Oamenii de stiinta descopera secretul construirii gaurilor de vierme traversabile

0 Shares
0
0
0

Daca unul dintre obiectivele de pe lista dvs. este „Sa calatoresc printr-o gaura de vierme si sa ies cu viata”, sansa dvs. de a-l bifa poate fi mai curand decat credeti. Un cercetator din Portugalia sustine ca a gasit secretul construirii uneia stabile, traversabile, care sa permita, de asemenea, gaurii de vierme sa bifeze „nu mai este teoretica” din lista SA de obiective. Sunteti gata pentru o calatorie unica in viata?

„Orice calator care incearca sa traverseze o gaura de vierme care nu indeplineste aceasta conditie va fi zdrobit in interior, pe masura ce tunelul se prabuseste”.

In lucrarea sa prepublicata, “Double gravitational layer traversable wormholes in hybrid metric-Palatini gravity” / „Gauri de vierme traversabile in strat dublu gravitational in gravitatia hibrida metrica-Palatini”, João Luís Rosa, fizician la Universitatea Aveiro din Portugalia, aprofundeaza direct teoria generala a relativitatii a lui Einstein, care a fost Biblia despre gravitatie si spatiu-timp pentru peste 100 de ani. Asa cum subliniaza Live Science in interviul cu Rosa, gaurile de vierme teoretice sunt posibile sub relativitatea generala, dar nu sunt traversabile, deoarece se afla in spatele orizonturilor evenimentelor unidirectionale si sunt instabile, prabusindu-se de indata ce chiar si un foton intra intr-una. O solutie este construirea gaurii de vierme folosind materie cu masa negativa, ceea ce este posibil, dar nu a fost gasita niciodata in univers, sau cu energie negativa, care pana in prezent a fost atinsa doar la scara cuantica. Rosa are o solutie care rezolva toate aceste provocari.

„Ceea ce se intampla este ca aceste efecte gravitationale necesare pentru a garanta traversabilitatea gaurii de vierme se intampla in mod natural daca se modifica gravitatia, iar materia exotica [materia cu masa negativa] nu mai este necesara pentru a servi acestui scop.”

Iată. Modificați gravitația și puteți călători în siguranță printr-o gaură de vierme până la orice se află la celălalt capăt. Bate palma!

Stai putin, veti spune. Cum planifica Rosa sa modifice gravitatia?

„Incepem prin a arata ca pentru o anumita forma patratic-liniara a actiunii, conditiile de jonctiune pe continuitatea scalarului Ricci R si scalarului Palatini Ricci R ale teoriei pot fi eliminate fara aparitia unor termeni de distributie nedefiniti in ecuatiile de camp. In consecinta, un strat dublu gravitational cu invelis subtire apare la hipersuprafata de separare. Apoi schitam o metoda generala pentru a gasi solutii traversabile care sa satisfaca NEC (Null Energy Condition – Starea de energie nula este urma tensorului materiei) la nivelul gatului si oferim un exemplu. In cele din urma, folosim conditiile de jonctiune derivate anterior pentru a potrivi solutia gaurii de vierme interioare cu un vid exterior si o solutie plana asimptotica, obtinand astfel o gaura de vierme complet traversabila, sustinuta de un strat gravitational dublu cu invelis subtire si satisfacand NEC.”

Rosa indeplineste NEC (Null Energy Condition), lucru care determina prabusirea gaurilor de vierme, utilizand o modificare a relativitatii generale numita gravitatie hibrida generalizata metric-Palatini, care permite mai multa flexibilitate intre materie si energie, precum si spatiu si timp. El a descoperit ca aceasta teorie rezolva problema energiei negative cu un strat dublu simplu foarte subtire de materie regulata in fata capetelor gaurii de vierme, prin care se poate trece in siguranta, prevenind in acelasi timp prabusirea gaurii de vierme de catre energia negativa in timp ce va aflati in ea, sperand sa ajungeti pe cealalta parte si sa va intalniti cu dvs din trecut, astfel incat sa va puteti da vestea cea buna.

Totul este inca teoretic si inca necesita o modificare in vechea si credibila teorie a relativitatii generale

Sunteti sigur de asta?

Stai putin, veti spune. Totul este inca teoretic si inca necesita o modificare in vechea si credibila teorie a relativitatii generale, nu?

Este adevarat. Rosa intentioneaza acum sa caute stele in Calea Lactee langa centrul sau supermasiv al gaurii negre, in speranta ca va gasi exemple ale acestei gravitatii modificate. Din moment ce inca nu am gasit masa negativa sau energie negativa, sansele sale nu sunt mari – dar nici imposibile.

Nu va grabiti sa bifati obiectivul “Sa calatoresc printr-o gaura de vierme si sa ies in viata”, dar pastrati-va creionul la indemana.

0 Shares
You May Also Like