Pietele de nisa: o scurta introducere in lumea afacerilor ultra specializate

0 Shares
0
0
0

Identificarea unei piete tinta nu este o sarcina usoara mai ales atunci cand abia ti-ai pregatit actele pentru infiintare firma. Este intr-adevar unul dintre elementele vitale care va informeaza despre piata pe care doriti sa o vizati si despre modul in care aceasta va poate aduce beneficii maxime dvs., consumatorilor si potentialilor clienti. Cu alte cuvinte, va va fi usor sa satisfaceti nevoile si dorintele clientilor dvs.

Ce este o nisa?

Nisa este un termen care a fost folosit de majoritatea companiilor in ultimii ani.

O nisa:

  • nu este un produs „principal”,
  • un produs care nu este usor disponibil in magazinele obisnuite ale Companiei,
  • un produs care incorporeaza aplicatii si interes semnificativ pentru un anumit segment al societatii, ceea ce creeaza dorinta de a cumpara numai pentru acel segment anume,
  • un produs a carui fiabilitate si putere de vanzare anticipata sunt asigurate datorita atractivitatii sale pentru acest segment.

Poate parea ciudat pentru multi oameni, dar realitatea este ca atunci cand discuta si elaboreaza strategii cu privire la gasirea de produse de nisa , ei prefera de fapt sa promoveze o strategie „play it safe” sau „urmeaza strategia sigura”.

Avantajele unei piete de nisa

Piata de nisa constituie un avantaj pentru o companie sau o afacere daca este identificata corespunzator si bine valorificata printr-o cercetare amanuntita. In acelasi timp, este considerat si riscant deoarece depinde de o piata tinta foarte ingusta si promoveaza produse si servicii extrem de vizate si limitate.

Se poate spune ca multe companii considera o nisa ca fiind o strategie de marketing profitabila. De fapt, companiile mari care rareori acceseaza pietele de nisa au fost puternic implicate in acestea pe parcursul ultimilor ani. Mai multi factori sau avantaje obliga companiile sa utilizeze pietele de nisa.

Concurenta scazuta

Piata de nisa se concentreaza pe o piata specializata in care un vanzator croieste o varietate limitata de produse care sunt oferite unui anumit segment al unei societati. Deoarece aceste produse la comanda nu sunt oferite de nicio companie existenta, vanzatorul se bucura de libertatea unei concurente mai scazuta sau chiar deloc.

De exemplu, Tesla, creand masini complet electrice, fara a avea nevoie de combustibili conventionali, cum ar fi petrolul, benzina si motorina, a devenit instantaneu foarte specifica si unica. In acelasi timp, produsul se impune ca un puternic concurent pentru mari producatori de automobile, ceea ce face posibil ca ea sa fie intr-un segment sanatos de piata fara nicio presiune din partea marilor companii.

Costuri mici de pornire

Intrucat produsele sau serviciile de nisa oferite de companie sunt limitate, costurile de pornire sunt reduse in comparatie cu produsele generale. Acesta este considerat unul dintre avantajele uriase pentru afacerile de nisa. Necesitatea de a cheltui multi bani pe un produs sau serviciu este mult redusa, deoarece va concentrati in intregime pe produsul de nisa.

In acest fel, se realizeaza o mai buna alocare a fondurilor, mai ales in procesul de specializare. Ca raspuns la gama larga de produse oferite de marile companii, companiile de nisa isi dedica atentia si resursele financiare pentru a castiga clienti si a-si consolida prezenta pe piata. Mai mult, evita nevoia de a gasi o solutie la toate problemele. Mai degraba, va permite sa va concentrati pe un singur produs si sa va dedicati toate eforturile pentru imbunatatirea caracteristicilor produsului sau serviciului respectiv.

Prin urmare atunci cand planificati un produs de nisa, elementul important care este considerat parte integranta a strategiei de nisa este pasiunea, dedicarea si angajamentul pentru produsul dvs. de nisa. Nu are rost sa mergeti mai departe cu nisa dvs. daca nu exista pasiune pentru asta. Dupa cum stiti, nisa de astazi poate sa nu fie cea de maine. Prin urmare, pasiunea este cea care poate prelungi durata de viata a produsului. In plus, va motiveaza sa gasiti alte produse si piete de nisa care, intr-un fel, prelungesc si viata afacerii tale.

0 Shares
You May Also Like