Posibilitatea unei zile libere plătite pentru angajații romani care participă la cursuri de prim ajutor – o inițiativă legislativă

0 Shares
0
0
0

Parlamentarii români dezvoltă planuri pentru a obține zile libere, profitând de orice oportunitate care se ivește. Indiferent dacă este vorba despre o zi de sărbătoare, un pod între zilele de sărbătoare, Ziua Copilului, prima zi de școală sau recensământ (așa cum s-a întâmplat în 2022), inițiativele privind acordarea de zile libere plătite sunt tot mai frecvente.

Cea mai recentă propunere vizează participarea angajaților la cursuri de prim ajutor, pentru care aceștia ar urma să primească o zi liberă plătită.

Propunerea legislativă, înregistrată la Senat, aparține mai multor senatori și deputați USR. Conform inițiativei, scopul este de a “încuraja urmărirea unor cursuri de prim ajutor de către persoanele angajate cu contract de muncă, pentru ca, în cazul producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază (…)

Angajații dobândesc un set de cunoștințe privind acordarea primului ajutor, pe care le pot aplica atât la locul de muncă sau pe stradă, cât și în cazul producerii unor accidente, în rândul apropiaților și chiar al familiei.

Necesitatea intervenției legislative este determinată de numărul foarte mic de persoane pregătite să acorde primul ajutor în România, raportat la numărul de accidente în care pierderile de vieți omenești ar fi putut fi evitate”, se menționează în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, la solicitarea angajatului, angajatorul ar trebui să îi acorde o zi liberă plătită pentru a participa la cursurile de prim ajutor. Angajatul va trebui să furnizeze dovada că s-a înscris la un astfel de curs, iar angajatorul, ai cărui angajați au participat la un curs de prim ajutor în luna fiscală anterioară, va scădea ulterior o sumă egală cu salariul lunar brut al angajatului care a urmat cursul de prim ajutor, împărțită la numărul de zile lucrătoare din luna în care a avut loc cursul de prim ajutor, din impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociațiilor și fundațiilor datorat pentru perioada în care a avut loc cursul de prim ajutor.

Potrivit proiectului, legea ar urma să se aplice tuturor angajaților din sectorul public și privat, inclusiv asociațiilor și fundațiilor.

0 Shares
You May Also Like