Provocarile comertului online: concurenta stransa, consumatori tot mai exigenti

0 Shares
0
0
0

Comertul online este unul dintre sectoarele care a inregistrat salturi uriase, in special in perioada pandemiei si anii post-pandemie. Achizitiile facute din fata unui calculator sau direct de pe telefonul mobil devin din ce in ce mai atractive pentru romanii de toate varstele. Retailerii si-au imbunatatit la randul lor strategiile de vanzari si promovare. Totusi, zona de ecommerce nu este lipsita de provocari.

Cresterea cererii si a ofertei au dus la o concurenta stransa, dar si exigente din partea consumatorilor. O analiza a agentiei de marketing digital Limitless Agency arata ca retailerii online investesc tot mai mult in promovare si au in plan automatizari si optimizarea strategiei.

Instrumentele de promovare online, tot mai accesate de retailerii online

Piata de ecommerce din Romania se afla pe o tendinta ascendenta, romanii facand achizitii online de peste 180 de milioane de euro in primul trimestru. Cresterea cererii, dar si faptul ca periodic apar noi concurenti in online, implica strategii noi pentru afacerile din zona ecommerce.

Retailerii online au in plan extinderea gamelor de produse  si investitii in automatizarea unor procese de business (10%), cresterea cotei de piata (7%) si optimizarea strategiei si a bugetelor de promovare (7%) pana la finalul anului, arata analiza realizata de Limitless Agency, agentie de marketing digital.

Intr-un context in care si concurenta este tot mai stransa, iar consumatorii sunt tot mai exigenti, pe langa diversificarea gamei de produse si implementarea unor automatizari care sa simplifice procesul de lucru, retailerii online investesc tot mai mult in campanii de promovare online, in special Google Shopping Ads, Display Ads, Search Ads, dar si Facebook Ads”, a precizat Daniel Slavenie, CEO & Partner, Limitless Agency.

Provocarile afacerilor din ecommerce

Printre provocarile precizate de retailerii online, potrivit analizei citate, se numara:

  • scaderea numarului de comenzi si vanzari slabe (30%)
  • concurenta mare (20%)
  • probleme cu stocurile si furnizorii (16%)
  • lipsa de predictibilitate (11%)
  • cresterea cheltuielilor (8%).

Analiza mai arata ca jucatorii din comertul online si-au exprimat ingrijorarea privind inflatia ridicata (35%), impredictibilitate in business (20%), cresterea taxelor si instabilitatea fiscala (15%) si asigurarea cashflow-ului (10%).

Comertul online in Romania

Comertul online romanesc a atins pragul de 6,3 miliarde de euro la finalul anului 2022. In 2021, valoarea inregistrata a fost de 6,2 miliarde de euro. In 2022, 66% din utilizatorii de internet au plasat cel putin o comanda online.

In ceea ce priveste modul in care romanii aleg magazinul online si criteriile pe baza carora fac o comanda, raportului GPeC E-Commerce Romania 2022 arata ca romanii se ghideaza astfel:

  • 81% – cel mai bun pret
  • 72% – sa existe modalitati variate de livrare
  • 69% – usurinta navigarii in site
  • 68% – timpul de livrare scurt
  • 66% – usurinta procesului de returnare a produselor.
0 Shares
You May Also Like