buna ar fi aceea de a achizitionar o piesa second hand care sa fie montata cat mai repede pe masina, iar ulterior sa reconditionati piesa defecta. In acest fel veti cheltui mai multi bani, dar pentru orice eventualitate, veti avea o turbina de schimb in cazul in care peste ceva timp, componenta second hand se va defecta. Aceasta ar fi intr-adevar o solutie foarte buna.

0 Shares
You May Also Like