Nutritie: Ce este si de ce este importanta?

0 Shares
0
0
0

In spitale, nutritia se poate referi la cerintele alimentare ale pacientilor, inclusiv solutiile nutritionale administrate intravenos.

Vezi aici Raw Bite baton fara gluten cu nuca de cocos pentru o dieta sanatoasa.

Stiinta nutritionala studiaza modul in care organismul descompune alimentele (catabolismul) si modul in care aceasta repara si creeaza celule si tesuturi (anabolism). Catabolism si anabolism combinate pot fi, de asemenea, numit metabolismul. Stiinta nutritionala examineaza, de asemenea, modul in care organismul raspunde la alimente.

Ce este nutritia?

Pe masura ce biologia moleculara, biochimia si genetica avanseaza, nutritia a devenit mai concentrata pe metabolism si cai metabolice, pasi biochimici prin care substantele din noi sunt transformate dintr-o forma in alta.

Nutritia se concentreaza, de asemenea, pe modul in care bolile, conditiile si problemele pot fi prevenite sau reduse cu o dieta sanatoasa.

In mod similar, nutritia implica identificarea modului in care anumite boli si conditii pot fi cauzate de factori alimentari, cum ar fi dieta saraca (malnutritia), alergiile alimentare si intolerantele alimentare.

Dietetician vs. Nutritionist

Un dietetician inregistrat studiaza alimentatia, nutritia si dietetica printr-o universitate acreditata si un curriculum aprobat, apoi finalizeaza un stagiu riguros si trece un examen de licenta pentru a deveni dietetician inregistrat.

Un nutritionist studiaza nutritia prin auto-invatare sau prin educatie formala, dar nu indeplineste cerintele de utilizare a gradelor. Cei doi termeni sunt adesea interschimbabili, dar nu sunt identici.

Dietetica este interpretarea si comunicarea stiintei nutritiei; ajuta oamenii sa faca alegeri informate si practice cu privire la alimente si stilul de viata atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si bolile.

O parte din cursul unui dietetician include spitalicesti si medii comunitare. Dieteticienii lucreaza intr-o varietate de domenii, de la practica privata la asistenta medicala, educatie, wellness corporativ si cercetare, in timp ce o proportie mult mai mica lucreaza in industria alimentara.

Un dietetician trebuie sa aiba o diploma de absolvire recunoscuta sau o diploma in nutritie si dietetica si sa indeplineasca cerintele de educatie continua pentru a lucra ca dietetician.

Nutritionistii efectueaza uneori cercetari pentru producatorii de alimente.

Nutritia este studiul nutrientilor din alimente, modul in care organismul foloseste nutrientii si relatia dintre dieta, sanatate si boala.

Marii producatori de alimente angajeaza nutritionisti si oameni de stiinta din domeniul alimentar.

Nutritionistii pot lucra, de asemenea, in jurnalism, educatie si cercetare. Multi nutritionisti lucreaza in domeniul stiintei si tehnologiei alimentare.

Exista o multime de suprapuneri intre ceea ce fac si studiaza nutritionistii si dieteticienii. Unii nutritionisti lucreaza intr-un mediu medical, unii dieteticieni lucreaza in industria alimentara, dar un procent mai mare de nutritionisti lucreaza in industria alimentara si in stiinta si tehnologia alimentara, iar un procent mai mare de dieteticieni lucreaza in domeniul sanatatii, bunastarii corporative, cercetarii si educatiei.

Un nutrient este o sursa de hrana, o componenta a alimentelor, de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale, fibre si apa.

Macronutrientii pot fi impartiti in macronutrienti energetici (care furnizeaza energie) si macronutrienti care nu furnizeaza energie.

Macronutrienti energetici

Macronutrientii energetici furnizeaza energie, care se masoara in kilocalorii (kcal sau calorii). 1 kilocalorie (calorii) = 4185,8 jouli.

0 Shares
You May Also Like