De cate tipuri sunt coroanele dentare?

0 Shares
0
0
0

Coroanele dentare au fost mult timp o solutie pentru a restabili aspectul si functia unui dinte deteriorat. Aceste capace in forma de dinti va ajuta sa va refaceti dintii si va imbunatatiti zambetul.

Cand medicul dentist va sugereaza ca aveti nevoie de o coroana dentara, va pot veni doua intrebari in minte: “Ce tip de coroana dentara este cel mai potrivit pentru mine?” in timp ce a doua intrebare este “Care este costul acesteia?”.

Un lucru este cat se poate de clar, si anume ca preturile pe care pacientii le pot plati pentru a beneficia de coroane dentare, difera de la un cabinet stomatologic la altul, insa in ceea ce priveste tipurile de corane dentare existente, acestea sunt aceleasi.

In randurile care urmeaza puteti afla informatii atat despre tipuri de coroane dentare, cat si alte informatii care va pot fi de mare folos (informatii legate de acest subiect, in mod evident).

Inainte de a discuta insa despre ce tipuri de coroane dentare exista, cu siguranta trebuie sa stiti cand aveti nevoie de o coroana dentara. Asadar, cele mai frecvente motive datorita carora se impune o coroana dentara sunt urmatoarele:

  • Un dinte slabit dupa carie sau cavitate severa.
  • Pentru a acoperi un implant.
  • Pentru a inlocui o umplutura mare.
  • Un dinte natural care este deteriorat sau crapat.
  • Un dinte care a suferit un canal radicular (in special dintii posteriori).
  • Pentru a va alinia muscatura.
  • In scopuri estetice: pentru a obtine un zambet mai frumos, niveland dimensiunea, forma si culoarea dintilor.

Ce implica obtinerea unei coroane?

In majoritatea cazurilor, daca aveti nevoie de o coroana personalizata, fiti gata sa va vizitati dentistul de cateva ori. In general, obtinerea unei coroane implica urmatorii pasi:

Medicul dentist va va pregati dintele, ceea ce poate implica doar indepartarea cariilor, a canalului radicular sau a ambelor.

Dentistul ia o matrita astfel incat coroana sa se potriveasca exact cu forma dintelui.

O restaurare temporara este utilizata pentru a proteja dintele pana cand coroana este gata. Ar trebui sa aveti grija deosebita de acest capac temporar si sa evitati consumul de alimente dure sau lipicioase pentru a preveni craparea acestuia.

Dupa aproximativ o saptamana, medicul dentist va avea coroana pregatita.

Ce tip de coroana dentara ar trebui sa aleg? 5 tipuri principale

Cand aveti nevoie de o coroana, incepeti imediat sa va ganditi la tipurile de coroane dentare si la cost. Acest lucru se datoreaza faptului ca astazi exista multe tipuri diferite de coroane care variaza in functie de materiale, costuri, proceduri si nevoile pacientilor. Principalele tipuri de coroane utilizate in stomatologie includ:

  1. Toate coroanele de portelan

Acesta este cu siguranta cel mai popular tip de coroana folosit in zilele noastre. Sunt realizate in intregime din material de portelan. Coroanele din portelan sau ceramica ofera cel mai bun si mai natural aspect. Se potrivesc cu dintii din jur in forma, dimensiune si culoare.

Coroanele dentare din portelan reprezinta cea mai buna optiune in ceea ce priveste restaurarea dintilor frontali. Sunt biocompatibile, ceea ce inseamna ca nu se foloseste metal pentru fabricarea lor, deci nu sunt toxice.

Ca dezavantaje merita sa amintim sa nu pot sa reziste la fel de mult timp ca si coroanele dentare metalice. Coroanele din portelan pot rezista mult timp, dar trebuie sa fie bine ingrijite. Acestea pot fi mai costisitoare decat alte tipuri de coroane, cum ar fi coroanele metalice.

  1. Coroane din portelan topit cu metal (PFM)

Coroanele din portelan topit cu metal (PFM) sunt un alt tip de coroane dentare utilizate pe scara larga. Acestea ofera atat rezistenta (datorita structurii metalice), cat si estetica (datorita stratului de portelan care acopera capacul). Sunt mai putin costisitoare decat toate coroanele din portelan, iar din acest motiv sunt o optiune pentru cei care au un buget redus.

Ca dezavantaj merita sa amintim faptul ca metalul din aceste coroane poate provoca o linie gri la nivelul gingiei. Este posibil sa nu dea aspectul 100% estetic pe care il ofera toate coroanele din portelan.

  1. Coroane de zirconiu

Zirconiul este un material relativ nou care combina rezistenta metalului cu estetica coroanelor de portelan. Coroanele cu zirconiu translucid ridicat si zirconia stratificata au devenit o alegere mai populara in ultima vreme.

Este firesc acest lucru din moment ce din punct de vedere estetic sunt impecabile, sunt puternice si rezista foarte mult in timp, sunt mai putin susceptibile sa se uzeze in comparatie cu celelalte coroane, dar sunt biocompatibile si este foarte putin probabil sa provoace reactii alergice.

Exista de-asemenea coroane dentare din aur si coroane dentare disilicate de litiu (coranele E-MAX), care sunt cele mai noi de pe piata, care arata grozav si sunt foarte rezistente si puternice.

Cu toate acestea insa, in clipa de fata cele mai populare sunt coroanele din zirconiu si coroanele din portelan. Cel mai bune ar fi sa discutati cu medicul dentist despre tipuri de coroane, pentru ca doar el va poate spune care vi se potriveste cel mai bine.

0 Shares
You May Also Like