Dezvoltarea piciorului copilului si importanta pantofilor potriviti

0 Shares
0
0
0

Alegerea pantofilor potriviti pentru un copil este extrem de importanta pentru dezvoltarea piciorusului. Pantofii necorespunzatori pot impiedica dezvoltarea si miscarea naturala in timpul mersului si pot duce la probleme grave ale picioarelor, probleme care il vor urmari toata viata pe copil.

Primii pantofi

Nu exista o varsta specifica la care ar trebui cumparati primii pantofi ai unui copil, acest lucru fiind conditionat doar de stadiul lui de dezvoltare. Exista doua tipuri de pantofi pentru copii, si anume premergatorii si mergatorii.

Premergatorii se pot clasifica si ei in pantofiori pentru un bebe care se taraste, sau pentru un bebe care paseste. In ambele etape copilul trebuie sa se simta confortabil si increzator pentru a-si dezvolta abilitatile necesare primilor pasi facuti de unul singur, si anume coordonarea si echilibrul.

Care este rostul premergatorilor

Bebelusii au picioarele formate in mare parte din cartilagii si tesut adipos. Oasele nu sunt inca bine formate, iar curbura talpii se va contura abia in jurul varstei de patru ani. Talpile bebelusilor sunt adevarate pernute de grasime, ele prelunad astfel socurile din timpul mersului. Aceste pernute se retrag treptat facad loc dezvoltarii oaselor si a formei finale a piciorului. Echiparea necorespunzatoare a unui bebelus cu incaltari nepotrivite poate afecta dezvoltara picioarelor.

Premergatorii sunt pantofi cu talpa moale si foarte flexibila, special conceputa pentru a nu restrictiona miscarile copilului care se va simti confortabil in orice pozitie. Majoritatea premergatorilor au un varf de cauciuc ridicat si in partile laterale pentru protectie.

Pantofii pentru primii pasi si mers

La primii pasi se poate observa ca exista un spatiu mare intre picioare. Copilul paseste cu picioarele rigide, genunchii absorbind foarte putin din soc, iar uneori paseste pe varfuri. Pe masura ce invata sa isi coordoneze miscarile si sa iti tina echilibrul, copilul va pasi tot mai increzator si va incepe sa mearga singur.

Cand a ajuns la mersul sigur, copilul este deja capabil sa isi controleze miscarile mult mai bine, incepe sa indoaie genunchii, nu mai paseste pe varfuri si talpile sunt mult mai apropiate. Totodata, el are un control mai bun al vitezei si al directiei.

In aceasta perioada are nevoie de pantofiori confortabili care sa nu ii inhibe dezvoltarea, miscarile si increderea. El are nevoie de sprijin si stabilitate in picioare. De aceea, pantofii pentru mers au talpa mai plata si mai dura decat premergatorii. In aceasta etapa, o pereche de pantofi Cristina ii va fi de mare ajutor micutului tau.

Urmatorii pantofi

Dupa ce copilul a invatat sa mearga bine, miscarile lui devin tot mai rafinate si procesul de perfectionare continua pana in jurul varstei de doi ani. De acum copilul poate sa alerge in lateral, cu viteza si chiar sa faca salturi, devenind de neoprit!

Este capabil sa isi flexeze mai mult soldurile, genunchii si gleznele si are nevoie de pantofi care sa ii sustina foarte bine piciorul si sa il protejeze. Talpa trebuie sa fie rezistenta si, totodata, flexibila si antiderapanta. Incaltamintea trebuie sa permita piciorului sa respire si sa se miste cat mai natural si, desigur, sa fie intotdeauna masura potrivita.

0 Shares
You May Also Like