Grătar electric: cum să îl folosești corect și eficient în bucătăria ta

0 Shares
0
0
0

Un grătar electric este un asistent de încredere pentru gospodinele exemplare, adeptele unei diete sănătoase și toți ceilalți bucătari care ar dori să-și diversifice dieta zilnică. Dar pentru ca aparatul să se ridice cu adevărat la înălțimea așteptărilor, mai întâi trebuie să înveți cum să-l alegi și cum să-l folosești corect. 

Din punct de vedere structural, acesta este un dispozitiv destul de simplu pentru gătirea cărnii, legumelor, cărnii de pasăre și a peștelui la grătar. Este alcătuit din panouri cu înveliș antiaderent, sub care sunt amplasate elementele de încălzire. Toată funcționalitatea este ascunsă într-o carcasă din plastic sau metal, care împiedică eliberarea căldurii în aer.

Pe panoul de control există butoane pentru reglarea intensității încălzirii, un cronometru electronic sau mecanic și totul depinde de model. Grătarele electrice moderne au afișaje digitale pentru selectarea unui program care îți permite să gătești orice fel de mâncare.

Un mare plus al unui grătar electric este absența flăcării deschise. Este alimentat de electricitate și, prin urmare, este absolut sigur de utilizat. Unele dispozitive se deschid la 180 de grade, ceea ce le face și mai ușor de utilizat.

Grătar electric – Avantaje

Grătarul electric îți oferă multe avantaje:

Poți găti fără ulei: Chiar dacă nu urmărești conținutul de calorii al alimentelor, reducerea cantității de ulei din dietă îți va face bine.

  • Ușurință de operare: Chiar și gospodinele fără experiență pot găti delicios.
  • Viteza de gătire: În funcție de putere, este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a găti fileul de pui.
  • Păstrarea proprietăților utile ale ingredientelor: Datorită tratamentului termic minim, grătarul electric reține toate vitaminele, precum și suculența produselor.
  • Practicitate: Unele modele funcționează aproape silențios și nu răspândesc mirosuri în jurul bucătăriei.

Gătit Sănătos și Rapid cu Grătar Electric - Bucură-te de Delicii Culinare Fără Efort

Suprafața de lucru

Acesta este principalul element structural și nu trebuie să existe umflături, zgârieturi și alte daune. Practic, panourile sunt din metal și au un strat antiaderent. Aceasta este o opțiune importantă, deoarece simplifică întreținerea grătarului electric și previne arderea alimentelor. Dar trebuie înțeles că învelișul antiaderent necesită o utilizare atentă: nu îl poți zgâria cu o furculiță, un cuțit sau o perie metalică. În caz contrar, va apărea rugina.

Când cumperi un dispozitiv, acordă atenție modelelor cu suprafață de lucru detașabilă. Imediat după gătire, o poți îndepărta și spăla în apă caldă, fără să aștepți să se răcească și să se lipească de ea reziduurile alimentare.

Dacă alegi un grătar profesional, acesta poate avea mai multe suprafețe de lucru. Poate avea  un aspect diferit (pentru a găti orice fel de mâncare), dar scopul principal este îngrijirea simplă.

Cerințe de siguranță

Instalează întotdeauna grătarul electric astfel încât să fie suficient de departe de obiecte combustibile sau ușor inflamabile. Fiecare grătar are nevoie, de asemenea, de un suport sigur, astfel încât să nu se răstoarne. Cel mai bine este să-l așezi întotdeauna pe o suprafață neinflamabilă.

Protejează sistemul electric și grătarul de apă. Grătarele umede (care au fost depozitate în aer liber) nu trebuie utilizate până când nu sunt uscate complet.

Folosește întotdeauna un clește pentru grătar și, dacă este necesar, mănuși pentru grătar pentru a nu te arde. De asemenea, trebuie să te asiguri că nimeni nu lovește grătarul și nu calcă peste cablu (în special copiii).

Alegerea finisajului: neted sau nervurat, antiaderent sau fontă

Un gratar electric cu o suprafață netedă oferă un minim de posibilități. Este mai bine dacă există și o placă ondulată. Nu numai că lasă dungi frumoase pe produse, dar îndeplinește și o funcție importantă: toată grăsimea curge în caneluri, iar vasul se spală mai ușor.

Un grătar profesional are un panou cu două fețe. Cu acesta poți găti o varietate de feluri de mâncare. Pentru baruri și restaurante, poți alege un aparat cu o suprafață de lucru din ceramică, piatră naturală sau fontă. Prima variantă este cea mai fragilă. Pentru bucătăria de acasă, este mai bine să alegi un dispozitiv cu o suprafață metalică.

Cum să faci grătar corect și eficient

În primul rând, preîncălzește grătarul. Acest lucru este important deoarece rezultatele bune la grătar necesită temperaturi ridicate. Porii cărnii se închid foarte repede la temperaturi de aproximativ 200 grade C, ceea ce înseamnă că suculența rămâne carne și aceasta devine fragedă și suculentă.

Temperatura potrivită este atinsă atunci când îți retragi mâna de la o distanță de 10 – 15 cm peste suprafața grătarului. De obicei acest lucru se întâmplă în câteva secunde. 

După aproximativ 20 – 25 de minute, carnea este preparată. Dacă o mai lași pe grătar după aceea, carnea va deveni greu de mestecat și dură.

Dacă vrei să faci legume la grătar sau brânză feta, fii atent la temperatura potrivită. Nu orice preparat la grătar reușește la cea mai ridicată setare de temperatură.

Înclinație și scurgerea grăsimii

Capacitatea de a regla unghiul suprafeței este o opțiune importantă care îți ușurează viața în bucătărie. Indicatorul optim este de 7 grade. Dacă unghiul este mult mai mare, legumele vor începe să se rostogolească și va fi necesar să le presezi constant. Dacă panta nu este prevăzută, utilizatorii înlocuiesc cu recipiente pe lateralele dispozitivului, iar grăsimea curge în ele.

Curățarea

Un punct important este curățarea suprafeței de lucru. Indiferent din ce material este grătarul electric, nu poți folosi perii grosiere și detergenți abrazivi, deoarece plăcile se vor uza rapid. Cea mai bună soluție sunt prosoapele de hârtie. Nu șterge suprafața fierbinte cu un burete moale, deoarece se topește imediat.

O scurtă introducere în lumea Tefal grill

Oricine deține deja un Tefal Grill știe că acesta nu este un grătar electric normal, ci foarte inteligent, care este distractiv atât pentru începători, cât și pentru profesioniști.Tehnologia inteligentă încorporată în dispozitiv face diferența. 

Programele inteligente ale grill-ului fac cea mai mare parte a muncii și asigură rezultate perfecte: programele setează automat temperatura optimă de grătar pentru alimentele selectate. În plus, Grill-ul recunoaște cât de groasă este bucata pusă pe grătar și, prin urmare, poate indica exact când a fost atins nivelul de gătire.

De asemenea, este inteligent: Grill-ul este ușor înclinat în jos pe partea din față. Acest lucru permite grăsimii produse în timpul gătirii să se scurgă pur și simplu, direct în tava de scurgere de sub grătar. 

Un alt mare avantaj este că poți îndepărta atât plăcile grătarului, cât și tava de scurgere pentru curățare. Accesoriile pot fi curățate în mașina de spălat vase, eliminând necesitatea de a spăla manual dispozitivul după utilizare. Nu uita: scoate ștecherul înainte de curățare.

0 Shares
You May Also Like