In ultima perioada tot mai multe voci au sustinut necesitatea reorganizarii administrative a Romaniei, pentru eficientizarea accesarii de fonduri si reducerea risipei bugetare. Un deputat USR-PLUS a depus in Parlament un proiect ce prevede reducerea numarului de judete si praguri pentru numarul de locuitori din comune si orase. Astfel, judetele tarii ar urma sa fie comasate, iar localitatile cu numar mic de locuitori vor fi desfiintate.
Mii de comune ar putea fi desfiintate
Daca analizam cele mai recente date, mii de comune din Romania ar putea fi desfiintate, prin implementarea acestui proiect. Asta pentru ca au un numar foarte mic de locuitori, sunt in incapacitatea de a-si sustine cheltuielile curente si nu pot oferi conditii de dezvoltare si investitii pentru comunitate. Mai exact, potrivit statisticilor 1.000 de UAT-uri nu isi pot asigura veniturile pentru cheltuielile curente, iar la nivelul anului 2020, 375 de comune aveau sub 1.500 de locuitori.
Proiectul de lege, depus de catre deputatul Tudor Benga vizeaza “reforma administrativ-teritoriala, mai exact o viziune cuprinzand trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea judetelor, pragurile minime de populatie ale comunelor si oraselor, si accesul la servicii publice in localitatile unde primariile ar fi comasate”.
In viziunea deputatului, Romania ar urma sa aiba 12 judete, iar pragul pentru o comuna sa fie de 5000 de locuitori, iar pentru un oras de 10.000 de locuitori.
“Viziunea pe care o propun pleaca de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativa a tarii si implicit risipa bugetara aferenta, de a eficientiza absorbtia fondurilor europene, si de a avea localitati capabile sa se autosustina si sa livreze servicii publice de calitate cetatenilor fara a fi vesnic cu caciula in mana la usa guvernului si sefilor de partid. Am propus o viziune de comasare judetelor care sa respecte identitatile traditionale ale celor zece mari regiuni istorice ale tarii, dar totodata si fluxurile umane, economice si logistice ale Romaniei de azi”, a explicat deputatul pe pagina sa de socializare.
Despre reforma administrativ-teritoriala s-a tot vorbit in ultima perioada. La finalul anului, senatorul PNL Virgil Guran preciza intr-o conferinta: “Nu se poate sa avem primarie la comuna cu vreo 90 de locuitori, cum e comuna Batrana din Hunedoara. Acolo, ei nici nu au de unde sa puna consilieri, primar, viceprimar si 11 angajati la primarie. Primarul ni se plangea ca n-are fonduri. Pai de unde? Din punctul meu de vedere…as desfiinta o gramada de primarii”.
Si Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, a propus ca, dupa 2024, judetele sa se uneasca, iar fiecare sa aiba cel putin 800.000 de locuitori si a sustinut desfiintarea comunelor sub 5.000 de locuitori pentru coerenta administrativa si eficienta economica.