Care sunt componentele aerului conditionat auto?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, sistemul de aer conditionat al unui autoturism a evoluat extrem de mult. De la aerul conditionat simplu s-a ajuns la sistemul climatronic. Ca sa putem intelege mai bine cum functioneaza sistemul de aer conditionat al unui autoturism trebuie sa stim care sunt componentele principale ale acestuia, si putem si via Soft-auto.ro.

Compresorul este un fel de pompa care creste presiunea agentului de racire de la 6 la 25 bar in cazul unei functionari corecte. Exista in mare 2 tipuri de compresoare cu bobina sau cu ventil. Compresorul se cupleaza la cerere pentru a nu consuma inutil combustibil. Primele cele cu bobina au de obicei probleme la ambreajul care se schimba de obicei separat.

Cele cu ventil sunt instalate pe masini dupa anul 2004, la acestea defectandu-se mai ales ventilul. In general aceste compresoare se schimba cu totul cand se strica, pretul fiind de circa 2000 de lei. O a doua componenta este calculatorul la majoritatea modelelor fiind un calculator separat la fel ca pentru airbag sau ABS. Radiatorul condensator are un rol foarte important cel de a raci foarte bine.

Acesta se afla intre bara din nfata si radiatorul motorului. Acest radiator se sparge foarte des deoarece este primul radiator fiind lovit de impuritatile de pe drum. La o spalatorie auto este recomandata spalarea acestuia din cand in cand. Senzorul de presiune al AC este un senzor de presiune care se gaseste dupa condensator.

Acest senzor simte daca este agent de racire in instalatie, putand sa comande sau nu compresorul. Evaporatorul reprezinta un radiator care se afla sub bordul masinii si care este cel ce se raceste efectiv, prin el trecand aerul tras de ventilator racind astfel habitaclul.

Filtru uscator sau dezumidificator este instalat pe instalatia de ac. Acesta scoate practic umiditatea din instalatie pentru a proteja compresorul si tot el dezabureste rapid parbrizul. Acesta trebuie schimbat la fiecare interventie asupra sistemului, sau macar la 2 ani.

O componenta importanta este si valva de expansiune. Aceasta este o valva care face trecerea agentului de racire din stare lichida in stare gazoasa. Filtrul de habitaclu are grija ca aerul care intra in masina sa fie cat mai curat. Daca acest filtru este imbacsit, atunci ventilatorul nu mai are putere sa traga aer si deci sistemul de aer conditionat nu mai da randament.

Ventilatorul de habitaclu este cel a carui intensitate poate sa fie reglata de la bord asigurand ventilatia in habitaclu. Daca nu va mai functiona bineinteles ca nu veti mai avea racoare in masina. Ventilatorul condensatorului este de asemenea important deoarece trebuie sa raceasca condensatorul.

Masinile mai noi au de obicei doua asemenea ventilatoare, care produc racirea condensatorului. Daca acestea nu pornesc inseamna ca e o problema pe sistem si trebuie verificata. Daca porneste in schimb doar un ventilator iarasi este o problema, sistemul nefunctionand in parametrii ok si trebuie remediata acesta problema.

Acestea sunt practic componentele principale ale sistemului de aer conditionat al unui autoturism. Fara doar unul dintre acestea, sistemul nu va functiona corect, sau chiar deloc.

0 Shares
You May Also Like