Sfaturi pentru amenajarea gradinii

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta cei care tocmai ce si-au cumparat o casa, sau cei care tocmai ce si-au construit o casa, se gandesc nu doar la cum sa isi amenajeze interiorul, ci si la cum sa isi amenajeze gradina, asa ca iau in considerare utilizarea florilor, a gazonului, utilizarea de muschi padure, iar exemplele pot continua.

In urmatoarele randuri ale acestui articol vom veni cu cateva propuneri si cu cateva sfaturi utile de amenajare a locuintei, pentru ca ne dorim sa ii ajutam pe cei care nu stiu cum sa isi amenajeze gradina. Iata cateva exemple minunate de amenajare a gradinii.

Amenajarea gradinii in stil japonez

Atitudinea japonezilor cu privire la natura se vede si in ceea ce priveste amenajarea gradinilor, care concepute pentru a folosi drept spatii de meditare si spatiu de contemplare a mediului inconjurator. Facand o comparatie cu simetria specifica gradinilor europene, japonezii pun mare pret pe principiul „fukinsei”, care porneste de la credinta ca asimetria reprezinta unica modalitate prin care poate fi controlat echilibrul.

Cultura japoneza accepta imperfectiunea si chiar o imbratiseaza si mizeaza pe eleganta simplitatii. Gradinile japoneze de regula sunt amenajate, in jurul caselor de ceai, care dispun de terase de pe care se poate admira natura. In mijloc, un helesteu inconjoara un pavilion din lemn.

Gradinile japonezilor sunt de admirat in mod deosebit in sezonul de primavara, atunci cand pomii, in special ciresii, infloresc. Pentru amenajarea gradinii in acest stil sunt folosite de asemenea si diferite materiale cum ar fi piatra sau nisipul, mai ales pentru a amenaja potecile, care sunt inguste si serpuite.

In stilul de amenajare al unei gradini japoneze, mai sunt remarcate podurile din piatra sau cele din lemn, care sunt arcuite, si care fac trecerea peste helesteu. In cultura budista, apa are un rol deosebit de important, si precizam faptul ca apa si piatra sunt considerate elemente de tip yin si yang, acestea fiind doua lucruri opuse, insa care se completeaza perfect.

Amenajarea gradinii in stil modern

O gradina moderna este caracterizata de accentul care se pune pe elementele grafice si structurale care o compun. Aici facem referire la liniile curate si clare, dar si la utilizarea unor materiale mai putin obisnuite.

Gradina amenajata in stilul modern, in mod evident este originala si indrazneata, insa are avantajul de a fi usor de ingrijit. Se poate spune ca o asemenea gradina este perfecta pentru persoanele creative, dar si pentru acele persoane cu o personalitate puternica si putin excentrica, dat fiind faptul ca o asemenea gradina poate fi considerata o resursa pretioasa de inspiratie.

Gradina moderna pune accentul pe functionalitate, aceasta fiind de cele mai multe ori prevazuta cu spatii destinate relaxarii, care sunt amenajate cu mult bun gust. In mod evident, aceste spatii au diferite avantaje, printre care si faptul ca transforma spatiul intr-unul ideal pentru a primi invitatii sau pentru simpla contemplare a naturii.

Sunt la moda in momentul de fata gradinile moderne care au amenajarile cu poteci pietruite, care decorate cu placi din piatra naturala, si unde exista arbusti exotici, de talie mica si care sunt usor de ingrijit si rezistenti la temperaturi caniculare.

In ceea ce priveste foisorul, de preferat ar fi ca acesta sa fie placat cu lemn, in timp ce mobilierul ales nu trebuie in mod deosebit sa fie creat special pentru spatii exterioare. Spatiul capata astfel un aspect de living exterior, nonconformist si original.

Amenajarea gradinii in stil francez

Gradinile franceze sunt amenajate tinand cont de principiile simetriei si esteticii, folosind in anumite situatii un plan geometric si pornind de la ideea ca natura poate fi subjugata de om. Daca exista un cuvant care poate sa caracterizeze o gradina amenajata in stil francez, atunci cu sigurana acesta ar fi “perfect”.

Vegetatia in cazul unei asemenea gradini este perfect ingrijita, arbustii sunt tunsi milimetric, in timp ce pomii sunt plantati in linie dreapta si cu totii au aceeasi inaltime, in timp ce florile sunt plantate in asa fel incat sa formeze modele geometrice si simetrice.

Restul spatiului vine umplut cu rulouri de gazon, care este ingrijit cu mare atentie. Gama de culori a florilor din gradina astfel amenajata este limitata, astfe ca amintim flori de culoare bleu, roz, alb si violet. In aceste gradini sunt populare iazurile artificiale, astfel ca apa are un rol deosebit de important in acest caz.

0 Shares
You May Also Like