Curățarea Corectă a Urechilor: Ghid Detaliat

0 Shares
0
0
0

Curățarea urechilor este o parte importantă a igienei personale, dar trebuie să fie făcută cu grijă pentru a preveni vătămarea canalului auditiv sau a timpanului.

Pasul 1: Pregătirea pentru Curățare

Înainte de a începe procesul de curățare a urechilor, asigurați-vă că aveți tot ce aveți nevoie:

 • Apă caldă: Veți avea nevoie de apă caldă pentru a înmuia ceara din urechi.
 • Stropitoare sau ser fiziologic: Pentru a înmuia și a spăla ceara acumulată în urechi.
 • Burete sau cârpă moale: Pentru a șterge ușor urechea după curățare.
 • Picături pentru urechi: Dacă aveți prea multă ceară sau alte probleme ale urechilor, puteți folosi picături speciale pentru a le trata.

Pasul 2: Înmuiați Ceara

Înainte de a începe curățarea efectivă, înmuiați ceara acumulată în urechi. Aveți două opțiuni pentru acest lucru:

 • Folosiți stropitoare cu apă caldă: Încălziți puțin apă la temperatura corpului și umpleți stropitoarea. Înclinați capul astfel încât urechea să fie orientată în jos, apoi turnați ușor apă călduță în ureche și mențineți-o timp de 15-30 de secunde pentru a înmuia ceara. Acest lucru ar trebui să facă ceara mai ușor de îndepărtat.
 • Folosiți ser fiziologic: Puteți cumpăra ser fiziologic din farmacii pentru curățare urechi sau să-l pregătiți acasă (o soluție salină ușor sărată). Folosiți o stropitoare pentru a picura serul fiziologic în ureche și mențineți-l timp de câteva minute pentru a înmuia ceara.

Pasul 3: Curățarea Urechii cu Delicatețe

După ce ceara este înmuiată, puteți începe curățarea efectivă a urechii. Este important să fiți delicat și să evitați introducerea obiectelor în ureche, deoarece acest lucru poate provoca leziuni sau deteriorarea timpanului. Iată cum să procedați:

 • Folosiți o cârpă sau un burete moale: Înmuiați un burete sau o cârpă moale în apă caldă și curățați cu atenție pavilionul urechii și zona exterioară a canalului auditiv. Nu încercați să intrați prea adânc în ureche.
 • Utilizați vârful degetului: Dacă simțiți că este necesar să curățați canalul auditiv, utilizați vârful degetului arătător. Nu introduceți degetul prea adânc în ureche; curățați doar partea vizibilă a canalului auditiv.
 • Evitați bețișoarele de urechi: Bețișoarele de urechi pot împinge ceara mai adânc în ureche și pot deteriora timpanul. Evitați să le folosiți pentru a curăța urechile.

Pasul 4: Evitați Greșelile Comune

Pentru a vă asigura că curățarea urechilor este corectă, evitați următoarele greșeli comune:

 • Nu introduceți obiecte ascuțite sau rigide în ureche. Acest lucru poate duce la leziuni grave.
 • Nu folosiți picături pentru urechi dacă aveți o infecție urechiană. Consultați întotdeauna un medic înainte de a folosi orice produs pentru urechi dacă aveți o problemă medicală.

Pasul 5: Consultați un Medic

Dacă aveți probleme persistente cu urechile, cum ar fi durere, pierdere a auzului sau scurgeri, sau dacă simțiți că aveți o cantitate excesivă de ceară care nu poate fi îndepărtată cu ușurință, consultați un medic sau un specialist ORL. Aceștia pot evalua și trata orice probleme medicale existente.

Curățarea urechilor trebuie efectuată cu atenție și delicat. Evitați introducerea obiectelor străine în urechi și utilizați metode sigure și non-invazive pentru a menține igiena urechilor. Dacă aveți orice îngrijorare cu privire la urechi sau experimentați simptome neobișnuite, nu ezitați să căutați sfat medical de la un profesionist calificat.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like