Care sunt dezavantajele plasticului traditional?

0 Shares
0
0
0

Materialele plastice traditionale dupa cum stim cu totii, ofera o serie de beneficii incredibile care ne ajuta in fiecare zi, dar produsul poate fi si una dintre cele mai nocive substante de pe planeta noastra.

Daca cititi pana la final acest articol in care aveti posibilitatea de a descoperi cateva dintre marile dezavantaje ale materialelor plastice traditionale, cu siguranta puteti intelege de ce se doreste optarea pentru alternativele plasticului, cum ar fi materialele biodegradabile.

  1. Materialele plastice contin o densitate energetica ridicata de luat in considerare.

Incinerarea materialelor plastice poate fi destul de utila in unele situatii, datorita gradului ridicat de densitate energetica. Acest material ofera o putere semnificativa de energie pentru cuptoarele de ciment, deoarece se creaza cu ajutorul hidrocarburilor petroliere.

Asta inseamna ca se poate folosi ca inlocuitor direct pentru arderea combustibililor fosili, deoarece fondul produsului provine dintr-o resursa energetica pe care o folosim cu totii.

  1. Nu putem recicla infinit produsele din plastic.

Metalele pot fi reciclate de nenumarate ori intr-o varietate de produse diferite, datorita proprietatilor materialului. Materialele plastice nu impartasesc aceasta oportunitate. Il putem refolosi sau recupera doar de mai multe ori inainte de a-si pierde calitatea si integritatea.

Aceasta inseamna ca avem mai multe sanse de a renunta la acest produs, de a-l incinera sau de a-l depozita intr-un depozit de deseuri.

Unele produse si obiecte din plastic nu pot fi reciclate deloc, imbunatatind astfel impactul acestui dezavantaj. Peste 93 de miliarde de produse din plastic nu sunt atinse in fiecare an, ceea ce inseamna ca intra in fluxurile noastre de deseuri.

  1. Trebuie consumata energie pentru curatarea materialelor plastice pentru a recicla obiectele.

Materialele plastice care au o contaminare incrucisata cu diferite tipuri creeaza produse inutilizabile. De asemenea, trebuie sa se curete obiectele inainte ca reciclatorii sa poata transforma lucrurile in piese noi.

Unele produse contin diferite tipuri de plastic in acelasi articol (adica o sticla si un capac), creand si mai multe provocari de gestionat. Este un dezavantaj care face reciclarea ineficienta in cel mai bun caz pentru anumite comunitati, si uneori imposibila.

  1. Dureaza mult timp sa se descompuna produsele din plastic.

Plasticul dureaza mult timp pentru a se degrada in comparatie cu obiectele organice. O linie de pescuit din plastic ar putea dura peste 600 de ani pentru a se descompune in cele din urma. Unii cercetatori considera ca unele forme ale acestui material nu s-ar putea descompune pe deplin, ramanand ca nano-plastice care ar putea influenta sanatatea umana, animala si marina intr-o varietate de moduri.

Chiar si pungile de plastic pe care le folosim pentru a transporta obiecte in fiecare zi pot dura 10 pana la 20 de ani pentru a se descompune in mod natural, dar unele dintre ele pot dura pana la aproximativ 1.000 de ani. Cand aruncati o sticla de apa de plastic, trebuie sa stiti ca aceasta ar putea dura 450 de ani, pana sa fie degradata.

Acestea sunt doar 4 dintre marile dezavantaje ale materialelor plastice, asa ca este lesne de inteles de ce oamenii aleg sa renunte la utilizarea acestora, si cauta cele mai eficiente solutii pentru inlocuirea lor.

De cele mai multe pri, se opteaza pentru plasticul biodegradabil, care este foarte diferit de plasticul traditional.

„Biodegradabil” este un termen care se refera la capacitatea lucrurilor de a se dezintegra (descompune) prin actiunea microorganismelor cum ar fi bacteriile sau ciupercile biologice (cu sau fara oxigen) in timp ce sunt asimilate in mediul natural. Nu exista niciun rau ecologic in timpul procesului.

Putem vorbi fie despre solide biodegradabile (numite si compostabile), fie despre lichide care se biodegradeaza in apa.

Impactul asupra mediului al deseurilor biodegradabile

Deseurile care se descompun in depozitele de deseuri produc metan daunator, un gaz de 100-120 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon in momentul Ce este plasticul biodegradabil?

Plasticul biodegradabil din care se realizeaza ambalaje dar si caserole si cutii de unica folosita biodegradabile, este plastic conceput pentru a se descompune atunci cand este expus la prezenta microorganismelor, este de obicei obtinut din subproduse naturale si respecta conditiile riguroase de temperatura si umiditate in mediile industriale.

Majoritatea materialelor plastice biodegradabile si compostabile se numesc bioplastice si sunt, in general, obtinute din plante (cum ar fi bambusul sau cana de zahar) si nu combustibilii fosili.

Pentru ca aceste bioplastice sa fie biodegradabile in mod corect si eficient, compostabilitatea lor trebuie sa fie confirmata conform standardelor internationale pentru a se asigura ca pot fi manipulate in instalatiile de compostare industriale.emiterii.

Unul dintre cele mai recunoscute standarde in materie de biodegradabilitate este European EN 13432. Conform revistei literaturii NaturePlast a standardelor pe aceasta tema, pentru ca ceva sa fie considerat biodegradabil trebuie sa:

  • Aiba o rata volatila minima de 50%;
  • Sa poata fragmenta cel putin 10% din greutatea sa initiala peste o sita de 2 mm dupa 12 saptamani dupa ce a fost compostat pentru prima data;
  • Obtina cel putin 90% biodegradare (comparativ cu dezintegrarea maxima a unei substante de referinta) in cel mult 6 luni;
  • De asemenea, in conformitate cu OCDE 208, atunci cand vine vorba de toxicitate, compostul rezultat trebuie sa realizeze cel putin 90% in comparatie cu compostul de referinta corespunzator.
0 Shares
You May Also Like