Ghid pentru achiziționarea unui ceas

0 Shares
0
0
0

Acest articol a fost creat pentru a ajuta cititorii care sunt începători în ceea ce privește ceasurile și au nevoie de asistență pentru a stabili bazele necesare în alegerea unui ceas.

 

Cuarț versus mecanic

Alegerea dintre un ceas „cuarț” sau „mecanic” este unul dintre primele considerente atunci când achiziționezi un ceas de mână de calitate.

Ceasurile cu quartz sunt adesea accesibile, simplu de reparat și foarte precise. Acestea funcționează pe baterie; o baterie cu litiu cu o durată lungă de viață durează aproximativ trei ani.

 

Ceasurile mecanice sunt adesea mai costisitoare decât cele cu quartz și marea majoritate a ceasurilor contemporane sunt destul de exacte. Puterea este derivată dintr-un arc principal care este înfășurat manual sau automat de un rotor care oscilează ca răspuns la mișcarea încheieturii mâinii, care înfășoară arcul principal.

Spre deosebire de cuarț, puterea de rezervă este adesea suficientă doar pentru câteva zile, așa că dacă ceasul este lăsat nesupravegheat, acesta trebuie resetat și bobinat. Costul întreținerii unui ceas mecanic este mai mare decât cel al unui ceas cu quartz, deși nu este nerezonabil, având în vedere intervalul de timp dintre întreținere. Acest tip de ceas este precis, clasic și rafinat, precum ceasul automatic Seiko SNK807K2 .

 

Atunci când alegi un ceas, carcasa este de cea mai mare importanță. Materialul, forma și dimensiunea sunt toate considerații importante.

Majoritatea ceasurilor sunt circulare, așa că nu poți greși cu această alegere. Cele mai comune forme alternative de carcasă includ ceasuri dreptunghiulare, pătrate, ovale, octogonale.

 

Deoarece încheieturile fiecăruia sunt diferite, diametrul carcasei unui ceas este destul de semnificativ; Multe ceasuri de epocă (vechime de cel puțin 25 de ani) au dimensiuni substanțial mai mici decât majoritatea ceasurilor contemporane. Diametrul ceasului nu afectează doar aspectul său general, ci și confortul. Dacă achiziționezi un ceas care este excesiv de mare, ar putea fi destul de neplăcut de purtat.

Materialul este un alt aspect esențial atunci când cumperi un ceas. Cele mai frecvente materiale ale carcasei sunt oțelul inoxidabil, ceramica, titanul, aurul și platina. Oțelul inoxidabil este cel mai răspândit și poate cel mai bun metal pentru ceasuri din punct de vedere al calității, costurilor și valorii. De obicei, oțelul inoxidabil 316L este folosit pentru carcasele ceasurilor, deși Rolex și alți câțiva producători utilizează oțel inoxidabil 904L, care este mai premium și mai rezistent la intemperii.

Titanul și ceramica sunt ambele foarte ușoare, dar ceramica are avantajul suplimentar de a fi extrem de rezistentă la zgârieturi. Cu toate acestea, ceramica este fragilă și se poate rupe dacă cade, în timp ce titanul nu are un astfel de dezavantaj.

Titanul și oțelul nu sunt în mod natural rezistente la zgârieturi, dar prin utilizarea metodelor de întărire și a acoperirilor dure, cum ar fi PVD/DLC (de obicei, negru sau gri), titanul și oțelul pot deveni foarte rezistente.

Aurul (care vine adesea în nuanțe de alb, galben și roz) și platina oferă cea mai mare strălucire, dar sunt și cele mai costisitoare și mai grele materiale ale carcasei, ca să nu mai vorbim de extrem de scumpe și de voluminoase.

 

Tipul de sticlă

Cele mai răspândite trei soiuri de sticlă la ceasuri sunt plexiglas (acrilic), cristalul mineral și cristalul de safir. Cristalele de safir sunt cea mai valoroasă formă de cristal, deoarece sunt foarte transparente și aproape complet rezistente la zgârieturi.

Este optim ca ceasul să aibă una sau două straturi antireflex (în interior și în exterior). Unele companii renunță la tratamentul anti-orbire sau efectuează o muncă slabă. Când comparăm un ceas cu și fără un tratament antiorbire într-o zi însorită, utilitatea unui strat antireflex devine imediat evidentă.

 

Curea sau brățară

Există o mulțime de opțiuni excelente pentru curele și brățări. Curele din piele de vițel, piele de aligator, piele de căprioară, piele antică, cauciuc, pânză și metal. Este convenabil să ai multe curele sau o curea și o brățară, astfel încât să le poți schimba pentru diverse ținute sau evenimente.

 

0 Shares
You May Also Like