BlogCopii

Povestea interesanta a originii stiloului

Povestea interesanta a originii stiloului
542Views

Inventarea stiloului, desigur, a facut lucrurile mult mai usoare. Daca aveti unul la indemana, puteti vedea mecanismul sau: este practic un tub din plastic sau metal care contine cerneala si care, la un capat (varful) contine o minge mica care regleaza iesirea cernelii fluid si constant la hartie.

Pare simplu, dar a necesitat multi ani de imbunatatire si a fost aproximativ in secolul al XIX-lea cand a aparut ideea.

Dar cine a inventat stiloul, Cum a aparut el?

Raspunsul este un pic ambiguu. De fapt, consensul general este ca datoram stiloul jurnalistului Ladislao José Biro (de origine maghiara), desi in realitate a fost inventat putin mai devreme. In 1888, un tanner american din piele pe nume John Laud a pus o “minge” intr-un tub de cerneala pentru a marca liniile de pe piei, sustinand ca “inventia sa a constat intr-un rezervor de cerneala imbunatatit, deosebit de util printre alte scopuri, pentru a marca suprafetele aspre – cum ar fi lemnul, hartia aspra si alte elemente – ceva ce un stilou nu poate face”.

Cauti instrumente de scris ieftine dar calitative? Vezi de asemenea fineliner stabilo point 88 !

Prin urmare, se poate spune ca primul design al acestui obiect a aparut datorita acestui american, dar “stiloul” sau a folosit o cerneala foarte lichida si a necesitat inchiderea cartusului, in plus a functionat doar pe suluri vellum.

Oricum ar fi, nu a apucat niciodata sa breveteze sau sa comercializeze inventia, ceea ce ne aduce inapoi la Biro. Maghiarul, ca jurnalist, s-a enervat dintotdeauna pe mecanismul stiloului, pentru ca era o inventie destinata dreptasilor, iar el, ca stangaci, obisnuia sa se pateze atunci cand il folosea.

Fabricarea sa a prezentat unele dificultati: a fost dificil sa creeze bile suficient de mici sau sa le plaseze in cilindru cu cerneala.

Inainte de 1931, cand a fost introdus primul prototip, Biro lucrase de ceva timp la un model imbunatatit al stiloului, astfel incat cerneala sa nu se blocheze. Se pare ca intr-o zi a observat niste copii jucandu-se cu o minge cand a observat cum au tras o linie lunga pe pamant atunci cand traversau o baltoaca. Asa i-a venit inspiratia.

A creat o minge mica (care a fost perfectionata de-a lungul timpului si a fost, fara indoiala, cea mai complicata parte a ideii) si asa a inventat ideea pe care o aveti la indemana chiar acum. In acel an, la un targ din Budapesta, a prezentat prototipul si mai tarziu l-a brevetat botezandu-l la inceput ca fiind “sferografic”, dar nu l-a comercializat.

Odata cu sosirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Biro, fortat sa plece in exil, a plecat in Argentina impreuna cu fratele sau Gyorgy si partenerul lor, Juan Jorge Meyne.

In Buenos Aires au inceput sa lucreze la imbunatatirea modelului de stilou: au format compania Biro Meyne Biro intr-un garaj cu 40 de muncitori si buget redus si, in cele din urma, au lansat produsul pe piata sub numele comercial Birome (pentru cele doua nume de familie).