Cum sa alegi corect lumina din casa ta?

0 Shares
0
0
0

Din fericire pentru noi, tehnologia sistemelor si a corpurilor de iluminat din zilele noastre ne pune la dispozitie o gama foarte variata de produse care vin sub diverse forme, modele si temperaturi de culoare, astfel incat fiecare dintre noi sa gaseasca  acel ,,ceva” care sa se potriveasca perfect cu dorintele sale.

Bineinteles, alegerea corpurilor de iluminat tine de mai multe aspecte si este direct legata atat de designul general al casei, cat si de activitatea desfasurata in fiecare camera si de personalitatea pe care dorim sa o oferim fiecarui coltisor al casei.

In mod evident, indiferent de forma, culoare sau dulie  este ideal sa optezi pentru becuri LED, cu toti fiind constienti de multiplele atuuri pe care acestea la au in fata celorlalte tipuri de becuri existente.

Inainte de alegerea unui model de bec LED, trebuie sa tinem cont de specificatiile fiecarei camere in care il vom folosi si de nuantele dominante din camera si de pe pereti.

Bineinteles, in ziua de astazi toata lumea stie de existenta variantelor de lumina calda sau lumina rece, insa, nu intotdeauna, poti stii cu siguranta si ce gen de bec si ce temperatura de culoare a luminii, se potriveste nevoilor tale.

De exemplu, daca doriti sa aveti o claritate mai buna, este ideal sa alegeti lumina rece care desi este mai clara este si mai daunatoare ochilor, aceasta fiind potrivita mai mult pentru camerele de genul  bucatariei, a baii, in birou , sau mai bine zis in zonele sau camerele in care este nevoie de  o atentie  sporita la detalii.

Utilizand lumina rece serotonina se va produce mai mult, iar noi devenim astfel mai dinamici, mai concentrati si vom avea mai multa energie.

Desi lumina calda este mai difuza, este mult mai odihnitoare pentru ochiul uman, astfel incat, in general, o astfel de lumina se foloseste in sufragerie, in dormitor, pe hol si in zonele unde ne dorim o clipa de relaxare.

Bineinteles, exista si varianta de alb neutru care se pare ca ar fi cea mai potrivita pentru zonele in care dorim sa ne facem un coltisor pentru citit si pentru sala de mese, unde sunt ideale tonuri blande pana la neutre pentru a nu fi nici prea stralucitoare nici prea difuza lumina, in momentul unei cine, in timpul unui pranz cu prietenii sau  pe durata unei mese festive.

Lumina naturala , albul neutru, este lumina cu temperatura de culoare a soarelui, exact asa cum il percepe omul, astfel incat, acest tip de lumina este cel mai putin daunatoare privirii, iar modele de becuri cu acest gen de lumina sunt, din pacate, cel mai rar utilizat sistem de iluminat.

In final ne intrebam oare ce schema de iluminat este pana la urma, cea mai potrivita pentru casa noastra, insa nu trebuie sa uitam niciodata ca indiferent de recomandari si de regulile nescrise, acest aspect tine cont in primul rand, de gusturile fiecarui om.

Una dintre cele mai simple metode de a rezolva aceasta dilema, este sa alegem o temperatura de culoare care sa ne placa pur si simplu si sa alegem toate becurile in aceeasi nuanta, in intreaga casa. In acest mod se evita orice variatie de culoare care sa devina suparatoare atat pentru ochii  cat si pentru gustul locuitorilor din casa.

0 Shares
You May Also Like