Cum sa iti calculezi greutatea ideala?

0 Shares
0
0
0

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost obsedati de corpul lor. Si cu totii am dori sa schimbam ceva in legatura cu greutatea noastra corporala.

Am vrea sa scapam de cateva kile sau daca suntem prea slabi, sa le punem. Dar care este greutatea ideala a corpului tau? Dr Calu te va ajuta sa iti afli telul.

Cum te cantaresti? Greutatea corporala variaza in cursul unei zile deoarece continutul de apa in organism nu e constant. El fiind influentat de activitati precum ingestia de lichide, mictiunea, traspiratia si exercitiul fizic.

De aceea, unii sportivi profesionisti se dezhidrateaza pentru a putea intra intr-o categorie inferioara de greutate. Prin urmare este recomandat sa iti alegi un loc, o zi pe saptamana la o anumita ora si apoi in fiecare saptamana sa te cantaresti in acel loc, in acea zi si la acea ora. Este important sa nu te cantaresti zilnic.

Cum calculezi? Greutatea corporala ideala a fost initial introdusa de Devine in 1974 pentru a se putea estima efectul medicamentelor la pacientii obezi. Cercetarile au dovedit ca formula lui este utila si a fost introdusa in pachetele de asigurari de sanatate si este cea mai frecvent intalnita metoda de a calcula greutatea ideala.

Alte formule folosite sunt indexul de masa corporala (IMC) si formula Hamwi. IMC nu calculeaza perfect deoarece nu indica cat procentaj din greutatea corporala este grasime si cat este masa musculara.  De aceea, rezultatele atletilor ii pot indica fiind suprapomderali cand in realitate sunt sanatosi.  Aparate precum absorptiometrul cu raza X de energie duala (DXA) poate masura precis procentajul si greutatea (grasime, muschi, os) intr-un corp

Formula Devine pentru femei: 45.5 kg + 2.3 kg *( inaltimea in centimetrii – 152)
Formula Devine pentru barbati: 50 kg + 2.3 kg * (inaltimea in centimetrii – 152)

Formula Hamwi pentru femei: 45 kg + 2.3 kg * (inaltimea in centimetrii – 152)
Formula Hamwi pentru barbati: 48 kg + 2.7 kg * (inaltimea in centimetrii – 152)

BMI = greutatea in kg / inaltimea in centimetrii * inaltimea in centimetrii

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca BMI sa se claseze intre 18.5 – 25 atat pentru barbati cat si pentru femei.

Un alt aspect important il reprezinta raportul talia-sold, care este folosit ca masurator al sanatatii si predispunerea la risc pt anumite boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet tip II si infertilitate.

Din cele mai vechi timpuri, femeile cu solduri late si talii mici au fost intotdeauna percepute ca fiind mai atractive si mai fertile (soldurile inguste predispuneau la complicatii in timpul sarcinilor), iar pe parcursul timpului au fost introduse corsete care sa mimeze acest aspect.

Astfel un raport marimii taliei exprimat in centimetrii si al soldurilor exprimat in centimetrii <0.8 pentru femei si <0.9 pentru barbatii este considerat ca a fi normal. Idealul pentru frumusete feminina este <0.7 pentru femei si 0.8 pentru barbati.

Avand toate acestea in vedere, este bine de amintit ca frumusetea este in ochiul privitorului fiind o calitate subiectiva ce nu poate fi masurata sau comparata. Atata timp cat greutatea ta nu prezinta un risc de sanatate, tot ce conteaza este sa te simti bine in pielea ta.

0 Shares
You May Also Like