Istoricul protectiei muncii

0 Shares
0
0
0

Exista cateva evenimente importante de-a lungul evolutiei noastre care au schimbat semnificativ calitatea traiului nostru. Unul a fost cel in care primul computer a fost inventat, altul a fost cel in care s-a descoperit insulina si altul a fost cel al revolutiei industriale din Marea Britanie.

Revolutia ne-a permis sa ne dezvoltam pe plan tehnologic mult mai rapid si folosind din ce in ce mai putini oameni, care desi ar fi trebuit sa insemne un risc mai mic de accidentari, paradoxal a dus catre un numar foarte ridicat de muncitori care au avut de suferit de pe urma acesteia.

Exista mai multe posibile motive pentru care aceasta crestere a numarului de accidente a avut loc, cum ar fi faptul ca muncitorii nu erau antrenati sa foloseasca diferitele aparate sau masinarii, muncitorii nu beneficiau de vreun fel de protectie sau costum care sa ii protejeze de orice pericol, si alt motiv poate cel mai important, era lipsa de interes pentru siguranta si sanatatea muncitorilor in pericol.

Acestia erau trimisi sa lucreze in mine fara echipamente de protectie, ceea ce inseamna bineinteles o deteriorare semnificativa a sanatatii fizice, erau obligati sa lucreze atat din lipsa de bani cat si de catre superiori, in conditii foarte periculoase, in care ori aveau de-a face cu curent electric, temperaturi foarte mari, sau inaltimi periculoase, si de cele mai multe ori acestia aveau de suferit.

Mortile si accidentele pe care muncitorii de la acel timp nu au fost insa in van, intrucat dupa scurt timp a pornit o reactie din partea oamenilor de la acel timp, si astfel s-au alcatuit primele norme si legi care sa reglementeze siguranta si protectia muncitorului de la acel timp, indiferent de locul unde muncea, sau de domeniul de activitate.

In prezent acest domeniu este cunoscut mai bine sub numele de securitate si sanatate in munca, ori SSM abreviat. SSM a avut marele merit de a influenta patronii de la acel timp sa nu puna pe primul loc productivitatea angajatilor deasupra siguranta acestora, iar acest lucru a insemnat ca mai putini angajati au avut de suferit.

In prezent exista foarte multe domenii care sunt reglementate de catre protectia muncii, cele mai periculoase fiind bineinteles si cele mai importante datorita nivelului ridicat de accidente care au loc, cum ar fi de exemplu fabricile in care se lucreaza cu substante toxice, munca la temperaturi inalte sau la inaltimi, munca cu recipiente aflate sub presiune si asa mai departe.

In concluzie nici nu putem sa incepem sa enumeram toate meritele pe care protectia muncii le are asupra imbunatatirii calitatii vietii pentru muncitori dar si pentru familiile lor intr-un singur text, insa cel putin putem sa incercam sa rezumam cateva dintre cele mai importante dintre acestea.

0 Shares
You May Also Like