Proiect de lege: ANAF sa plateasca dobanzi si penalitati contribuabililor

0 Shares
0
0
0

Se intoarce roata! Asa cum ANAF percepe dobanzi si penalitati contribuabililor care nu-si achita la timp datoriile catre bugetul de stat, tot asa institutia ar putea sa plateasca pentru intarzierile in achitarea sumelor datorate cetatenilor. Initiativa apartine unui deputat USR, scopul fiind acela de a-i responsabiliza pe inspectorii fiscali.

ANAF pierde pe banda rulanta procesele intentate de contribuabili

Masura achitarii de penalitati de catre stat pentru contribuabili, formulata intr-un proiect de lege, a fost prezentata printr-un comunicat al formatiunii politice.

Astfel, se arata ca “foarte putine dintre contestatiile formulate de contribuabili sunt admise de ANAF: doar 2,3% in 2019, respectiv 3,8% in 2020. Insa, tot in 2019, 39% din procesele intentate de contribuabili impotriva ANAF au fost castigate de acestia. Rezulta, astfel, o discrepanta evidenta intre cele doua seturi de date, ceea ce arata o disfunctionalitate atat la nivelul autocontrolului ANAF, cat si cu privire la modul in care agentii fiscali inteleg sa isi faca datoria”.

Potrivit raspunsurilor furnizate de ANAF, in baza solicitarilor depuse de deputatul USR Victor Ilie, in perioada 2016-2020, ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili.

Deputatul Victor Ilie a co-initiat proiectul de lege pentru responsabilizarea ANAF si a inspectorilor fiscali, proiect care a primit avizul Consiliului Economic si Social.

 “Statul sa plateasca pentru intarzierea platilor sumelor datorate contribuabililor”

Daca, astazi, un contribuabil intarzie platile catre autoritatile fiscale, acesta are de achitat dobanzi de 0.02% pe zi si penalitati de intarziere de 0.01% sau penalitati nedeclarate de 0.08% pe zi. Statul, in schimb, nu. Astfel, pentru echitate, dorim ca si statul sa plateasca la fel pentru intarzierea platilor sumelor datorate contribuabililor. Totodata, consider necesara si oportuna responsabilizarea inspectorilor fiscali si a persoanelor care solutioneaza contestatiile fiscale. Romania se poate dezvolta doar prin munca, insa munca nu are voie sa fie impiedicata de abuzurile sau cererile aberante ale unor functionari ai statului care interpreteaza legea in asa fel incat contribuabilii sa aiba sume imense de pierdut”, a precizat deputatul Victor Ilie.

Proiectul propune modificarea Codului de procedura fiscala astfel incat contribuabilii sa primeasca dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele pe care ANAF le are de restituit sau rambursat.

Totodata, in cazul in care instanta de judecata da dreptate contribuabilului si anuleaza actele fiscale contestate de acesta, inspectorii fiscali care le-au semnat vor raspunde in solidar, alaturi de organul fiscal.

0 Shares
You May Also Like