Tot ce trebuie sa stii despre procesorul unui laptop – core-uri, hyperthreading si frecventa

0 Shares
0
0
0

Cand cititi despre orice model de CPU individual, veti vedea ca, la fel ca laptopul pe care il doteaza, are un set complet de specificatii. Vrei tastatura laptop Acer? Acceseaza Mentor-Market.ro! Cele mai importante specificatii sunt urmatoarele:

  • Miezurile/core-urile: In cadrul unui procesor, un Core este capabil sa lucreze la o singura sarcina discreta, in timp ce celalalt nucleu, face altceva. Cele mai multe procesoare laptop au doua nuclee, dar unele dintre modelele cu performante superioare au patru nuclee.
  • Hyper-Threading: Un proces in care CPU-ul imparte fiecare nucleu fizic in nuclee virtuale numite fire de executie. Majoritatea procesoarelor Intel dual-core utilizeaza hiper-threading pentru a furniza patru fire.
  • Viteza ceasului: Masurata in gigahertzi, acesta este numarul de cicluri pe secunda pe care CPU-ul le poate executa. Un numar mai mare este mai bun, dar acesta este departe de singurul factor important ce poate determina viteza procesorului
  • Turbo Boost: Ridica temporar viteza ceasului de la frecventa de baza la cea mai mare frecventa suportata, pentru a termina o sarcina mai repede. Cele mai multe procesoare Core i5 si i7 au aceasta caracteristica, dar modelele Core i3 nu o au.

Frecventa implicita este listata ca “frecventa de baza a procesorului”, in timp ce cea mai mare frecventa este mentionata ca “frecventa maxima turbo”.

  • Cache: O cantitate mica de memorie RAM care este implementata direct in CPU, memoria cache stocand frecvent informatii pentru a accelera sarcini repetitive. Majoritatea procesoarelor au intre 1 si 4 MB de memorie cache.
  • TDP (proiectarea de putere termica/thermal design power): cantitatea de watti utilizata de CPU. Mai multi watti inseamna o performanta mai buna, dar temperaturi mai ridicate si un consum mai mare de energie.
  • VPro: o functie de gestionare la distanta incorporata, conceputa pentru departamentele IT ale companiei. Multe laptop-uri de afaceri au CPU-uri cu vPro, dar sistemele de consum nu.

Generatii.

La fiecare 12 pana la 18 luni, Intel lanseaza o noua generatie de procesoare, care este intotdeauna un pic mai rapida si mai eficienta din punct de vedere energetic decat predecesoarea sa. Din nefericire, nu fiecare linie de procesoare a fost mutata in noua arhitectura in acelasi timp.

In timp ce Intel a lansat unele CPU-uri Kaby Lake U si Y, in Septembrie, producatorul de chip-uri a debutat doar restul gamei de generatie 7 la inceputul lunii Ianuarie 2017. Kaby Lake va fi un upgrade pentru laptop-uri de afaceri, laptop-uri de jocuri si orice laptop cu CPU quad-core. Va intra pe piata in primele cateva luni ale anului 2017.

Odata la fiecare doua sau trei generatii, Intel schimba procesul de fabricatie al procesoarelor, fapt care permite companiei sa potriveasca mai multi tranzistori intr-un spatiu mai mic in timpul procesului de fabricatie, oferind performante mai mari la aceleasi TDP-uri.

Aceasta dimensiune a procesului de fabricare este masurata in nanometri, iar cea mai mica este intotdeauna mai buna.

Liniile de procesoare (de la cele mai puternice la cele mai putin puternice).

Alegerea liniei de procesor principale este mult mai importanta decat alegerea intre Core i5 si Core i3, de exemplu. Intel are patru linii principale, fiecare dintre ele avand setul propriu de Core i3s, i5s si i7s. Fiecare linie are un TDP diferit (putere termica de proiectare), variind de la 4,5 wati in seria Y pana la 45 de wati pentru o serie HQ.

Un TDP mai mare inseamna o prelucrare mai rapida, dar o utilizare mai mare a caldurii si a energiei. Cu toate acestea, doar pentru ca un procesor are un TDP cu adevarat scazut, asta nu inseamna ca laptopurile care il folosesc vor avea o durata mai lunga de viata a bateriei.

De exemplu, multe sisteme pe care le-am testat cu procesoare de 4,5 wati au avut o durata de viata mai scazuta a bateriei decat altele mult mai performante, deoarece aveau si baterii cu capacitate redusa sau ecrane de dimensiuni mari.

0 Shares
You May Also Like