Sanatatea si frumusetea parului si ale unghiilor

0 Shares
0
0
0

Parul si unghiile reprezinta doua elemente care se pot constitui in indicatori reali ai sanatatii si echilibrului intern al organismului nostru.

Genetic, cu totii ar trebui sa ne bucuram de o podoaba capilara normala si sanatoasa, de unghii lucioase, netede si rezistente. Insa nu putine sunt contextele in care ne confruntam cu diferite probleme la nivelul acestora.

Firul de par

Firul de par creste dintr-un folicul, fiind format din celule similare pielii, in principal din proteina denumita keratina. Fiecare folicul este inconjurat de capilare sangvine care au rolul de a transporta elementele necesare reproducerii si cresterii firului de par.

Astfel, de sanatatea firului de par este raspunzatoare circulatia sangvina, prin aportul de nutrienti si hormoni.

Orice dezechilibru situat pe acest palier, va afecta in mod direct firul de par, expunandu-ne anumitor neplaceri precum caderea parului, firul deteriorat si subtire, probleme la nivelul scalpului.

Caderea parului este una dintre problemmele cel mai des intalnite, iar la baza acesteia poate sta un cumul de disfunctionalitati cauzat de carentele nutritionale, de procesul de imbatranire, de afectiuni precum cele ale sistemului digestiv, de dezechilibre hormonale, boli cronice, tumori, alcoolism sau un sistem imunitar precar.

Unghiile

Unghiile sunt reprezentate de o placa cornoasa subtire, realizata din proteina denumita keratina. Matricea unghiei o reprezinta radacina acesteia localizata sub piele pe suprafata degetelor, din ea crescand patul cornos al unghiei.

Asemeni firului de par, unghia este hranita si intretinuta de activitatea sangvina localizata la nivelul radacinii.

Ca si firul de par, o unghie in suferinta, semnaleaza anumite dezechilibre situate la nivelul  depozitelor de vitaminelor si mineralelor, astfel ca atunci cand unghia incepe sa se pigmenteze, sa manifeste denivelari sau sa se rupa si sa se  crape cu usurinta, debitul nutritiv de care se bucura este deficitar.

O ungie in suferinta ne avertizeaza ca nu confruntam cu multe lipsuri in organism, astfel ca putem demara un proces de diagnosticare.

Interventia asupra sanatatii parului si a unghiilor

Un par sanatos va fi un par frumos, asa cum o unghie sanatoasa va fi o unghie fina, rezistenta si placuta. Din aceste motive, inainte de a actiona local asupra acestora, trebuie sa investigam cauzele interne care au generat deterioararea unghiilor si  a parului.

Un set de analize de sange va elucida exact cauzele si ne  va ajuta sa intervenim in mod asumat. Cel mai important este sa actionam asupra lipsurilor descoperite si sa reechilibram aportul de nutrienti, astfel ca o cura de colagen hidrolizat pulbere pentru articulatii, par, piele si unghii va avea efecte uimitoare asupra organismului, rezultatele putand fi vizibile si la nivelul unghiilor si parului.

Pe langa interventia interna, vom  adopta masuri si din exterior, evitand agresarea parului si a unghiilor cu substante chimice şi  variatii foarte mari de temperatura. Foarte importanta va fi si gama de produse cosmetice adoptata, un capitol in care, de un real si important ajutor vor fi  recomandarile unui medic dermatolog.

0 Shares
You May Also Like